• Boljša prodaja osebnih računalnikov

    Pri Gartner Dataquestu so ugotovili, da se je trg osebnih računalnikov v Evropi, na Bližnjem Vzhodu in v Afriki (regija EMEA) lani okrepil za tri odstotke. V drugi polovici lanskega leta se je število prodanih računalnikov v zahodni Evropi približalo ravnem iz leta 2000, pri Gartner Dataquestu pa v letošnjem letu napovedujejo od 6- do 7-odstotno rast prodaje osebnih računalnikov. K lanski rasti prodaje so največ pripomogli končni potrošniki s povpraševanjem po prenosnih računalnikih.

    Objavljeno: 2.2.2003
  • Sun še vedno skrivnosten

    Sun je v zadnjih mesecih večkrat namignil, da utegne odkriti tančico skrivnosti v zvezi z Linuxom in strežniškimi rezinami. Ne eno ne drugo se še ni zgodilo. Tisti, ki so pričakovali, da bo Sun na nedavni konferenci LinuxWorld razkril več podrobnosti o vključevanju Linuxa v svoje izdelke, so ostali z dolgimi nosovi. Podobno se dogaja tudi z novimi strežniškimi rezinami, ki jih je Sun napovedoval že v lanskem novembru. Znane so le specifikacije: novi strežniki bodo obeh različic - s procesorji Sprac in Intelovimi x86. V polico višine 3U naj bi spravili do 16 rezin s 650Mhz SPARC IIi in 800 Mhz Pentium III. Oba modela bosta imela redundatno napajanje in gigabitni ethernet, vsaka rezina pa bo imela dovolj prostora za 4GB pomnilnika. Sun s to konfiguracijo ne namerava dosegati nobenih rekordov, njegov namen je spraviti dovolj računalniške moči na zelo majhen prostor.

    Objavljeno: 2.2.2003
  • Povečan delež zlorab osebnih podatkov

    Ameriška zvezna trgovinska komisija (FTC) je sporočila, da se je delež zlorab osebnih podatkov na internetu v lanskem letu povečal za 88 odstotkov, saj je prejela kar 161.800 prijav. Največ je kraj osebnih dokumentov, številk socialnega skrbstva in plačilnih kartic. Tako velik porast je verjetno tudi posledica naporov agencije, ki je spodbujala potrošniške organizacije in zavode naj v večji meri prijavljajo zlorabe. Podatki neke druge ankete pa kažejo, da večina žrtev še vedno ne prijavlja zlorab. Tako naj bi bil kar vsak dvajseti Američan žrtev ene od zlorab osebnih podatkov, kar znese skupaj skoraj dvanajst milijonov ljudi. Opozorila so prišla tudi iz podjetja Star, ki se ukvarja elektronskimi plačili. Tam naj bi ugotovili, da dvajset odstotkov anketiranih pozna nekoga, ki je bil žrtev zlorabe. Podjetja, ki se ukvarjajo z varnostjo, svetujejo namestitev robustnih in detekcijskih sistemov z učinkovitim monitoringom, ameriški kongresniki pa že razmišljajo o ostrejših kaznih za prestopnike.

    Objavljeno: 2.2.2003
  • Smrt najetih vodov - ADSL do 8 Mb/s

    Največji domači ponudnik dostopa do interneta, SiOL je predstavil tri nove pakete ADSL namenjene podjetjem, med katerimi posebej izstopa t.i. polni paket, ki omogoča hitrost prenosa do 8 Mb/s v smeri proti uporabniku. S to potezo je SiOL očitno dokončno naredil križ čez najete vode za dostop do interneta, saj jih ADSL v skoraj vseh pogledih popolnoma prekaša.

    Objavljeno: 1.2.2003
  • Wi-Fi v zraku

    Na Lufthansinem komercialnem letu med Frankfurtom in Washingtonom so sredi letošnjega januarja prvič v zgodovini testirali brezžično internetno povezavo med letalom in zemljo - na višini deset tisoč metrov. Sicer je šlo le za izmenjavo navadne elektronske pošte, vendar poskus je uspel, in sicer pri hitrosti 3 Mb/s proti letalu in 128 Kb/s v obratni smeri. Standardno brezžično omrežno opremo (IEEE 802.11b ) na letalu je prispeval Cisco, v potniških sedežih prvega in poslovnega razreda pa so nameščeni priključki ethernet.

    Objavljeno: 1.2.2003
  • Athlon 64 šele jeseni

    AMD je potrdil, da bo predstavitev procesorja Athlon 64 iz prvotnega marca ali aprila prestavil na september. Zato pa zatrjujejo, da bodo konec april zagotovo predstavili Opteron, 64-bitni procesor namenjen strežnikom. Vsi napori so vloženi v ta izdelek, zato bo morala namizna različica Athlon 64 počakati do jeseni. Tedaj naj bi sočasno predstavili tudi mobilno različico procesorja za prenosne računalnike, kar pomeni, da bodo tedaj imeli celoten spekter 64-bitnih procesorjev.

    Objavljeno: 1.2.2003
  • Lotusphere 2003

    Konec januarja je že tradicionalno čas za konferenco uporabnikov programske opreme Lotus, tudi letos pa so pri IBMu poskrbeli za niz novosti. Dogodek je sicer že potekal pod novim direktorjem oddelka Ambujen Goyalom, ki je zamenjal dosedanjega Ala Zollarja. Ker je Lotus osrednji izdelek iz svoje ponudbe, komplet Domino/Notes 6.0 predstavil šele pred nekaj meseci, so zdaj napore usmerili na nova področja. Še najbolj očitna je vse bolj tesna povezanost Lotusovih izdelkov z ostalimi izdelki družbe IBM, zlasti programi iz družine WebSphere in tehnologijo J2EE.

    Objavljeno: 31.1.2003
  • Do marca bo sprejet novi DVD kodek

    DVD Forum, organizacija, ki bdi nad standardi za predvajalnike in druge DVD naprave, že nekaj mesecev zavira razvoj nove generacije DVD-jev imenovanih HD-DVD (High Definition DVD / DVD z visoko gostoto zapisa). Nosilci HD-DVD bodo imeli kapaciteto 9 GB, podatki bodo zapisani v dveh slojih, večja natančnost izdelave, ki jo ponujajo nove tehnologije pa omogoča tudi znatno bolj gost zapis.

    Objavljeno: 31.1.2003
  • Črv SQL Slammer nevaren tudi za druge Microsoftove izdelke

    Črv SQL Slammer, ki je konec januarja upočasnil ali povsem onemogočil dostop do interneta ni nevaren le za strežnike SQL Server ampak tudi niz drugih Microsoftovih izdelkov. Črv predstavlja nevarnost namreč tudi za izdelke, ki imajo vgrajeno ali priloženo >>oskubljeno<< različico SQL Serverja imenovano Microsoft Desktop Environment (MSDE). Microsoft je na to možnost že opozoril uporabnike in pripravil ustrezne popravke.

    Objavljeno: 31.1.2003
  • Novo "varno območje" v računalnikih

    Phoenix Technologies, ki proizvaja sistemske BIOS-e za večino računalnikov PC v obtoku, je predstavil novo tehnologijo, ki bo v računalniku zagotovila varno območje, kamor bo mogoče shraniti najnujnejše programe. Varno območje se bo nahajalo izven dometa operacijskih sistemov, vanj pa bo mogoče shraniti diagnostična orodja, protivirusne zaščite, osnovna orodja za dostop do interneta in morda celo rezervno sliko okolja za primere, ko se operacijski sistem na računalniku povsem sesuje.

    Objavljeno: 31.1.2003
  • Teradata je najhitrejša pri skladiščih podatkov

    Najnovejši rezultati standardnega testa TPC-H za skladišča podatkov kažejo, da je zbirka podatkov Teradata V2R5.0 najhitrejša pri zelo velikih skladiščih podatkov. Prekosila je doslej IBMovo premoč pri 10 terabajtnih skladiščih podatkov in kombinacijo Oraclove zbirke podatkov v strojni opremi HP pri 3 terabajtnih skladiščih podatkov. Cenovno je primerljiva z obema konkurentoma.

    Objavljeno: 30.1.2003
  • Trend Micro WebProtect 1.5

    Proizvajalec protivirusne opreme Trend Micro je predstavil novo različico izdelka InterScan WebProtect, programskega paketa za zaščito na nivoju internetnih prehodov. WebProtect 1.5 se sedaj lahko povezuje z izdelkom Trend Micro Control Manager 2.5, ki samodejno uveljavlja nastavitve za preprečitev izbruhov novih virusov. Tako je Trend Micro razširil svoj sistem z imenom Enterprise

    Objavljeno: 30.1.2003
  • Sunovi osebni računalniki z Linuxom pridejo na vrsto poleti

    Sun je predstavitev svojih osebnih računalnikov z okoljem Linux prestavil iz prvega četrtletja 2003 na letošnje poletje. Kljub temu zatrjujejo, da so še vedno na pravi poti glede na prvotne načrte. Hkrati pa so potrdili, da spreminjajo prodajno strategijo za nove izdelke. Sprva so nameravali osebne računalnike, ki bodo poleg Linuxa vsebovali še kombinacijo programske opreme Sun ONE in so zasnovani na Intelvi platformi, prodajati prek globalne prodajne organizacije znotraj podjetja. Po novem pa naj bi v prodajo vključili OEM partnerje, ki bodo proizvajalci sistemov, poleg tega pa nameravajo vključiti tudi prodajalce z dodatno vrednostjo (VAR), kar pomeni, da se bodo skušali prodaje lotiti tako, kot tekmeci z okolji Windows. Razlog je menda v temu, da so od prve najave dobili precej ponudb in povpraševanj po sodelovanju, kar nameravajo zdaj tudi izkoristiti. Za zdaj nočejo povedati, kateri proizvajalci računalnikov so v igri. Projekt, ki nastaja pod delovnim imenom Mad Hatter je sicer prišel v eno od končnih razvojnih faz, kar pomeni, da so glavni deli že definirani. Cena osebnih računalnikov Sun še ni povsem določena, zatrjujejo pa, da bo nadvse konkurenčna.

    Objavljeno: 30.1.2003
  • Yamaha opušča zapisovalnike?

    Po nekaterih podatkih objavljenih na spletu naj bi se japonski proizvajalec Yamaha umikal s trga zapisovalnikov CD-RW in DVD. Yamaha je sicer eden od pionirjev na področju tehnologije zapisovalnikov na nosilce CD, vendar se v zadnjih letih soočajo s hudo konkurenco cenejših izdelkov in najrazličnejših koncev sveta. Čeprav novica še ni povsem potrjena, je bilo moč iz krogov blizu proizvajalcu moč slišati, da se nameravajo osredotočiti predvsem zabavno elektroniko in glasbila, vendar še ni jasno ali to pomeni globalni umik ali zgolj umik iz evropskih trgov.

    Objavljeno: 30.1.2003
  • 99 milijard izgube AOL Time Warnerja

    Medijski gigant in največji ponudnik dostopa do interneta na svetu je objavil 99 milijard dolarjev izgube za poslovno leto 2002. Kljub dejstvu, da je večina podružnic giganta zabeležila več kot deset odstotno rast prihodkov in dobička, je težave povzročil ponudnik dostopa do interneta AOL, za katerega korporacija ne uspe najti prave strategije razvoja. Levji delež izgube, kar 54 milijard, je posledica sprememb v računovodskih pravilih, ki jih je ameriška vlada sprejela zaradi škandalov z Enronom in WorldComom, kar 45 milijard pa je posledica zmanjšanja dejanske vrednosti AOL-a.

    Objavljeno: 30.1.2003
  • LinuxWorld 2003

    V New Yorku se je zaključil prvi letošnji sejem posvečen Linuxu, kjer je bilo zopet opaziti, da ta operacijski sistem podpira vse več proizvajalcev. Čeprav so temelji Linuxa še naprej neomajno >>čisti<< in v skladu z načeli odprte kode, se vse več ponudnikov prizadeva, da bi v navezavi z Linuxom tudi zaslužili. Kljub temu, da sejem LinuxWorld ne temelji več toliko na navdušenju, kot v koncu devetdesetih, je rast ponovno opazna - letos je bilo za petino več razstavljavcev, pa tudi število obiskovalcev je rahlo naraslo.

    Objavljeno: 29.1.2003
  • Novi in cenejši Power Maci

    Apple je le nekaj tednov za sejmom MacWorld predstavil zmogljivejše in hkrati cenejše modele svojih najzmogljivejših sistemov Power Mac. Najzmogljivejši model ima odslej vgrajena dva procesorja PowerPC G4 s taktom 1,42 GHz, s čimer je najhitrejši Mac doslej. Tako kot nedavno predstavljeni PowerBooki novi PowerMaci podpirajo brezžične omrežne vmesnike 802.11g (54 Mb/s) ter drugo generacijo vmesnikov firewire (800 Mb/s). Najzmogljivejša različica ima poleg tega še 512 MB RAM, 120 GB velik disk in zapisovalnik DVD SuperDrive.

    Objavljeno: 29.1.2003
  • IBM ThinkPad R40

    Podjetje IBM je predstavilo novo generacijo prenosnih računalnikov z oznako ThinkPad R40, ki so namenjeni malim podjetjem in posameznikom. Med glavnimi značilnostmi nove družine prenosnikov je brez dvoma podpora za brezžične omrežne vmesnike, ki jih srečamo v zmogljivejših modelih. ThinkPad R40 pa je hkrati eden prvih, ki v prenosnikih podpira oba najbolj znana brezžična omrežna standarda 801.11b (11 Mb/s) in 802.11a (54 Mb/s), za preklop med različnimi omrežji pa skrbi priložena programska oprema.

    Objavljeno: 29.1.2003
  • Poslovni analitiki bodo še naprej uporabljali preglednice

    Presenetljivi rezultati ankete o uporabi orodij za poslovno poročanje, ki jo je izvedlo podjetje Actuate, kažejo, da si uporabniki najbolj želijo orodij za izdelavo poročil v obliki preglednic. To pa je v nasprotju s prizadevanji številnih podjetij, ko z gradnjo skladišč podatkov uvajajo sodobna orodja za poročanje in analizo podatkov z enotnim dostopom do podatkov.

    Objavljeno: 29.1.2003
  • Obvladovanje odnosov s strankami je odločilnega pomena v času recesije

    Kljub napovedim o recesiji računalniške industrije v letu 2003 se obetajo svetli časi za ponudnike rešitev na področju obvladovanja odnosov s strankami. Zaradi zmanjševanja porabe potrošnikov je za podjetja še pomembneje, da znajo privabiti in obdržati stranke, to pa seveda pomeni, da bodo še bolj potrebovala tovrstne rešitve.

    Objavljeno: 29.1.2003
  • Hermes SoftLab ponovno izbran za elektronsko davčno poslovanje

    Iz Davčne uprave Republike Slovenije (DURS) so sporočili, da so na že tretjem javnem razpisu za izbiro izvajalca za postavitev sistema elektronskega davčnega poslovanja izbrali Hermes SoftLab. Podjetje so izbrali že na prejšnjih dveh razpisih, prvič predlani, drugič pa avgusta lani, a so ostala podjetja obe DURS-evi odločitvi vložila pritožbe in uspela.

    Objavljeno: 29.1.2003
  • IBM je patentni rekorder

    IBM je lani v ZDA prijavil 3288 patentov, s čimer je zasedel prepričljivo prvo mesto med zasebnimi podjetji. Vodstva na tem mestu pa se je že navadil, saj je v zadnjih desetih letih vodilni na tem področju - prijavil je namreč več kot 22 tisoč patentov. Največ lanskih patentov je povezanih s strežniki, razpršenim računalništvom (grid computing), avtonomnimi računalniki, ki se zdravijo sami, in računalniškimi rešitvami na zahtevo.

    Objavljeno: 28.1.2003
  • Intel pridobiva tržni delež

    Četrto trimesečje je bilo za Intel uspešno, saj je ustvaril 7,2 milijarde dolarjev prometa, kar je bilo tri odstotke več od primerljivega obdobja v letu 2001. Poleg tega so ustvarili neto zaslužek v višini milijarde dolarjev, kar je pomenilo 108 odstotkov več kot v enakem predlanskem obdobju. Celoten lanski prihodek se je ustavil pri številki 28,6 milijarde dolarjev (en odstotek več kot v letu 2001), dobiček pa pri 3,1 milijarde dolarjev (141-odstotna rast).

    Objavljeno: 28.1.2003
  • Domač video strežnik

    Sharp je predstavil večnamensko napravo, ki omogoča snemanje TV programov na vgrajen 120 GB disk, uporabniki pa lahko posnete programe gledajo bodisi preko televizorja, bodisi preko brezžičnega etherneta na domačih računalnikih, ali pa celo preko kateregakoli v splet povezanega računalnika. Video strežnik HG-01S, ki temelji na Linuxu ima vgrajeno kartico WiFi in omrežno kartico preko katerih se lahko poveže do drugih računalnikov ali v splet, dostop iz spleta pa omogoča vgrajen spletni strežnik.

    Objavljeno: 28.1.2003
  • ENSA@Work 2003 -- frontalni napad Hewlett Packarda

    ENSA@Work je bil še pred nekaj leti dogodek, ki je bil rezerviran le za največja podjetja in tedaj še nastajajoči trg pomnilniških sistemov, s čimer si je tedanji Compaq utiral pot v podatkovne centre. Od takrat se je marsikaj spremenilo, med drugim pa je prišlo do pomembne združitve med družbama Hewlett Packard in Compaq. Toda dogodek ENSA@Work (ENSA pomeni Enterprise Network Storage Architecture) se je ohranil in močno razširil, tako da danes že lahko trdimo, da je to postal osrednji dogodek družbe Hewlett Packard na področju informacijskih rešitev za podjetja, vsaj v Evropi, če že ne na globalnem nivoju.

    Objavljeno: 28.1.2003
  • SAP: slabe napovedi so se uresničile

    SAP je v letu 2001 napovedal od pet- do desetodstotno rast prihodka za lansko leto, vendar je bilo že jeseni 2002 jasno, da bodo rezultati zaradi gospodarske krize in svetovne politične nestabilnosti pod pričakovanji. Tako so lani ustvarili prihodek v višini 7,7 milijarde dolarjev, kar je bilo sto milijonov dolarjev manj kot so pričakovali analitiki. Zataknilo se je predvsem v zadnjem trimesečju, ko je bila slaba predvsem prodaja licenc za programe. V tem trimesečju so ustvarili 996 milijonov dolarjev prometa, v enakem predlanskem obdobju pa 1,08 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 27.1.2003
  • Novi projektorji LCD

    Canon Europe je predstavil nove kompaktne večpredstavne projektorje LCD s prvimi industrijskimi širokokotnimi lečami. Modela LV-7355 in LV-7350 ponujata 1,5-kratno povečavo in možnost brezžičnega omrežnega povezovanja, nova ultra lahka modela LV-X2 in LV-S2 z 1,4-kratno povečavo, s tehnologijo Optical Box pa predstavljata prilagodljivo prenosno rešitev. Canonove nove širokokotne povečevalne leče omogočajo uporabnikom, da projicirajo slike z diagonalo 100 palcev tudi na razdalji le 2,8 metra, s čimer omogočajo prikaz velike slike tudi v majhnih sobah.

    Objavljeno: 27.1.2003
  • Lotus z novim direktorjem

    Pri IBM so se odločili, da bodo dosedanjega direktorja oddelka Lotus Software Ala Zollarja premestili na drugo delovno mesto. Zollar bo odslej vodil oddelek strežnikov iSeries, šef Lotusa pa je postal Ambuj Goyal, ki je bil doslej odgovoren za strateško in poslovno vodenje oddelka IBM Software Group. Pod triletnim Zollarjevim vodenjem Lotusa si je IBM prizadeval, da bi Lotus Notes čim bolj vključili v IBM-ovo vmesniško opremo (middleware) pod okriljem družine izdelkov WebSphere. Lotusovi poslovni rezultati so sicer neznanka, saj IBM ne vodi ločenih bilanc za svoje oddelke, poznavalci pa pravijo, da Lotus v zadnjih četrtletjih posluje negativno. Sicer pa je IBM že leta 1995 kupil podjetje Lotus, ki je bilo s svojim programom 1-2-3 včasih vodilno na področju preglednic - preden je na trg vstopil Microsoft z Excelom.

    Objavljeno: 27.1.2003
  • Sunova java zopet v Windowsih XP

    Microsoft in Sun sta sodišču predstavil skupni predlog o temu, kako in kdaj naj bi java zopet našla mesto v operacijskem sistemu Windows XP. Sodišče je namreč že pred tem določilo, da mora Microsoft najkasneje v 120 dneh poskrbeti za to, da bo v paket vključil Sunovo (originalno) različico jave, tako kot je predvideval predhodni dogovor. Microsoft je namreč javo (tako Sunovo kot lastno izvedbo) odstranil iz okolja Windows XP v prid nastajajoče platforme .NET. Po sedanjih načrtih bo Sunova java pristala v paketu Windows XP Service Pack 2 (SP2), ki ga bo Microsoft dokončal v dogovorjenem roku.

    Objavljeno: 26.1.2003
  • Nero za Windows Media Player 9

    Nemški proizvajalec Ahead Software je predstavil dodatek za najnovejši večpredstavni predvajalnik Windows Media Player 9.0, ki omogoča hitro in zanesljivo zapisovanje na nosilce CD. Dodatek z imenom Nero Fast Burning Plug-in ponuja v primerjavi z osnovno Microsoftovo ponudbo snemanje glasbenih posnetkov s polno hitrostjo. Windows Media Player 9.0 ima namreč že v osnovi vgrajeno podporo za zapisovalnike, vendar pri tem omogoča le snemanje z nizkimi hitrostmi in brez natančnega nadzora postopka snemanja. Nero Fast Burning Plug-in pa poleg hitrejšega snemanja (tudi do 26-krat) podpira tudi natančnejšo nastavitev parametrov delovanja, kot je na primer določitev doložine premora med posameznimi skladbami. V paketu družbe Ahead je sicer uporabljena enaka tehnologija, ki jo poznamo že iz programa Nero Burning ROM, vodilnega paketa za zapisovanje na optične nosilce. Za uporabnike novega predvajalnika Windows Media Player 9.0 pa je morda še najpomembnejša novost ta, da je dodatek za predvajalnik brezplačen.

    Objavljeno: 26.1.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji