Objavljeno: 31.1.2003

Novo "varno območje" v računalnikih

Phoenix Technologies, ki proizvaja sistemske BIOS-e za večino računalnikov PC v obtoku, je predstavil novo tehnologijo, ki bo v računalniku zagotovila varno območje, kamor bo mogoče shraniti najnujnejše programe. Varno območje se bo nahajalo izven dometa operacijskih sistemov, vanj pa bo mogoče shraniti diagnostična orodja, protivirusne zaščite, osnovna orodja za dostop do interneta in morda celo rezervno sliko okolja za primere, ko se operacijski sistem na računalniku povsem sesuje.

Phoenix pri tem projektu tesno sodeluje z velikani, kot so Intel, Microsoft, Toshiba in Dell, tako da bo rešitev predstavljala industrijski standard. Varno območje bo moč dostopati prek nove generacije sistemov BIOS imenovane FirstBIOS. Varno območje imenovano FirstWare Environemnt bo vsebovalo programe, ki jih bodo določali proizvajalci strojne opreme, nadzor pa bodo lahko imeli selektivno tudi drugi, na primer samo sistemski upravitelji.

Za zdaj pri Phoenixu ne želijo povedati, kje se bo nahajalo varovano območje, pravijo pa, da se doslej ni uporabljalo v take namene. Tehnologija je uporabna za osebne računalnike PC, vendar je koncept mogoče uporabiti tudi pri drugih napravah, kot so ročni računalniki. Podobne rešitve sicer že nekaj časa, čeprav v nekoliko drugačni obliki že ponujajo nekateri proizvajalci strojne opreme, vendar so te med sabo nezdružljive, prav tako pa jih ne podpirajo proizvajalci programske opreme.

http://www.phoenix.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji