Objavljeno: 2.12.2003

Network Appliance povezuje NAS in SAN okolja

Podjetje Network Appliance je predstavilo niz izdelkov, s katerimi želijo okrepiti svoje mesto tako na področju pomnilniških izdelkov NAS, kot tudi v okoljih SAN. Podjetje, ki je bilo v preteklosti osredotočeno predvsem na izdelke NAS, zdaj vsej bolj cilja na kupce, ki želijo povezovati to okolje z obstoječimi in bodočimi namenskimi omrežji SAN.

V ta namen so okrepili svoj izdelke gFiler, ki igra vlogo prehoda (NAS gateway) med krmilniki SAN in omrežji TCP/IP. Izdelke gFiles je odslej pripravljen za delo z IBM-ovimi izdelki ESS (Shark) in FAStT, že pred časom pa so podoben dogovor dosegli z družbo Hitachi Data Systems (HDS) in njihovimi izdelki Lightning ter Thunder. V načrtu imajo tudi sodelovanje z družbama EMC in HP. Poleg tega je gFiler dobil tudi podporo za protokol iSCSI, s tem pa dodatno pot za povezavo med strežniki in pomnilniškimi sistemi. Novost je tudi programski modul SnapMover, ki omogoča boljšo porazdelitev bremena med več sistemi gFiler.

gFiler pa ni edina novost iz družbe Network Appliance. Z novimi sistemi DAS980 in FAS980c so povečali zmogljivost najzmogljivejših sistemov NAS, ki zdaj lahko podpirajo diskovja velikosti 64 TB, 16 TB več kot z dosedanjimi modeli FAS960. Novi krmilniki NAS pa so tudi hitrejši zaradi zmogljivejših procesorjev ter podpore za novi protokol RDMA (Remote Direct Memory Access), s katerim lahko v delovanju v gruči posamezen krmilnik dostopa neposredno do pomnilnika drugega krmilnika prek hitre povezave in s tem močno pohitri prenos podatkov.

Network Appliance si močno tudi prizadeva, da bi svoje pomnilniške sisteme ponudil kot učinkovitejšo alternativo za diskovno hranjene varnostne kopije. V ta namen so razširili zmogljivost sistema NearStore R200, ki ga lahko kupimo v izvedbah od 8 TB pa vse 96TB. Za cenovno učinkovitost odslej uporabljajo diske z vmesnikom Serial ATA.

Zanimiva je tudi novost, ki ji podjetje uvaja čez celotno paleto svojih izdelkov. To je izboljšana tehnologija za izvedbo diskovnih polj imenovana RAID-DP (double parity). Medtem, ko pri klasičnih poljih RAID sistem odpravlja napake le na enem okvarjenem disku, lahko RAID-DP odpravi napake na tudi na dveh diskih v polju. V velikih poljih to prinaša dodatni novo zaščite ob le zmerno povečanem strošku.

Podjetje po novem sklepa tudi številna zavezništva z drugimi proizvajalci. Z družbo Veritas so tako podpisali pogodbo o tesnejši povezavi Veritasovih programskih rešitev za izdelavo varnostnih kopij, upravljanje s pomnilniškimi sistemi in nadzor življenjskega cikla podatkov, z družbo Cisco pa so dosegli skladnost pri uporabi njihovih stikal. Network Appliance bo tako med drugim tudi prodajal Ciscova omrežna in pomnilniška stikala kot del svojih rešitev.

http://www.netapp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji