• Safari uporablja že milijon uporabnikov

    Apple je sporočil, da njihov najnovejši, čeprav še ne povsem dokončan, spletni brskalnik Safari danes uporablja že več kot milijon uporabnikov. Safari je razmeroma majhen (3 MB) in hiter brskalnik, ki prinaša tudi nekaj zanimivih in koristnih novosti za lažje in hitrejše brskanje po spletu. Uspeh je velik tudi ob dejstvu, da Apple na izdelku še ni povsem zaključil z delom, uporabniki pa so k sebi prenesli zgolj razvojno različico.

    Objavljeno: 26.1.2003
  • Plextor končno tudi z zapisovalniki DVD

    Vse kaže, da je za proizvajalce optičnih enot področje zapisovalnikov DVD naslednji veliki izziv, med slednje pa se odslej uvršča tudi Plextor s svojim prvencem PC-504A. Enota podpira standard DVD+RW, sodi pa v tretjo generacijo teh izdelkov. To pomeni, da zna zapisovati na nosilce DVD+R s hitrostjo 4x, na prepisljive nosilce DVD+RW pa s hitrostjo 2,4x. Poleg tega lahko deluje tudi kot zapisovalniki in predvajalnik za nosilce CD, kjer dosega hitrosti 16x (CD-R), 10x (CD-RW) in 40x (branje). Vgrajen je 2 MB velik medpomnilnik, povprečni dostopni čas pa je 120 ms (CD) oziroma 140 ms (DVD). Sicer pa model PC-504A vsebuje skoraj vse lastnosti, ki smo jih vajeni pri CD zapisovalnikih tega priznanega proizvajalca. Sem sodijo tehnologije BurnProof in PowerRec za varno in natančno zapisovanje, uporaba črnega pladnja za zmanjšanje možnosti napak, med posebnostmi pa so možnost delovanja v navpičnem položaju nosilcev in podpora za specifikacijo DVDRW (DVD Video Recording). Priložena je bogata programska oprema, kamor sodijo program za zapisovanje Ahead Nero in video urejevalnik Pinnacle Studio 8. PC-504A bo v prodaji marca za ceno 315 evrov.

    Objavljeno: 25.1.2003
  • Novi PocketPC iz hiše Casio

    Japonski Casio je po daljšem premoru, ko je bilo že videti, da se umikajo iz trga ročnih računalnikov, vendarle prikazal novi ročni računalnik z okoljem PocketPC. Novost se imenuje Casio E-3000, namenjen pa je zahtevnejšim uporabnikom za osebno rabo. Zasnovan je podobno kot tekmeci, tako da ima vgrajen procesor XScale s taktom 400 MHz, ob temu pa še 64 MB RAM in 32 MB ROM. Za pomnilniške in vhodno-izhodne razširitve skrbita dve enoti - za kartice CompactFlash in SD/MMC. Zaslon je 3,5 palčni z običajno ločljivostjo 240 x 320 pik ter 16-bitno barvno globino. E-3000 ima izmenljive litijeve akmulatorje, z osnovnim zmogljivosti 1,5 Ah pa lahko doseže tipično 15 ur nemotenega delovanja. Za doplačilo je na voljo tudi dvakrat večji, ki trajanje delovanja podvoji. Ohišje je elegantne srebrne barve, E-3000 pa sodi z 1,7 cm med tanjše in 185 grami med lažje ročne računalnike na trgu. Casio E-3000 bo uradno predstavljen marca, vendar bo za zdaj na prodaj le na Japonskem. Načrti za druge trge in cena za zdaj še nista znana.

    Objavljeno: 25.1.2003
  • Dell tudi s terminali POS

    Ameriško podjetje Dell vse bolj agresivno vstopa na nova področja računalniške opreme, nedavno pa so najavili tudi lastno znamko blagajniških računalnikov - terminalov POS. Nova ponudba temelji na skrbno izbranem naboru izdelkov, katerih temelj so računalniki PC iz družine OptiPlex.Temu dodajo navadne monitorje ali take, ki so občutljivi na dotik, tipkovnice s programsko nastavljivimi tipkami, bralnike črtne kode, tiskalnik za račune in predal-blagajno za denar. Sistemi bodo za zdaj na voljo le v ZDA, osnovna cena kompleta pa bo 1.800 dolarjev. Za ta trg se je podjetje povezalo tudi s štirimi proizvajalci POS programov, tako da lahko trgovinam nudijo celotno ponudbo, ob tem pa prilagojeno specifičnim potrebam in dejavnostim. Dell je bil že doslej prisoten kot pomemben ponudnik v 19 od 20-tih največjih prodajnih verigah v ZDA, z novo ponudbo pa so že takoj prepričali verigo Wet Seal, ki bo z novimi sistemi POS opremila 1.100 sistemov v 588 trgovinah. Pri Dellu menijo, da lahko tudi na tem vertikalnem trgu dosežejo enak uspeh kot pri običajnih računalnikih PC, uporabiti pa nameravajo enako formulo.

    Objavljeno: 25.1.2003
  • SQL črv spravil internet na kolena

    V noči med petkom in soboto se je po internetu izredno hitro razširil nov internetni črv, ki je povzročil resne motnje in zastoje v domačem in mednarodnem prometu. Črv, ki prizadene strežnike Microsoft SQL Server je na prvi pogled podoben že znanemu črvu z imenom Code Red in v celoti ni preveč nevaren. Povzroča pa prenos nenormalne količine podatkov med podatkovnimi strežniki, kar je povzročilo velike zastoje in ponekod skoraj popolno ustavitev internetnih storitev.

    Objavljeno: 25.1.2003
  • Microsoft predstavil CRM paket

    Microsoft je v ZDA predstavil svoj novi programski paket za upravljanje odnosov s strankami (CRM). Sprva so predstavitev nekoliko predstavili, vendar so se konec januarja le odločili, da paket uradno predstavijo, vendar za zdaj le v ZDA. Različica, ki bo na voljo za druge trge, tudi za Evropo, pride na vrsto šele v drugi polovici leta 2003.

    Objavljeno: 24.1.2003
  • Abit vgrajuje varnost v osnovne plošče

    Tajvanski proizvajalec osnovnih plošč Abit je predstavil izdelek za strežnike, ki vsebuje na sebi namenski procesor za zagotavljanje varnejših komunikacij in druge varnostne namene. Osnovna plošča SI-1N za procesorje Pentium 4 ima vgrajen procesor Nitrox Security Macro Processor podjetja Cavium Network. Ta zagotavlja strojno pospeševanje zapletenih algoritmov za šifriranje in avtentifikacijo, ki jih uporabljamo pri povezavah VPN, požarnih zidovih, strežbi spletnih strani prek protokolov IPsec, SSL in tako dalje.

    Objavljeno: 24.1.2003
  • Disk v obliki pametne kartice

    Novo podjetje StorCard je predstavilo doslej najtanjši disk za hranjenje podatkov, ki je debel le toliko kot plačilne ali pametne kartice. Disk je tudi na prvi pogled videti kot pametna kartic, saj ima enak priključke, na njemu pa je celo prostor za megnetni trak, ki ga srečamo pri plačilnih karticah.

    Objavljeno: 24.1.2003
  • IBM in Cisco združujeta moči na področju omrežne hrambe podatkov

    IBM je objavil, da je s podjetjem Cisco sklenil nov dogovor, po katerem bosta sodelovala na področju omrežne hrambe podatkov in pomnilniških sistemov. Dogovor nadgrajuje uspešno strateško partnerstvo obeh podjetij, saj IBM že dalj časa prodaja omrežno opremo podjetja Cisco in jo uporablja v svojih projektih,

    Objavljeno: 24.1.2003
  • Linux v mobilnih telefonih

    Operacijski sistemi za mobilne telefone do nedavnega niso bili zelo pomembni, zadnje čase pa se na tem področju bije vse hujši boj, ki ga bo popestril tudi Linux. Med podporniki tega operacijskega sistema sta Texas Instruments, eden glavnih izdelovalcev naborov in procesorjev za telefone in NEC, ki je na Japonskem tržišču med pomembnejšimi proizvajalci aparatov, veliko pa obljubljajo tudi njihovi telefoni UMTS.

    Objavljeno: 23.1.2003
  • Morpheus z boljšim iskanjem in na ročnih računalnikih

    Podjetje StreamCast Networks, ki izdeluje priljubljen program za izmenjavo datotek Morpheus je napovedalo večje število izboljšav, ki bodo omogočale lažje iskanje in hitrejše prenose. V osnovi program deluje tako, da išče zgolj po najbližji gruči uporabnikov, ki običajno šteje 15 tisoč uporabnikov, od preko milijona, ki so priključenih na omrežje. Nova različica bo še najprej iskala po lokalni gruči, če pa ne bo zadetkov, se bo iskanje razširilo tudi naprej. Še bolj zanimiva je napoved, da bodo predstavili tudi različico programa za ročne računalnike, s katero bodo uporabniki lahko nadzorovali Morpheus na svojem domačem računalniku, začenjali nova iskanja in pregledovali hitrosti prenosov. Nova različica je napovedana za poletje.

    Objavljeno: 23.1.2003
  • Nova različica orodja za modeliranje Popkin System Architect V9

    Podjetje Popkin je izdalo novo različico orodja za modeliranje poslovnih procesov in podatkovnih modelov System Architect V9. Bistvena novost je možnost shranjevanja modelov v strežniku Microsoft SQL Server, ki ga orodje uporablja kot svoj repozitorij. Zaradi uporabe podatkovnega strežnika SQL Server je omogočeno delo večjemu številu sočasnih uporabnikov, zagotovljena je večja zanesljivost delovanja in boljša odzivnost. Uporabniki, ki uporabljajo orodje System Architect samostojno ali na prenosnih računalnikih, lahko namesto podatkovnega strežnika SQL Server uporabijo namizno različico MSDE.

    Objavljeno: 23.1.2003
  • V letu 2003 pričakujemo združene navidezne zbirke podatkov

    V letu 2003 lahko pričakujemo nove borbe med vodilnimi izdelovalci sistemov za upravljanje z zbirkami podatkov na področju združevanja podatkov iz različnih virov v enotno zbirko podatkov. Značilen primer uporabe take enotne zbirke podatkov je v klicnih centrih, kjer mora imeti operator pri roki vse podatke o stranki iz vseh sistemov podjetja v trenutku, ko stranka pokliče po telefonu.

    Objavljeno: 23.1.2003
  • IBM s stabilnimi rezultati

    Pri podjetju IBM so lahko zadovoljni s poslovnimi rezultati v minulem četrtletju, saj se jim obeta dobra milijarda dolarjev dobička. Kljub temu, da ima IBM v družbi HP zdaj približno enako močnega tekmeca, je za mnoge še vedno glavni steber v računalništvu in pokazatelj, kaj se dogaja v celotni panogi. V zadnjem četrtletju so tako IBM-ovi rezultati potrdili, da se kriza v računalniški industriji umirja, čeprav še zdaleč ne moremo govoriti o rasti, kakršne smo bili deležni pred nekaj leti.

    Objavljeno: 22.1.2003
  • Mandrake v stečaju

    Podjetje Mandrakesoft, ki je ponujalo eno od priljubljenih distribucij Linuxa imenovano Mandrake Linux, je moralo razglasiti stečaj. Francosko podjetje se je že dalj časa otepalo s finančnimi težavami, pred nekaj meseci pa je stanje postalo kritično. V zadnjem času so nato že skoraj iz obupa uporabnike pozivali k prostovoljnim prispevkom, da bi lahko nemoteno nadaljevali z razvojem sistema z odprto kodo. Toda načrti družbe, katere distribucija Linuxa sodi med najpomembnejše v Evropi, se niso obnesli, zato tudi razglasitev tečaja. Vodstvo sicer razlaga, da je to zgolj ukrep, s katerim želijo družbo razbremeniti pritiskov s strani upnikov, obenem pa omogočiti reorganizacijo pod drugim vodstvom. Toda poznavalci razmer menijo, da stečaj kot sredstvo za izhod iz krize v Evopi ne deluje tako kot v ZDA, zato je velika verjetnost, da bo Mandrake moral v celoti zapreti vrata.

    Objavljeno: 22.1.2003
  • Oracle pripravlja nov strežnik 9iAS

    Oracle namerava v kratkem predstaviti novo različico strežnika Oracle 9i Application Server (Oralce 9iAS), s katerim naj bi precej poenostavili razvoj spletnih dveri. To naj bi dosegli z novo tehnologijo, ki je namenjena predvsem tehnično manj izkušenim uporabnikom, s katero naj bi pripravljali male spletne programe (imenovane portlete) brez klasičnega programiranja.

    Objavljeno: 22.1.2003
  • Novi Windows CE sredi leta 2003

    Nova različica operacijskega sistema Windows CE, ki mu bodo najbrž dodali tudi pripono .Net, bo na voljo še pred poletjem, trdijo pri družbi Microsoft. Sistem, ki nastaja pod delovnim imenom McKendric, ima sicer tudi interno oznako Windows CE .Net 4.2. Prinaša številne pomembne novosti, kot je podpora za internetno telefonijo VoIP, vgrajeni požarni zid, podporo za brezžična omrežja ter poenoten programski vmesnik, ki bo omogočal preprost prenos podatkov med različnimi strojnimi platformami. V bodoče bo tako mogoče razmeroma preprosto prenesti program napisan za ročne računalnike na mobilne telefone in celo drugačne naprave, kot so na primer internetni sprejemniki. Microsoft pripravlja za McKendricom tudi naslednjo različico, ki nosi interno ime Macallan, dokončan pa bo predvidoma v letu 2004.

    Objavljeno: 22.1.2003
  • Več upanja za standard Liberty

    Članice organizacije Liberty Alliance Project naj bi v letošnjem letu v njihove izdelke končno vključile standarde za preverjanje avtentičnosti in identitete Liberty 1.1. Zaenkrat nove specifikacije že vključujejo pri razvoju omrežja intranet v družbi General Motors in pri razvoju omrežja za finančne transakcije združenja bank Financial Services Technology Consortium.

    Objavljeno: 21.1.2003
  • Novinec predstavil 64-bitne strežnike

    Družba Newisys iz Texasa želi prodreti na trg strežnikov za velika podjetja s pomočjo izdelkov s procesorji Opteron družbe AMD. Strežnike bodo le načrtovali, licenco za izdelavo pa skušali prodati velikim proizvajalcem. Doslej so izdelali že okoli 50 naprav s testnimi različicami procesorjev Opteron, za licenco pa naj bi se zanimali tudi trije največji proizvajalci strežnikov.

    Objavljeno: 21.1.2003
  • AMD z izgubo, stavi na novosti

    AMD je zadnje četrtletje 2002 zaključil zopet z veliko izgubo, toda razmere naj bi se letos izboljšale zaradi prihoda pomembnih novih izdelkov. Čeprav so v zadnjem četrtletju prodali več procesorjev in pomnilnikov Flash RAM kot v preteklosti, je celotna slika v podjetju precej bolj žalostna. Izguba namreč znaša 854,7 milijonov dolarjev, kar je precej slabše kot v enakem obdobju leta 2002, ko so zabeležili zanje ugodno veli minus v višini 15,8 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 21.1.2003
  • Microsoft izdelal zaščito proti kopiranju nosilcev CD

    Microsoft je predstavil novo tehnologijo, s katero naj bi končno našli pravšnjo zaščito pred nelegalnim kopiranjem nosilcev CD. Tehnologija z imenom Windows Media Data Session Toolkit odpravlja pomanjkljivosti dosedanjih rešitev - zaščiteni nosilci naj bi nemoteno delovali tako v osebnih računalnikih kot v glasbenih predvajalnikih CD in avtoradijih.

    Objavljeno: 21.1.2003
  • Podpis pogodbe med UnitedLinux, IBM in AMD

    Po podpisu partnerske pogodbe o sodelovanju na področju razvoja tehnologije izdelave vezij, sta se družbi AMD in IBM povezali skupaj še z družbo UnitedLinux, da bi sodelovale tudi pri bodočih različicah operacijskega sistema Linux. Organizacija UnitedLinux je konzorcij podjetij, ki prodajajo sistem Linux, sestavljajo pa jo družbe Conectiva, SCO Group, SuSE in Turbolinux. Lani novembra so izdali različico strežnika UnitedLinux 1.0, ki je namenjena zlasti za podjetja. Družbi AMD in IBM bosta pomagali pri razvoju in prodaji naslednje različice sistema, ki naj bi izšel ob koncu leta. Različica UnitedLinux 1.0 ima certifikat za delovanje na vseh izdelkih družb IBM in AMD, vključno s strežniki IBM eServers in za strežnike z bodočimi 64-bitnimi procesorji AMD Opteron.

    Objavljeno: 20.1.2003
  • Video-konferenčni sistem za vsakogar

    Družba D-Link je predstavila samostojni spletni video-konferenčni sistem imenovan i2eye Videophone. Za ceno 300 ameriških dolarjev dobimo napravo z vgrajenim mikrofonom in kamero, ki deluje tudi brez računalnika. Sliko je potrebno ostriti ročno, prav tako pa kamera nima zuma. Sistem i2eye na eni strani priključimo na TV sprejemnik s pomočjo standardnih avdio in video priključkov, v omrežje pa s pomočjo priključka ethernet. Sistem nastavimo s pomočjo daljinskega upravljavca, ki je del sistema, na voljo pa je tudi standardni priključek RJ-11 za analogno telefonsko linijo.

    Objavljeno: 20.1.2003
  • Intel spreminja načrte za Itanium

    Intel je nedavno spremenil razvojno pot za procesorje Itanium in v okviru tega naredil prostor za še za en model. Za razliko od sedanjih napovedi, da bomo najprej videli le dva modela in sicer Madison (letos) ter Montecito (v letu 2004), vse kaže, da bodo v začetku naslednjega leta predstavili še nekakšen vmesni model z delovno oznako Madison 9M.

    Objavljeno: 20.1.2003
  • Sunovo najslabše četrtletje doslej

    Sun je zaključil kot vse kaže svoje najslabše poslovno četrtletje doslej. Celoten prihodek se je v zadnjem četrtletju znižal za 6 odstotkov glede na enako četrtletje 2002 in dosegel višino 2,915 milijard dolarjev. Toda bolj kot samo znižanje prometa pade v oči izguba v višini kar 2,283 milijarde dolarjev, kar je posledica opisa zalog, stroškov restruktuiranja in nekaterih drugih postavk, ki so jih morali knjigovodsko zavesti. V četrtletju pred tem je imel Sun za 111 milijonov dolarjev izgube. Povrh vsega so se za 6,7% znižale marže in dodatno prispevale k izpadu zaslužka.

    Objavljeno: 20.1.2003
  • Ključ za uspešno tretjo generacijo

    Konferenca 3G mobile, ki je potekala januarja v Tokiu na Japonskem, je dala kar precej končnih odgovorov na mnoge nejasnosti glede uvajanja in morebitnega uspeha tretje generacije mobilne telefonije. Po prevelikem navdušenju nad začetnimi uspehi mobilne telefonije in novih tehnologij, ki so vrednosti vseh podjetij potisnile v nepredvidljive višine ter pohlepnim državam (vključno z našo), ki so za koncesije pobrale milijarde in milijarde evrov, je lansko leto mnoge zajela panika, saj je tretja generacija vse bolj zamujala.

    Objavljeno: 20.1.2003
  • Hranjenje podatkov postaja problem

    Zadnji podatki kažejo, da ljudje proizvedemo od enega do dveh milijard gigabajtov informacij na leto, kar znese 250 MB podatkov na vsakega Zemljana. Podjetja danes hranijo desetkrat več podatkov kot so jih pred tremi leti, potrebe po hranjenju podatkov pa naj bi se v naslednjih treh letih povečale od 20- do 50-krat. Če bodo vsi ti podatki res uporabni, bo treba vsekakor iznajti nove tehnologije za shranjevanje vseh teh informacij. Razvojni pristopi na tem področju so različni, v glavnem pa se sučejo okrog bistveno izboljšanih materialov pri magnetnih in optičnih tehnologijah. Malce znanstvenofantastično pa zveni tehnologija hranjenja podatkov na atomski ravni silicija.

    Objavljeno: 19.1.2003
  • Xeorxov jezik za izmenjavo dokumentov

    Xerox je predstavil nov programski in opisni jezik, s katerim naj bi naredili programe, ki lahko berejo dokumente ne glede na zapis in platformo, katerim pripada. Dokumentno usmerjeni jezik Circus-DTE naj bi omogočal transformacijo in spajanje podatkov iz različnih zapisov, ne glede ali gre za osebne računalnike, ročne računalnike, pametne telefone ali druge vrste naprav.

    Objavljeno: 19.1.2003
  • Miniaturni računalniki PC

    Podjetje Vulcan Ventures, znano predvsem po temu, da ga je soustanovil Paul Allen, sicer tudi soustanovitelj Microsofta, je na predstavilo prototip miniaturnih računalnikov PC, ki tehtajo manj kot pol kilograma in so dovolj majhni, da jih lahko držimo v dlaneh.

    Objavljeno: 19.1.2003
  • "DVD Jon" ni pirat

    Sodišče v Oslu je po soglasni odločitvi oprostilo norveškega najstnika Jona Johansena, ki je bil obtožen piratstva plošč DVD. Tožbo je sprožilo združenje Motion Picture Association of America, ki predstavlja vse največje hollywoodske filmske studie. Ameriški filmarji so obtožili Johansena, da je prekršil zakon, ko je kot 15-letnik s programom DeCSS razbil kodo in omogočil neavtorizirano kopiranje filmov DVD. >>DVD Jon<< kot ga poznajo na Norveškem je postal hekerski simbol za svobodo intelektualnega izražanja. Ameriška filmska industrija, ki s filmi na ploščah DVD in video kasetah na leto obrne 20 milijard dolarjev, seveda ne deli tega navdušenja in je Johansenov dosežek ocenila kot krajo. Program DeCSS je zdaj že zastarel in je le eden od mnogih, ki jih v internetu mogoče dobiti za razbitje kode.

    Objavljeno: 18.1.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji