Objavljeno: 21.1.2003

Novinec predstavil 64-bitne strežnike

Družba Newisys iz Texasa želi prodreti na trg strežnikov za velika podjetja s pomočjo izdelkov s procesorji Opteron družbe AMD. Strežnike bodo le načrtovali, licenco za izdelavo pa skušali prodati velikim proizvajalcem. Doslej so izdelali že okoli 50 naprav s testnimi različicami procesorjev Opteron, za licenco pa naj bi se zanimali tudi trije največji proizvajalci strežnikov.

Na čelu družbe Newisys so nekdanji vodilni delavci družb IBM, Dell in Microsoft, kar pomeni določeno prednost, vendar je trg strežnikov za velika podjetja precej konzervativno. Pred časom so bili v podobni situaciji pri podjetju RLX Technologies, kjer so razvili prve strežniške rezine (blade servers) in prodali licenco družbi IBM. Kasneje je družba IBM razvila lastne rezine, podjetje RLX pa dokaj neuspešno prodaja svoje strežnike podjetjem, ki jih potem pod svojo tržno znamko prodajajo naprej.

Prvi projekt strežnikov Newisys bo dve-procesorski sistem, kasneje pa štiri-procesorski z zmožnostjo povezovanja v 8, 16 in več-procesorske naprave. Na trgu naj bi se pojavili hkrati z izidom procesorja Opteron, kar bo v prvi polovici letošnjega leta. Cena naj bi bila nižja od strežnikov podobnega razreda, zlasti pa glavnih tekmecev, ki temeljijo na Intelovih procesorjih Itanium. Kljub temu, da se mnogo podjetij še ne bo odločilo za 64-bitno procesiranje, pa se bodo prednosti teh sistemov pokazale predvsem pri velikih podatkovnih strežnikih.

http://www.newisys.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji