• Z Outlookom do Lotus Domina

    Microsoft Outlook 2002 Connector je brezplačen program, ki omogoča dostopanje do strežnika Lotus Domino 5 z uporabo Outlooka 2002. Slednji je del Microsoftovega Officea XP in priložen ročnim računalnikom z operacijskim sistemom PocketPC.

    Objavljeno: 8.1.2003
  • Vgradni Linux vse bolj vroč

    Podjetje Embedix, nekoč znano kot Lineo, ki razvija vgradno (embedded) različico Linuxa za razne naprave, bo sedaj sodilo pod okrilje Motorole. Elektronski gigant, oziroma njegova podružnica Metrowerks bo s tem prevzela 30 zaposlenih in vso tehnologijo, vključno z vsemi trem različica vgradnega Linuxa, ki ga razvijajo. Med temi je zagotovo najbolj znan Embedix, ki poganja Sharpove ročne računalnike Zaurus. Lineo je v času vročega gospodarstva na veliko prevzemal konkurenčna podjetja, po zlomu borze pa so morali korenito zmanjšati stroške. Čeprav je vgradni Linux zelo vroča tehnologija, pa podjetju ni prinesla dovolj dobička, da bi lahko ostali neodvisni.

    Objavljeno: 8.1.2003
  • Oracle napoveduje konec zasičenosti

    Drugo trimesečje, ki se je končalo 30. novembra 2002, naj bi po mnenju družbe Oracle pomenilo konec zasičenosti na trgu IT. V tem obdobju so Oraclove stranke obnovile licence za uporabo programske opreme, pri čemer se je prihodek od licenc za poslovno podporo in podporo izdelkov povečal za 8,2 odstotka na 953 milijonov dolarjev. Oracle je v drugem trimesečju ustvaril 534 milijonov dolarjev neto zaslužka in 2,3 milijarde dolarjev prihodka, kar je pomenilo tri odstotke manj kot v enakem predlanskem obdobju.

    Objavljeno: 8.1.2003
  • Kmalu Si.mobil Vodafone

    Skupina Mobilkom Austria, v katero sodi tudi drugi slovenski operater mobilne telefonije Simobil in drugi največji operater mobilne telefonije na svetu, britanski Vodafone, sta napovedali partnerski dogovor o sodelovanju in povezovanju. V partnerstvu bo sodeloval tudi Simobil, domači uporabniki pa lahko pričakujejo nove storitve in predvsem bolj pregleden ter nekoliko cenejše gostovanje pri vseh Vodafonovih operaterjih po svetu. Na tiskovni konferenci so vsi partnerji poudarili, da povezovanja na finančni ravni ne bo.

    Objavljeno: 8.1.2003
  • Apple MacWorld 2003 poln novosti

    Tik pred začetkom letne konference MacWorld Expo 2003 je obstajala bojazen, da bo Apple večino novosti predstavil šele februarja, toda Steve Jobs tudi tokrat ni razočaral javnosti. Nekaterih neuradno pričakovanih novosti sicer ni bilo mogoče videti, vendar so zato bile prikazane nekatere druge, tudi nekatere nepričakovane. Apple se kljub razmeroma slabemu trenutku, ko imajo skladišča še vedno polna zalog z izdelki, ki nosijo lansko letnico, ni izneveril privržencem in tudi tokrat poskrbel za tehnično avantgardne novosti.

    Objavljeno: 8.1.2003
  • Microdrive s 4 GB pred koncem leta

    Hitachi je z novim letom tudi uradno prevzel dosedanji IBMov oddelek za proizvodnjo diskov, do konca leta pa napovedujejo kup novosti. Z združitvijo dosedanjih družb IBM Storage Technology in Hitachi Storage je nastalo novo podjetje Hitachi Global Storage Technologies, ki bo razvijalo in prodajalo diske vseh velikosti - od najmanjših kartičnih diskov Microdrive do najzmogljivejših diskov za vgradnjo v strežnike in pomnilniške sisteme. Nova družba je 70% v lasti Hitachija, ostanek pa ima za zdaj IBM, čeprav je že znano, da bo leta 2005 Hitachi prevzel celotno lastništvo nad družbo.

    Objavljeno: 7.1.2003
  • Linux trdno v finančni industriji čez dve leti

    Operacijski sistem Linux počasi a gotovo vstopa v finančno industrijo, ugotavlja raziskava podjetja IDC Financial Services in dodaja, da bo v letu in pol do dveh let Linux predstavljal zelo dobro platformo za to industrijo, trenutno pa priporočajo podjetjem zmerno uporabo.

    Objavljeno: 7.1.2003
  • Nova Acerjeva strežnika

    Acer je predstavil dva strežnika, ki dopolnjujeta ponudbo na spodnjem in srednjem nivoju. Model AcerAltos G300 je strežnik za podjetja, ki se odločajo za zamenjavo osnovnega strežnika ali za podjetja, ki svoje majhno omrežje šele postavljajo.

    Objavljeno: 7.1.2003
  • Hitrejši G3 za Apple

    Čeprav vsaka nadgradnja Appleovih prenosnikov iBook sproži špekulacije, da bi v naslednji različici prenosnik že lahko imel hitrejše procesorje G4, bo Apple, kot kaže, še nekaj časa ostal tudi pri družini G3. Naročili so namreč večjo količino novih in hitrejših IBMovih procesorjev G3 oz. PowerPC 750fx, kar nakazuje njihovo nadaljnjo uporabo v računalnikih iBook. Naslednji v vrsti teh procesorjev bo procesor z razvojnim imenom GOBI, ki bo kot kaže precej presegel delovno frekvenco 1 GHz. GOBIjev naslednik bo na voljo leta 2004 in bo že vseboval podporo za Motorolino hitro povezovalno shemo RapidIO. Zaenkrat še ni znano ali bo s tem pot procesorjev PowerPC 750fx ali morda celo vseh 7xx zaključena. Trenutni iBooki uporabljajo procesorje 750fx s frekvenco 800 MHz, namizni iMaci (s katodnim zaslonom) pa manj zmogljive 750cx s frekvenco 600 MHz.

    Objavljeno: 7.1.2003
  • Trakovi še niso preteklost

    Kljub temu, da cene diskov in diskovnih pomnilniških sistemov nenehno padajo, pa tračne enote še zdaleč niso tehnologija preteklosti. Tako pri družbah Gartner kot IDC menijo, da imajo tračne enote in trakovi pred sabo še svetlo prihodnost, tako za varnostno, kot arhivsko hranjenje podatkov.

    Objavljeno: 6.1.2003
  • 64-procesorski HP Superdome

    Sodeč po viru podatkov blizu družbi HP, bo podjetje sredi leta 2003 predstavilo različico svojega največjega strežnika Superdome s kar 64 procesorji Itanium. Uporabili bodo novo različico procesorjev Itanium z delovnim imenom Madison, ki bo na voljo v izvedbah s takti 1,3 in 1,5 GHz, predvsem pa bodo premogli 3 MB oziroma 6 MB velik tretjenivojski predpomnilnik, kar bo odločno pospešilo delovanje glede na današnje sisteme. Kljub temu, da bodo imeli Itaniumi >>Madsion<< kar 374 milijonov tranzistorjev, so pri Intelu uspeli omejiti velikost na 374 kvadratnih milimetrov, s čimer jih bo mogoče zamenjati za današnje procesorje Itanium. Hkrati bo to HP-ju omogočilo izgradnjo 64-procesorskega in morda kasneje celo 128-procesorskega sistema. Opazovalci menijo, da bo novi Superdome zmogel doseči rezultat okoli 600.000 transakcij na sekundo pri testu TPC-C, s čimer naj bi se zavihtel na vrh lestvice strežnikov SMP.

    Objavljeno: 6.1.2003
  • PCI Express tudi v omrežjih?

    V letu 2004 naj bi sistemski nabori za računalnike počasi začeli vsebovati tudi podporo za vodilo PCI Express (v času razvoja znan kot 3GIO), zaporedno različico danes skorajda edinega standarda za povezovanje razširitvenih kartic in modulov. Intel meni, da bi velika količina prodanih naborov upravičila nizko ceno s katero naj bi gigant kasneje prodrl tudi na področje omrežnih izdelkov.

    Objavljeno: 6.1.2003
  • Novi Photoshop že letos

    Adobe naj bi še pred koncem leta izdal novo različico slikarskega programa Adobe Photoshop 8.0, ki ga razvijajo pod delovnim imenom >>Dark Matter<<. Ob njem bo v paketu tudi naslednja različica programa ImageReady, kot doslej optimizirana za pripravo spletne grafike, nastaja pa v okviru projekta >>Taconite<<. Čeprav spisek novih funkcij še zdaleč ni dokončen, je že mogoče oceniti, katere bodo glavne skupine novosti. Photoshop 8 naj bi tako prinesel največ novosti za področja obdelave digitalnih fotografij in retuširanja video posnetkov.

    Objavljeno: 6.1.2003
  • Microsoft skušal uničiti Sendo?

    Dolgo napovedovan Microsoftov vstop v mobilno telefonijo je najbolj zaznamoval britanski proizvajalec mobilnih telefonov Sendo, ki je bil sprva glavni Microsoftov partner, sedaj pa se podjetji spuščata v sodno bitko. Sendo obtožuje Microsoft, da so jih skušali uničiti, da bi tako pridobili osnovno znanje o proizvodnji mobilnih telefonov, ki bi ga nato lahko prodali svojim tajvanskim partnerjem. In kot vse kaže zgodba morda niti ni daleč od resnice, saj je podjetje HTC, eden glavnih OEM proizvajalcev ročnih računalnikov z operacijskim sistemom PocketPC pravkar predstavilo že drugi mobilni telefon z operacijskim sistemom Microsoft Windows Powered Phone.

    Objavljeno: 6.1.2003
  • Samsung na vseh frontah mobilne telefonije

    Korejski Samsung, tretji največji proizvajalec mobilnih telefonov, očitno nadaljuje bitko na vseh frontah mobilne telefonije. Tako so nedavno v ZDA in Koreji predstavili novega križanca med mobilnim telefonom in ročnim računalnikom, ki ga poganja Palm OS. i330 je že drugi tovrstni Samsungov izdelek, vendar za razred boljši od predhodnika, saj ga odlikuje zaslon s 256 barvami in ločljivostjo 160 x 240 pik ter 16 MB velik pomnilnik.

    Objavljeno: 5.1.2003
  • CRM v letu 2003

    Po napovedih družbe Meta Group bo sektor za upravljanje odnosov s strankami (CRM) v letošnjem letu zadržal lanskoletni tržni položaj, kar pomeni, da naj bi posloval s pozitivno ničlo. Povprečni stroški za projekt CRM v Evropi bodo med 1,4 in 1,7 milijona evrov. Podjetja bodo vložila v CRM približno enaka sredstva kot lani, spremenil pa se bo način porabe tega denarja. Najbolj zanimivi bodo modularni projekti CRM, ki dodatno izkoriščajo že nameščeno opremo, ali pa so namenjeni reševanju posameznih problemov.

    Objavljeno: 5.1.2003
  • Athlon MP 2400+ napada Xeone

    AMD je predstavil svoj trenutno najhitrejši procesor, ki je namenjen predvsem za dvoprocesorske strežnike. Tržišče takih strežnikov je po ocenah vredno 10 milijard dolarjev na leto in ga trenutno obvladuje Intel s svojimi procesorji Xeon. AMD procesor zaradi svoje izredne moči pri računanju s plavajočo vejico priporoča tudi za vgradnjo v delovne postaje, še posebej zaradi 51 novih ukazov 3DNow! Professional. Procesor so za večprocesorsko delovanje optimiziral s tehnologijo SmartMP, ki vsebuje dve vodili s taktom 266 MHz in podporo za odpravo napak (ECC), ki zmoreta hitrost prenosa podatkov 2,1 Gb/s. Optimiziran je tudi algoritem vzdrževanja koherence predpomnilnikov in protokol za upravljanje podatkov in pomnilniškega prometa v večprocesorskem okolju.

    Objavljeno: 5.1.2003
  • Internet praznuje rojstni dan?

    Po mnenju Boba Bradena, enega izmed inženirjev, ki so naredili protokol TCP/IP je internet 1.1.2003 praznoval >>resnično<<, dvajseto obletnico obstoja. Čeprav je od prvega zametka omrežja ARPAnet, ki je bil temelj današnjemu internetu minilo že 33 let, se Bradenu zdi pravi mejnik šele prvi januar 1983, ko so v omrežju ARPAnet protokol NCP zamenjali z današnjim protokolom TCP/IP.

    Objavljeno: 4.1.2003
  • Naslednji Itanium z 1,5 GHz

    Naslednik sedanjega Itaniuma 2, procesor z razvojnim imenom Madison, bo po vsej verjetnosti deloval s frekvenco 1,5 GHz, kar je 50% pohitritev glede na današnje izdelke. Ker bo poleg tega izdelan v 0,13 mikronski tehnologiji (v primerjavi z 0,18 mikronsko procesorja Itanium 2) bodo pri Intelu nanj lahko vgradili do dvakrat več predpomnilnika tretjega nivoja. Namesto 3 MB bo tega kar 6 MB.

    Objavljeno: 4.1.2003
  • Nova različica virus Yaha na pohodu

    Novo leto, nov virus. Tokrat je na pohodu nova različica Yaha, ki so jo poimenovali Yaha-M oziroma Yaha-K. Virus se tako kot predhodniki širi prek elektronske pošte v obliki okuženih pripetih datotek, izdaja pa se kot ohranjevalnik zaslonov. Nič novega, toda v manj kot enem dnevu so pri družbi MessageLabs, ki spremlja promet elektronske pošte na hrbteničnem nivoju zabeležili čez 7.000 okužb, več pa jih pričakujejo, ko se bodo ljudje vrnili iz novoletnih počitnic. K sreči virus Yaha ni nevaren za delovanje računalnika, je pa moteč zaradi povečanega prometa, ki ga povzroči na internetnih prehodih in povezavah. Proizvajalci protivirusnih programov že imajo zdravilo zanj.

    Objavljeno: 4.1.2003
  • Nov zakon EU bo prizadel proizvajalce tiskalnikov

    Z novim zakonom bodo države EU prepovedale prodajo kartuš z barvilom za tiskalnike, ki imajo vgrajene >>pametna<< vezja za ugotavljanje avtentičnosti proizvajalca. Evropski parlament je enoglasno podprl novi zakon o recikliranju elektronskih naprav, tako da se bodo cene združljivih kartuš najverjetneje znižale. Očitek je bil tudi, da pametna vezja pogosto onemogočajo ponovno polnjenje kaset, čeprav tehnologija to omogoča.

    Objavljeno: 3.1.2003
  • Procesor Crusoe prehitel Intelov Banias

    Družba RLX, ki je eden od začetnikov tehnologije modularnih strežniških rezin, uspešno nadaljuje v smeri miniaturizacije strežniških modulov. Te dni so napovedali prodajo novih strežniških rezin s procesorji Crusoe družbe Transmeta, ki delujejo s taktom 1 GHz. V polico višine 3U je mogoče zložiti 24 novih rezin, ki so debele le 1,5 cm.

    Objavljeno: 3.1.2003
  • Prvi izmenljivi diski iVDR

    Združenje proizvajalcev računalniške in zabavne elektronike bo na sejmu Consumer Electronic Show prikazalo prve prototipe izmenljivih diskov, ki ustrezajo specifikaciji Information Versatile Disk for Removable usage (iVDR). Cilj novega standarda je skupna platforma, ki bi uporabnikom računalnikov in drugih elektronskih naprav omogočala preprosto in hitro dodajanje pomnilniškega prostora. S tem bi omogočili tako lažje nadgradnje sistemov, kot tudi izmenjavo podatkov med različnimi elektronskimi odjemalci.

    Objavljeno: 3.1.2003
  • D-Link podpira 802.11g

    Podjetje D-Link je kot prvo predstavilo brezžične omrežne naprave, ki podpirajo najnovejši brezžični standard 802.11g. Novi standard omogoča prenos podatkov s hitrostjo 54 Mb/s, obenem pa združljivost za danes najbolj razširjenim standardom 802.11b. Enako hitrost dosegajo namreč tudi naprave skladne z brezžičnim standardom 802.11a, vendar pri teh poteka komunikacija v frekvenčnem območju 5 GHz, kar zahteva dražje sestavne dele, odobritev za uporabo v tem frekvenčnem območju, hkrati pa te naprave niso združljive z danes večinskim 802.11b (delovno območje 2,4 Ghz).

    Objavljeno: 3.1.2003
  • Nokia in IBM razširjata varnost na mobilne naprave

    IBM in Nokia sta napovedala, da bosta družno razvila varnostne rešitve za uporabo na naprednih mobilnih telefonih, ki temeljijo na Symbianovem operacijskem sistemu. IBM-ov oddelek za storitve (Global Services) bo postal sistemski integrator za Nokiine izdelke Mobile VPN za Symbian OS, ki omogočajo navidezne varne povezave med pametnimi telefoni in omrežji podjetij.

    Objavljeno: 2.1.2003
  • Internetno pravo pod preizkušnjo v 2002

    Pravni dogodek leta 2002 s področja računalništva je bil zagotovo proces zoper Microsoft, ki se je za korporacijo in najbogatejšega Zemljana končal uspešno. Sodnica Collen Kollar-Cotelly je razsodila, da je poravnava med Microsoftom in ameriškim pravosodnim ministrstvom v skladu z zakoni in ugotovljenimi kršitvami, pritožili pa sta se samo dve ameriški zvezni državi. Kljub vsemu to še ne pomeni konec pravnih ovir za Microsoft, saj je Microsoft zaradi svojega monopolističnega položaja še naprej pod budnim očesom sodstva, poleg tega pa ga protimonopolni sodni proces še čaka v Evropski Uniji, kjer je pod vprašanjem tudi njegov, zaenkrat sicer klavrn vstop na področje mobilne telefonije.

    Objavljeno: 2.1.2003
  • Sun bo podprl tehnologijo InfiniBand

    Družba Sun Microsystems je držala besedo, ki jo je dala ob prvi predstavitvi tehnologije InfiniBand, saj jo bodo uporabili v svojih bodočih strežnikih, pomnilniških napravah in programski opremi. Pričakujejo, da bodo s tehnologijo InfiniBand občutno izboljšali lastnosti omrežnih sistemov. Tehnologija InfiniBand omogoča izdelavo visoko-kvalitetnih stikal z majhnimi zakasnitvami in hitrost povezav od 2,5 Gb/s do 30 Gb/s. Maja 2002 je družba Intel nepričakovano odstopila od izdelave vezij za podporo Infinibandu in se vrnila k tehnologiji PCI Express, družba Microsoft pa je avgusta prenehala z razvojem sistemske podpore za InfiniBand, saj naj bi uporabniki raje uporabljali izboljšane različice obstoječih omrežnih rešitev Ethernet. Odločitev družbe Sun o nadaljnjem razvoju te tehnologije je torej lahko precej več kot le rešilna bilka za to tehnologijo.

    Objavljeno: 2.1.2003
  • Diamanti namesto silicija?

    Japonska vlada bo skupaj z nekaj podjetji v letu 2003 financirali projekt, s katerim naj bi nadomestili silicij z diamanti v elektronskih vezjih prihodnosti. Diamant ima namreč pred silicijem kar nekaj prednosti, ki obetajo bistveno večje zmogljivosti, kot današnja vezja.

    Objavljeno: 1.1.2003
  • Microsoft in Adobe: boj za prevlado

    V letu 2003 se nam obeta nov spopad za prevlado na strateško pomembnem področju elektronskih dokumentov med družbama Adobe in Microsoft. Danes je na tem področju Adobe nesporni vladar z okoli 500 milijoni izvodov programa Acrobat, vendar se Microsoft na to področje podaja z novo tehnologijo XDocs.

    Objavljeno: 1.1.2003
  • Trg prenosnih računalnikov postaja zasičen

    Po mnenju tajvanske raziskovalne družbe Market Intelligence Center (MIC) naj bi v letu 2003 proizvodnja prenosnih računalnikov prvič precej presegla povpraševanje. Po mnenju družbe MIC bodo imela samo tajvanska in kitajska podjetja v letošnjem letu zmogljivost proizvodnje 7,15 milijona prenosnikov na mesec ali 80 milijonov prenosnikov v celem letu.

    Objavljeno: 1.1.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji