Objavljeno: 22.1.2003

IBM s stabilnimi rezultati

Pri podjetju IBM so lahko zadovoljni s poslovnimi rezultati v minulem četrtletju, saj se jim obeta dobra milijarda dolarjev dobička. Kljub temu, da ima IBM v družbi HP zdaj približno enako močnega tekmeca, je za mnoge še vedno glavni steber v računalništvu in pokazatelj, kaj se dogaja v celotni panogi. V zadnjem četrtletju so tako IBM-ovi rezultati potrdili, da se kriza v računalniški industriji umirja, čeprav še zdaleč ne moremo govoriti o rasti, kakršne smo bili deležni pred nekaj leti.

V teh mesecih so tako pri IBM-u ustvarili 23,7 milijard prihodkov, kar je 7 odstotkov bolje kot v letu 2002. Stroški so sicer narasli vendar so z varčevalnimi ukrepi uspeli obvladati razmere in na koncu zaključili z milijardo dolarjev dobička. Res pa je, da so dobri rezultati bili doseženi tudi na račun 5 milijard dolarjev vredne pogodbe, ki so jo sklenili z banko JP Morgan Chase konec decembra. Po drugi strani pa stroški nakupa družbe Rational Software še niso prišli v bilanco zadnjega četrtletja. K dobrim rezultatom je prispevala tudi odprodaja oddelka za proizvodnjo diskov, kjer je zdaj večinski lastnik Hitachi.

Leto 2002 IBM tako zaključuje s skupno 81,1 milijardami dolarjev prihodkov, kar je kljub dobremu četrtletju 2,3% manj kot leto pred tem. Dobiček znaša 3,6 milijarde dolarjev, kar je kar 53,7% slabše kot v leti 2002. Kljub temu je IBM z zaslužkom na delnico uspel preseči pričakovanja borznih analitikov, zato so z rezultati vseeno zadovoljni tudi delničarji.

Zanimiv je tudi pregled prihodkov po regijah. Obe Ameriki sta še vedno največji trg za izdelke, tam so zaslužili 10,3 milijarde dolarjev (5% bolje kot v letu 2002). Trg Evrope, srednjega vzhoda in Afrike je zrasel za dobrih 13%, Azija pa za 7%. Najslabše se je godilo OEM oddelku, ki je zaslužil le 828 milijonov dolarjev, kar je 11% slabše od 2002, zato je razumljiva odločitev za prodajo oddelka diskov. Brez dvoma je za IBM danes najdonosnejši oddelek za storitve (IBM Global Services), saj so tam zaslužili 18,1 milijard dolarjev, kar je drugi najboljši rezultat v zgodovini družbe in dvakrat več kot v četrtletju pred tem.

Prodaja strežnikov zSeries se je povečala za 4%, od tega takih z Linuxom za 45%. Prodaja strežnikov pSeries je ostala enaka kot leta 2001, pri strežnikih iSeries pa so zabeležili padec 13%. Najmanjši strežniki xSeries so dosegli rast 14%. S prodajo računalnikov so PC in tiskalnikov so v četrtletju dosegli 3 milijarde dolarjev in celo rahlo rast. Prodaja programske opreme pa je medtem dosegla 3,8 milijarde dolarjev, kar pa pomeni dva odstotka manj kot v prejšnjem obdobju.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji