• Lažje uporaba XML s pomočjo XMLBeans

    Družba BEA Systems je predstavila novo tehnologijo za pripravo spletnih storitev imenovano XMLBeans, ki programerjem močno olajša delo, saj ni več potrebno prilagajati podatke XML za uporabo v javo. Za začetek bodo XMLBeans na voljo kot brezplačna storitev na strežniku, že od marca pa jo bodo vključili v njihov paket za spletne programe v jeziku Java BEA WebLogic 8.1.

    Objavljeno: 9.2.2003
  • DDR2 z zamudo

    Strokovnjaki in analitiki napovedujejo, da se bo množična proizvodnja pomnilniških modulov DDR2 pričela leto pozneje, kot so predvidevali doslej. Zamuda je v prvi vrsti posledica zakasnitvi pri razvoju ustreznih sistemskih naborov in osnovnih plošč. Poleg tega se je pri zahtevnejših uporabnikih v zadnjem času uveljavil pomnilnik DDR s taktom 400 MHz, ki je s svojimi zmogljivostmi zmanjšal razkorak med pomnilniki DDR in DDR2, poleg tega pa ga namerava v svojih izdelkih uporabiti kar nekaj izdelovalcev strežnikov.

    Objavljeno: 9.2.2003
  • Sony opušča proizvodnjo manjših monitorjev s katodno cevjo

    Sony je napovedal, da bo do konca marca prenehal s proizvodnjo 17- in 19-palčnih monitorjev s katodno cevjo. Kupcem bodo tako na voljo le še 21- in 24-palčni katodniki z oznako Sony Trinitron. Japonski velikan se je tako pridružil vrsti podjetij, ki so delno ali popolnoma opustila proizvodnjo zaslonov s katodno cevjo, med katerimi so tudi Hitachi, Matsushita in Sharp. Sony se bo s tem usmeril predvsem v proizvodnjo monitorjev LCD, tako da je že razširil obstoječo paleto tovrstnih izdelkov s šestimi novimi modeli z diagonalami od 15 do 23 palcev.

    Objavljeno: 9.2.2003
  • Varnejše spletne storitve

    Ameriško podjetje DataPower Technology se je pred kratkim pridružilo majhni, a rastoči skupini podjetij IT, ki ponujajo izdelke za varnejše spletne storitve, in prenos sporočil XML. Ti izdelki naj bi omogočali celo vrsto varnostnih funkcij pri izmenjavi sporočil XML in SOAP, ne da pri tem trpela hitrost prenosa podatkov in izvajanja programov. Med varnostnimi funkcijami najdemo filtriranje, avtentikacijo, digitalno podpisovanje, šifriranje in samodejno potrjevanje podatkov. Tehnologijo DataPower XS40 uporablja na primer konzorcij avtomobilskih podjetij za varno upravljanje spletne rešitve za potrjevanje posojil. XS40 s pomočjo protokola SOAP kodira sporočilo, ki je namenjeno sistemu za upravljanje posojil, ga potrdi in pošlje v nadaljnje procesiranje, potem pa ga elektronsko podpiše in odkodira.

    Objavljeno: 8.2.2003
  • Pomladna kolekcija računalnikov iMac

    Družba Apple je predstavila prenovljene osebne računalnike iMac z bolj bogato opremo kot doslej. Novi model z 17-palčnim širokim ploskim zaslonom LCD ima procesor PowerPC G4 s taktom 1 GHz, sistemsko vodilo 133 MHz, 256 MB velik pomnilnik DDR, grafični procesor NVIDIA GeForce4 MX s pomnilnikom 64 MB, disk velikosti 80 GB, hitrejši (4x) SuperDrive (enota DVD-RW), dva priključka FireWire, pet priključkov USB in vgrajeni podpori za brezžične omrežne povezave AirPort Extreme (54 Mb/s) ter za brezžične periferne naprave Bluetooth.

    Objavljeno: 8.2.2003
  • Podatkovni strežnik v dlani

    Sony je najavil podatkovni strežnik FSV-PGX1, ki se po dimenzijah še najlaže primerja z ročnimi računalniki. Naprava namreč meri 155 × 83 × 31 milimetrov, tehta pa 390 gramov. Strežnik ima vgrajen 20 GB disk premera 2,5 palca, na katerem je 17 GB zmogljivosti na voljo za datoteke uporabnikov. Ostale naprave dostopajo do strežnika preko vmesnika WLAN po standardu 802.11b, saj je brezžični vmesnik vgrajen v napravo. Omogočeno je šifriranje podatkov po standardu WEP s 128 biti, dostop do podatkov na strežniku pa lahko omejimo tudi z geslom. V navezi s priklopno postajo lahko PGX1 služi tudi kot dostopna točka za brezžično omrežje, saj ima postaja žični priključek Ethernet. Dostop do podatkov poteka preko protokola FTP oziroma datotečnih sistemov CIFS (Windows) in NFS. Za napajanje skrbi zunanji napajalnik, v primeru izpada napajanja pa je v napravo vgrajen tudi akumulator. Sony FSV-PGX1 bodo predstavili na sejmu Net&Com 2003 v Tokiju, na voljo pa bo konec marca, zaenkrat samo na Japonskem. Cena bo predvidoma okoli 600 dolarjev, priklopna postaja pa bo veljala še dodatnih 60 dolarjev.

    Objavljeno: 8.2.2003
  • Večpredstavna sporočila 85 tolarjev

    Simobil je prvi domači operater, ki je pričel zaračunavati storitev pošiljanja večpredstavnih sporočil MMS in sicer po 85 tolarjev. Iz Mobitela so sporočili, da bodo v njihovem sistemu večpredstavna sporočila še brezplačna do konca marca, nato pa bodo predstavili svojo ceno. Tretji operater, Vega, pa v svojem omrežju še ne omogoča pošiljanja in prejemanja večpredstavnih sporočil MMS in nasploh podatkov storitev.

    Objavljeno: 7.2.2003
  • Brezžično povezovanje po Fujitsu Siemensu

    Njihova ponudba dostopnih točk za brezžični ethernet je bogatejša za dve napravi in sicer visoko zmogljivo Connect2Air WLAN AP-2000RDS, ki podpira visoko stopnjo varnosti in ima vgrajeno podporo za vse tri standarde brezžičnega etherneta, 802.11b, 802.11a in 802.11g. Model AP-500RP pa je po drugi strani namenjen domačim uporabnikom in majhnim podjetjem, saj deluje tudi kot usmerjevalnik ADSL, požarni zid in strežnik VPN, a podpira le standard WiFi 802.11b. Poleg dostopnih točk Fujitsu Siemens ponuja tudi kartice WiFi, ki so v obliki bodisi kartic PC Card, CompactFlash ali pa z USB vmesnikom.

    Objavljeno: 7.2.2003
  • Epsonov laser za doma in v pisarno

    Epson je predstavil laserski tiskalnik z oznako EPL-6100L, namenjen predvsem domačim uporabnikom in manjšim podjetjem. Glavne odlike novega tiskalnika so predvsem velika hitrost tiskanja ob dobri kakovosti izpisa, na voljo pa je po relativno ugodni ceni. Tiskalnik se lahko pohvali z do šestnajst natiskanimi stranmi v minuti, pri čemer je ločljivost tiskanja največ 600 pik na palec. Vstopni pladenj za papir ima dovolj prostora za 150 listov, medtem ko je zmogljivost izstopnega pladnja 100 listov. Tiskalnik lahko priključimo na vzporedni ali USB vmesnik, priloženi pa so gonilniki za okolja Windows in MacOS, ki se odlikujejo po preprosti rabi, saj za večino nastavitev poskrbi kar gonilnik. Epson želi z novim tiskalnikom povečati svojo prisotnost pri uporabnikih, ki pri laserskem tiskalniku ne potrebujejo omrežnega vmesnika, obenem pa si želijo zmogljiv in poceni črnobeli laserski tiskalnik. Cena tiskalnika EPL-6100L bo predvidoma okoli 250 evrov.

    Objavljeno: 7.2.2003
  • Novell NetWare 6.5 kmalu na voljo

    Novell je predstavil lastnosti in zmožnosti nove različice svojega strežniškega operacijskega sistema NetWare. Z različico 6.5, ki nosi razvojno ime Nakoma naj bo podjetje konkuriralo predvsem Microsoftovemu sistemu Windows Server 2003, del trga pa namerava odščipniti tudi podjetjem, ki ponujajo podobne rešitve, temelječe na sistemih Unix ali Linux, med katerimi najdemo npr. Sun, IBM in HP.

    Objavljeno: 7.2.2003
  • Microsoft ISA Server 2.0

    Ob obilici drugih novosti se pri Microsoftu letos bliža tudi zaključek razvoja nove različice požarnega zidu in varnostnega izdelka Internet Security and Accelleration (ISA) Server 2.0. Glavne značilnosti nove različice so varnost na nivoju programov ter varno delovanje spletnih storitev. Učinkovitost in varnost požarnega zidu bo s tem zagotovo večja. Predvsem zaščita na nivoju programov naj bi prepričala kupce, da lahko ISA Server deluje kot samostojni požarni zid in pri tem delu ne potrebuje še dodatnih programov ali rešitev drugih proizvajalcev. Pričakovati je moč tudi druge razširitve, kot je podpora za navidezne omrežne povezave (VPN), vendar pri Microsoftu trdijo, da končne nabora funkcij izdelka še niso določili. Po sedanjih načrtih naj bi prve javne razvojne različice izdelka prišle na vrsto še letos, program pa bo v končni različici na voljo nekje v začetku 2004, skoraj tri leta po predstavitvi prve različice izdelka.

    Objavljeno: 7.2.2003
  • Novi CRM v sistemu J.D. Edwards

    Podjetje J.D. Edwards, izdelovalec istoimenskega poslovnega informacijskega sistema, je objavilo novo različico modula za CRM 2.0. Glede na prejšnje različice svojih rešitev za podporo upravljanju odnosa s strankami navajajo kar 175 izboljšav. Med pomembnejšimi novostmi je poenotenje zapisa o strankah, ki je zdaj na enem mestu, ne glede na vir, iz katerega izhajajo podatki o stranki. Odslej bodo lahko imeli podatke o strankah vedno pri roki tudi delavci na oddaljenih lokacijah in sicer bodo podatki na voljo tudi takrat, kadar ne bodo neposredno priključeni v omrežje. Podatki se bodo namreč samodejno uskladili z najnovejšim stanjem vsakič, ko se bo tak delavec priključil v omrežje.

    Objavljeno: 6.2.2003
  • Projekt Paladium postaja "Osnova varnega računalništva naslednje generacije"

    Pri Microsoftu so se odločili predstaviti končno ime kontroverzne tehnologije za zaščito podatkov, ki je bila doslej znana pod razvojnim imenom Palladium. Novo ime je Next-generation secure computing base, oziroma osnova varnega računalništva naslednje generacije.

    Objavljeno: 6.2.2003
  • Učinkovitejši programski video nadzor

    Podjetju ObjectVideo je uspelo tisto, kar mnogi poskušajo že dalj časa - ustvariti programsko opremo, ki lahko analizira video posnetke v realnem času. Programska oprema Video Early Warning 1.0 omogoča spremljanje dogajanja na digitalnih video kamerah in opozarjanje na ključne spremembe. Program omogoča nastavitev pravil za vsako kamero, ki so lahko tudi precej fleksibilna. Tako naj bi po podatkih proizvajalca program lahko poleg nedovoljenega gibanja in drugih očitnih sprememb v sliki, zaznaval celo odmetavanje smeti na ulici, mogoče pa je celo določiti pravila glede na barvo predmetov.

    Objavljeno: 6.2.2003
  • Plamon Ultra Density Optical

    Podjetje Plasmon, ki je specializirano v ponudbi optičnih enot in knjižnic, za letošnji CeBit napoveduje nov tip enot, ki bo omogočal hranjenje od 30 GB do celo 120 GB na nosilec. Nov tip optičnih nosilcev so poimenovali Ultra Density Optical (UDO), na začetku pa bo na voljo v izvedbi s 30 GB na 5,25 palčni nosilec, kasneje pa naj bi gostoto zapisa povečali postopno do 120 GB. Na voljo bodo tako izbrisljive kot tudi samo enkrat zapisljive izvedbe, jamčijo pa obstojnost podatkov vsaj za 50 let. Novi nosilci UDO bodo tako idealni za arhivsko hranjenje podatkov, kot je elektronska pošta, pravni in uradni dokumenti ter zdravstveni podatki.

    Objavljeno: 6.2.2003
  • Mobilni igralnik

    Nokia je predstavila prvi pravi igralnik na mobilnem telefonu, imenovan N-Gage. Naprava temelji na operacijskem sistemu Symbian, igre pa bo mogoče nalagati preko kartic MultiMediaCard. Sicer je N-Gage tudi mobilni telefon s podporo za GPRS in MMS, ki deluje v vseh treh frekvenčnih območjih GSM in predvajalnik MP3-jev. Podporo N-Gagu so že izrekli nekateri večji proizvajalci iger, med drugim Sega, Eidos in Activison, kar kaže, da igralnik lahko uspe.

    Objavljeno: 6.2.2003
  • MySQL postaja resen tekmec

    Sistem za upravljanje z relacijskimi zbirkami podatkov MySQL, razvit po principih odprte kode, postaja vedno bolj resen tekmec komercialnim zbirkam podatkov. Je dovolj zmogljiv, prilagodljiv in seveda cenovno ugoden, da bi ga podjetja morala obravnavati kot sprejemljivo alternativo dragim komercialnim zbirkam podatkov. Direktor švedskega podjetja, ki izdeluje MySQL, Mĺrten Mickos je prepričan, da bo zbirka podatkov ţe v letođnjem letu nađla pot v resno poslovno uporabo, prav tako kakor jo je nađel Linux, do katerega so bili uporabniki na začetku precej skeptični.

    Objavljeno: 5.2.2003
  • TrueSpace 6.5 kmalu na voljo

    Podjetje Caligari je napovedalo skorajšnji izid nove različice svojega orodja za tridimenzionalne animacije TrueSpace. Program je tudi v novi različici ohranil videz in način dela predhodnika, novosti pa se pokažejo šele pri zahtevnejših operacijah. V različici 6.5 so avtorji izboljšali predvsem orodja za delo z nelinearnimi animacijami. Program tako zdaj omogoča sestavljanje animacij iz posameznih izsekov. V vsakem izseku lahko urejamo gibanje žičnega modela, potem pa lastnosti v posameznih izsekih združujemo s priloženim urejevalnikom. Izboljšali so tudi orodja za simuliranje živih bitij, predvsem gibanje kosti in sklepov. V osnovnem modulu za delo z objekti so izboljšali nadzor nad potekom dela, dodali pa so tudi nekatere zmožnosti pri urejanju detajlov, tako lahko sedaj površino razrežemo na manjše enote in urejamo vsak del posamezno. Boljše bo tudi povezovanje z ostalimi programi, med drugim so dodali podporo zapisu DWG, ki ga uporablja AutoCAD. TrueSpace 6.5 bo na voljo februarja, cena polne različice pa bo 595 dolarjev.

    Objavljeno: 5.2.2003
  • Sodišče proti nepravičnim EULA-m

    Licenčna pogodba za končnega uporabnika, znana tudi kot EULA (end-user license agreement), ki določa pravila uporabe programske opreme, je mnogim uporabnikom pogosto trn v peti, podjetja pa jih pogosto izkoriščajo, da se pravno zaščitijo pred jezo kupcev zaradi morebitnih napak.

    Objavljeno: 5.2.2003
  • Lindows Media Center ob bok Microsoftovemu

    Lindows.com je predstavil novo različico svojega operacijskega sistema LindowsOS, ki temelji na Linuxu in jo je poimenoval Lindows Media Center. Lindows.com že z imenom svojega operacijskega sistema cilja na podobnost z Microsoftovimi Windowsi, zaradi česar jih Microsoft že toži, Media Center pa je očitno nadaljevanje tega trenda, saj je Microsoft pred nekaj meseci izdal Windows XP Media Center Edition.

    Objavljeno: 5.2.2003
  • Comdex dobil konkurenco

    Le dan po tem, ko je podjetje Key3Media, organizator sejma Comdex, zaprosilo za zaščito pred stečajem, je podjetje Jupitermedia napovedalo, da bo isti teden, ko poteka Comdex, v Las Vegasu organiziralo svoj računalniški sejem. Computer Digital Expo Jesen 2003 bo potekal le nekaj kilometrov stran od Comdexa, pri Jupitermedia pa ocenjujejo, da bodo lahko vsaj tako uspešni kot lanski Comdex. Ključna točka njihove ponudbe naj bi bil cenejši razstavni prostor.

    Objavljeno: 5.2.2003
  • HP prvi pri strežnikih

    Lani so po vsem svetu prodali 4,6 milijona strežnikov, kar pomeni 4-odstotno rast v primerjavi z letom 2001. Prodaja strežnikov ima pozitiven trend, dramatične rasti pa kljub temu še ni moč zaznati, ugotavljajo pri Gartner Dataquestu. Največji tržni delež pri prodaji strežnikov je imel lani HP s 30 odstotki, sledil pa mu je Dell z 18,5-odstotnim deležem. Tretji je bil IBM (14,3%), četrti Sun (6%), peti pa NEC (2,2%). Ostali proizvajalci skupaj so si lani prisvojili slabo tretjino strežniškega kolača. Sicer pa sta lani zabeležila rast prodaje le Dell (skoraj 20 odstotkov) in Sun (6,7%). Strežniški trg v regiji EMEA (Evropa, Bližnji Vzhod in Afrika) je lani sicer zabeležil rahlo rast zaradi boljše prodaje v decembru. Prihodek od letošnje prodaje pa naj bi spet padel zaradi zniževanja cen in vplivov mešanja produktov.

    Objavljeno: 4.2.2003
  • iSeries dobiva novo podobo

    IBM se je odločil, da bo svoji družini strežnikov iSeries vbrizgal nekaj sveže krvi. To bo storil z bogatejšo spremljajočo programsko opremo, možnostjo vročega priklopa procesorjev in večjo zmogljivostjo novih procesorjev Power4. Cena za tako prenovljene strežnike iSeries bo od deset tisoč dolarjev naprej. Nova bo tudi programska oprema. Osnovna ponudba bo med drugim vključevala podporo za elektronsko poslovanje in več operacijskih sistemov, stala pa bo dvanajst tisoč dolarjev. Najzmogljivejša programska oprema bo stala 78 tisoč dolarjev, vanjo pa bodo vključili IBM Lotus QuickPlace in Sametime, WebSphere - Express, Tivoli, DB2 in rešitve za e-poslovanje. IBM je doslej prodal 750 tisoč strežnikov iSeries, v desetih letih, odkar je ta ponudba na trgu (prej se je imenovala AS/400), pa je našel približno dvesto tisoč kupcev. V oglaševanje prenovljene ponudbe iSeries bo IBM v naslednjih dveh letih vložil petsto milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 4.2.2003
  • Apple z 8 milijoni izgube, a optimistično

    Apple Computer je v prvem četrtletju 2003, ki se je končalo januarja, pridelal 8 milijonov dolarjev izgube, kar je predvsem posledica stroškov prestrukturiranja in povečanja mreže trgovin, nekoliko slabša od pričakovanj pa je bila prodaja delovnih postaj PowerMac. Upadla je tudi prodaja zmogljivih prenosnikov PowerBook, medtem ko se je prodaja osebnih računalnikov iMac in eMac povečala za skoraj 30 odstotkov. Skupno so pri Applu sicer prodali 3000 računalnikov manj kot v istem obdobju leto poprej, vendar se je razmerje med cenejšimi in dražjimi modeli znatno obrnilo v smer cenejših, pri katerih so tudi nižje marže. Vodstvo, na čelu z direktorjem Stevom Jobsom, je kljub temu optimistično in pričakuje povečanje prodaje v letu 2003, napovedal pa je tudi večje število novosti.

    Objavljeno: 4.2.2003
  • Evropska komisija se noče boriti proti uporabnikom omrežij P2P

    Evropska komisija je sprejela osnutek direktive o varstvu avtorskih pravic in njihovem nadzoru, ki je zelo stroga do kršiteljev, ki to počno za zaslužek, a je do domačih uporabnikov precej prijazna. Po oceni Komisije omrežja P2P, ki vzpodbujajo kršitve avtorskih pravic in ob tem služijo z oglaševanjem, sodijo med hujše kršitelje, ki jih je treba zaustaviti, vendar pa uporabnikom teh omrežij ne grozi nič hujšega.

    Objavljeno: 4.2.2003
  • Organizator Comdexa se brani stečaja

    Podjetje Key3Media, znano kot organizator računalniškega sejma Comdex, je zaprosilo za zaščito pred stečajem, da se lahko reorganizira. Podjetje ima 370 milijonov dolarjev izgube, v programu reorganizacije pa jo nameravajo zmanjšati na 50, letne stroške poslovanja pa zmanjšati iz 38 milijonov dolarjev na 3,4 milijona. Kapital za takojšnje pokritje dolgov bo prispevalo podjetje Thomas Weisel Capital Partners, ki bo postalo tudi eden večjih lastnikov Key3Media.

    Objavljeno: 4.2.2003
  • Microsoft z rekordnim trimesečnim prihodkom

    V drugem poslovnem trimesečju, ki se je končalo 31. decembra 2002, je Microsoft ustvaril 8,54 milijarde dolarjev prihodka, kar je deset odstotkov več kot v enakem predlanskem obdobju. V omenjenem trimesečju so ustvarili tudi neto dobiček v višini 2,55 milijarde dolarjev (predlani 2,28 milijarde). Prihodek od prodaje strežniških platform je porasel za 12 odstotkov, pri Microwsoftu pa so zadovoljni tudi s prodajo igralne konzole Xbox, ki je od začetka prodaje v novembru 2001 našla že osem milijonov kupcev. Visoko rast so zabeležili tudi pri spletnih dvereh MSN, saj se je prihodek od spletnega oglaševanja povečal za 40 odstotkov. V poslovnem trimesečju, ki se bo končalo 31. marca, pri Microsoftu pričakujejo prihodek od 7,7 do 7,8 milijarde dolarjev, operativni dobiček pa med 3,4 in 3,5 milijarde dolarjev. V celotnem poslovnem letu, ki se bo končalo 30. junija, naj bi imeli okrog 32 milijard dolarjev prihodkov in dobrih 14 milijard operativnega dobička.

    Objavljeno: 3.2.2003
  • Bo Intel pridobil tržni delež?

    Če bo šlo Intelu vse po maslu, naj bi na trgu delovnih postaj in strežnikov do leta 2006 zaslužil dodatnih devet milijard dolarjev letno, trdijo pri tržno-raziskovalnem podjetju In-Stat/MDR. Pred predstavitvijo Itaniuma in Xeona je Intel lahko le opazoval, kaj se dogaja na 50 milijard dolarjev vrednem trgu strežnikov, ki so ga obvladovali Sun, IBM in HP, zdaj pa se bo lahko aktivno vključil vanj. Če se bo uspešno vključil v prodajo tehnološko naprednih in dragih čipov, bo lahko Intel do leta 2006 prodal več kot 16 milijonov procesorjev za delovne postaje in strežnike, kar bo predstavljalo 80-odstotno rast v primerjavi z letom 2001. V tem primeru bo prihodek od prodaje teh čipov trikrat večji od predlanskega.

    Objavljeno: 3.2.2003
  • EMC pred kritičnimi odločitvami

    Ameriški borzni analitiki so pričakovali, da bo EMC v zadnjem poslovnem trimesečju ustvaril izgubo ali v najboljšem primeru enake poslovne rezultate kot v enakem predlanskem obdobju. Prijetno presenečenje ob ustvarjenem (sicer minimalnem) četrtletnem dobičku in prihodku v višini 1,47milijarde dolarjev je bilo tako veliko, da je delnica EMC-ja v enem dnevu poskočila kar za 23 odstotkov. Kljub temu pa EMC nima veliko razlogov za veselje in spanje na lovorikah. Uspešno poslovanje v zadnjem trimesečju je bilo v glavnem posledica uspešne racionalizacije in zmanjševanja stroškov.

    Objavljeno: 3.2.2003
  • Dodatno leto življenja za Windows NT

    Microsoft je, najbrž pod pritiskom nezadovoljnih strank, podaljšal podporo za operacijski sistem Windows NT 4.0 Server za 12 mesecev. S to odločitvijo lahko uporabniki in upravitelji sistemov Windows NT računajo na popravke vse do konca leta 2004. Po prvotnih načrtih naj bi Microsoft podporo ukinil s koncem leta 2002, pripravo popravkov pa tekom letošnjega leta. Kljub tej odločitvi Microsoft poudarja, da bo podporo podaljšal samo za pripravo nujnih popravkov in odpravo napak.

    Objavljeno: 3.2.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji