Objavljeno: 29.11.2003

Ali Nokia prevzema Psion?

Čeprav predstavniki obeh podjetij ne želijo komentirati govoric, se že nekaj časa med analitiki šušlja, da naj bi Nokia nameravala prevzeti britansko podjetje Psion, znano po nekdaj priljubljenih žepnih računalnikih, zadnje čase pa predvsem kot eden glavnih lastnikov podjetje Symbian, ki razvija istoimenski operacijski sistem za t.i. pametne mobilne telefone.

Symbian so ustanovili proizvajalci mobilnih telefonov skupaj s Psionom, poglavitna naloga podjetja pa je razvoj operacijskega sistema za pametne mobilne telefone in druge mobilne naprave, ki bi lahko konkuriral Microsoftovem posegu v to okolje. Od predstavitve prvih naprav s Symbianom pred poldrugim letom, je Symbian OS trenutno najbolje prodajan operacijski sistem za mobilne naprave in daleč prekaša PalmOS ter vse Microsoftove različice, naprave pa je predstavilo in napovedalo že veliko število proizvajalcev.

Kljub temu pa se Nokiin morebitni prevzem Psiona in posledično Symbiana lahko vrne kot jeza drugih proizvajalcev mobilnih telefonov, ki Nokie zaradi njenega 40-odstotnega deleža na trgu že tako ne marajo bistveno bolj kot denimo Microsoft. Nekateri analitiki celo ocenjujejo, da naj bi prav v preveliki nadvladi Nokie ležal bistven argument za Motorolino odprodajo deležev, čeprav je ameriški proizvajalec mobilnih telefonov tudi sicer bistveno spremenil svojo strategijo v smeri širše podpore vseh različnih standardov.

http://www.nokia.com

http://www.psion.co.uk

http://www.symbian.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji