Objavljeno: 21.1.2003

Več upanja za standard Liberty

Članice organizacije Liberty Alliance Project naj bi v letošnjem letu v njihove izdelke končno vključile standarde za preverjanje avtentičnosti in identitete Liberty 1.1. Zaenkrat nove specifikacije že vključujejo pri razvoju omrežja intranet v družbi General Motors in pri razvoju omrežja za finančne transakcije združenja bank Financial Services Technology Consortium.

Med raznimi izdelki bo družba Communicator vključila specifikacije Liberty v njihova informacijska središča, pri skupini SourceID, ki razvija programsko opremo s prosto kodo, pa bodo izdali programska orodja v java za vključevanje specifikacij Liberty. Združenje Liberty Alliance podpira družba Sun, v zadnjem času pa so včlanile družbe Siemens, NEC in Computer Associates.

Združenje je specifikacijo 1.1 izdalo že sredi lanskega leta, upoštevali pa so jih le redki. Slabi rezultati naj bi bili posledica prodornosti konkurenčnega sistema Passport družbe Microsoft. Ta sicer uporablja centralizirano obdelavo uporabnikovih podatkov, Liberty pa decentralizirano.

Poleg tega v sistemu Passport za varnostno občutljive izmenjave podatkov uporabljajo posebne protokole, pri sistemu Liberty 1.1 pa sistem Security Assertion Markup Language (SAML). Kljub tem razlikam pa utegnejo novi standardi za varne spletne storitve WS-Security v kratkem obvezati oba sistema, kar obeta, da se uporabnikom ne bo treba ukvarjati z združljivostjo.

http://www.projectliberty.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji