Objavljeno: 4.12.2003

Tablični računalnik za ceno manj kot 1.000 dolarjev

Medtem, ko proizvajalci tabličnih računalnikov TabletPC negodujejo nad slabo prodajo in obtožujejo Microsoft, da slabo skrbi za promocijo platforme, je mali proizvajalec računalnikov Element Computer predstavil tablični računalnik, ki je znatno cenejši, saj stane v ZDA manj kot 1.000 dolarjev, zasnovan pa je na Linuxu. Konkurenčni sistemi TabletPC z okoljem Windows XP TabletPC Edition pa stanejo znatno več.

Razlogi za ugodno ceno ležijo tako v strojni, kot programski zasnovi sistema. Računalnik z imenom Helium 2100 namreč poganja procesor Antaur družbe Via Technologies, ta pa deluje pri taktu 1 GHz. Računalnik ima 256 MB RAM in 30 GB disk ter 14,1-palčni zaslon z ločljivostjo 1024 x 768 pik, ki ga lahko obrnemo za 180 stopinj in poveznemo čez tipkovnico, s tem pa prenosnik spremenimo v tablični računalnik. Vgrajen je brezžični omreženi vmesnik, medtem, ko je optična enota na voljo le kot zunanja enota za doplačilo. S polnim akumulatorjem omogoča okoli 3 ure nenehnega delovanja.

Največja posebnost sistema pa je brez dvoma odločitev proizvajalca za uporabo Linuxa. V ta namen so uporabili prilagojeno različico Lycoris Linux, ki ima grafični vmesnik podoben okolju Windows, proizvajalec pa ga je opremil z ustrezno podporo za elemente tabličnega računalnika. Toda podpora za krmiljenje s peresom je za zdaj le osnovna, saj Lycoris šele razvija učinkovit razpoznavalnik pisave. Do tedaj je mogoče računalnik krmiliti le z zaslonsko tipkovnico. Prav tako primanjkuje namensko razbitih programov, ki jih Element Computer in Lycoris napovedujejo za naslednje leto.

http://www.elementcomputer.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji