Objavljeno: 30.11.2003

Resnično zasebna GSM komunikacija

Nemško podjetje CryptoPhone je predstavilo istoimenski mobilni telefon, ki dodatno šifrira pogovor, s čimer je onemogočeno, oziroma vsaj zelo oteženo prisluškovanje pogovoru.

V osnovi je CryptoPhone razmeroma cenen mobilni telefon tajvanske izdelave na katerega so v podjetju namestili programsko opremo za šifriranje pogovorov, ki temelji na zmogljivih odprtokodnih algoritmih AES256 in Twofish. Podobne varne telefone ali dodatke sicer ponujata tudi Siemens in Motorola, vendar se CryptoPhone razlikuje po tem, da je znatno cenejši (sicer neverjetnih 1900 evrov svojih tekmecev) in da temelji na odprti kodi, ki jo lahko stranke pregledajo in preverijo njeno varnost.

Čeprav je prestrezanje GSM klicev prepovedano povsod po svetu, je oprema, ki bi to omogočala na voljo in čeprav sam protokol GSM že vključuje šifriranje podatkov, mnogi dvomijo v njegovo zanesljivost. Seveda pa je znatno bolj verjeten strah pred legalnim prisluškovanjem s strani policije ali drugih državnih varnostnih organov, kar CryptoPhone prav tako onemogoči.

Evropska različica telefona je že na voljo, ameriško pa bodo pri CryptoPhonu predstavili do konca leta, hkrati pa nameravajo celotno programsko opremo prirejeno za Windows ponuditi brezplačno.

http://www.cryptophone.de

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji