Objavljeno: 23.1.2003

Linux v mobilnih telefonih

Operacijski sistemi za mobilne telefone do nedavnega niso bili zelo pomembni, zadnje čase pa se na tem področju bije vse hujši boj, ki ga bo popestril tudi Linux. Med podporniki tega operacijskega sistema sta Texas Instruments, eden glavnih izdelovalcev naborov in procesorjev za telefone in NEC, ki je na Japonskem tržišču med pomembnejšimi proizvajalci aparatov, veliko pa obljubljajo tudi njihovi telefoni UMTS.

Iz podjetja MontaVista Software, ki razvija Linux za majhne naprave, so tudi sporočili, da so se že dogovorili z dvema azijskima proizvajalcema mobilnih telefonov, ki bosta prve izdelke z Linuxom za omrežje GSM/GPRS poslala na tržišče letos poleti. Imen proizvajalcev niso hoteli sporočiti.

Sicer se za tržišče mobilnih telefonov najbolj borita Symbian in Microsoft, čeprav tudi PalmOS postaja vse bolj popularen. Symbian podpirajo največji proizvajalci mobilnih telefonov in imajo na trgu že kar nekaj aparatov, medtem ko ima Microsoft samo enega. PalmOS podpirata zgolj Handspring in Samsung, pri čemer slednji podpira tudi druge operacijske sisteme.

Prednost Linuxa in odprte kode je v nižjih stroških in lažjih možnostih prilagajanja različnim standardom, vendar se nekateri, predvsem ameriški operaterji bojijo, da bi uporabniki z Linuxom lahko svoje telefone priredili tako, da bi ogrožali varnost in stabilnost celotnega omrežja.

http://www.ti.com

http://www.nec.co.jp

http://www.mvista.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji