Objavljeno: 28.1.2003

IBM je patentni rekorder

IBM je lani v ZDA prijavil 3288 patentov, s čimer je zasedel prepričljivo prvo mesto med zasebnimi podjetji. Vodstva na tem mestu pa se je že navadil, saj je v zadnjih desetih letih vodilni na tem področju - prijavil je namreč več kot 22 tisoč patentov. Največ lanskih patentov je povezanih s strežniki, razpršenim računalništvom (grid computing), avtonomnimi računalniki, ki se zdravijo sami, in računalniškimi rešitvami na zahtevo.

IBM je vodilni na področju patentov tudi zato, ker ogromno vlaga v raziskave - v letu 2001 kar 5,5 milijarde dolarjev. IBM ima zaposleno celo armado raziskovalcev (okoli tri tisoč), lanske patente pa je prispevalo kar pet tisoč IBM-ovcev. Od tega je 600 patentov prijavil oddelek IBM Research, okrog 1200 so jih dodali zaposleni v oddelku Microelectronics, 600 v oddelku za strežnike, 470 pa oddelek, ki se ukvarja s programsko opremo.

Lani je drugo mesto s 1893 patenti zasedel Canon, ki ima zaposlenih 7300 raziskovalcev in inženirjev, v letu 2001 pa je za raziskovanje in razvoj namenil 1,66 milijona dolarjev. IBM-ovi neposredni konkurenti NEC, Hitachi in Hewlett-Packard so bili po številu patentov uvrščeni na četrto, peto in deveto mesto.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji