Objavljeno: 4.1.2003

Naslednji Itanium z 1,5 GHz

Naslednik sedanjega Itaniuma 2, procesor z razvojnim imenom Madison, bo po vsej verjetnosti deloval s frekvenco 1,5 GHz, kar je 50% pohitritev glede na današnje izdelke. Ker bo poleg tega izdelan v 0,13 mikronski tehnologiji (v primerjavi z 0,18 mikronsko procesorja Itanium 2) bodo pri Intelu nanj lahko vgradili do dvakrat več predpomnilnika tretjega nivoja. Namesto 3 MB bo tega kar 6 MB.

Po predvidevanjih bo procesor nekoliko manjši od Itaniuma 2, kljub veliko večji gostoti sestavnih delov pa bo porabil približno enako količino električne energije. To je pomembno zato, ker Intel zagotavlja, da bodo kupci svoje strežnike z Itanium 2 zlahka nadgradili zgolj z zamenjavo samega čipa. Ta ima namreč tudi enako zunanje podnožje.

Opazovalci sodijo da je zanesljivost razvoja Intelovega 64-bitnega strežniškega programa procesorjev dober znak, še posebej v primerjavi z velikimi težavami s katerimi se je projekt ubadal v začetku, ob splavitvi prvega Itaniuma (z razvojnim imenom Merced). Vseeno pa je za pričakovati, da bo Intel do leta 2007 še zaostajal za danes klasičnimi 64-bitnimi procesorji za zmogljive strežnike. Nenazadnje bi mu vmes lahko štrene zamešal tudi AMD s svojim prihajajočim procesorjem Opteron.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji