Objavljeno: 23.1.2003

V letu 2003 pričakujemo združene navidezne zbirke podatkov

V letu 2003 lahko pričakujemo nove borbe med vodilnimi izdelovalci sistemov za upravljanje z zbirkami podatkov na področju združevanja podatkov iz različnih virov v enotno zbirko podatkov. Značilen primer uporabe take enotne zbirke podatkov je v klicnih centrih, kjer mora imeti operator pri roki vse podatke o stranki iz vseh sistemov podjetja v trenutku, ko stranka pokliče po telefonu.

V preteklosti je bilo že več poskusov, da bi ponudili enotno ali navidezno zbirko podatkov, ki bi črpala podatke iz različnih virov, vendar poskusi niso rodili sadov, zlasti zaradi slabe odzivnosti porazdeljenih poizvedb in zaradi tega, ker ni bilo enotnega vmesnika za povezljivost različnih virov med seboj. Uveljavila se je gradnja skladišč podatkov, vendar so na tem področju težave, ker je treba prepisati vse podatke iz izvornih sistemov v enotno zbirko podatkov, kar lahko traja precej časa in stane precej denarja. Danes za povezljivost različnih virov podatkov med seboj skrbi XML, odzivnost porazdeljenih poizvedb pa je vedno bolj sprejemljiva zaradi izboljšav v tehnologiji poizvedb, pa tudi zaradi zmogljivejše strojne opreme in računalniških omrežij.

Pri IBMu napovedujejo, da bodo predvidoma v juniju letošnjega leta izdali prvi izdelek projekta Xperanto. Ta bi naj podjetjem omogočal, da na enoten način dostopajo do podatkov iz različnih virov, na primer iz računovodstva ali iz elektronske pošte. Izdelek predstavlja navidezno zbirko podatkov, ki je preko XML povezana z vsemi viri podatkov.

BEA Systems, izdelovalec spletnih strežnikov, tudi ponuja svojo rešitev, ki prav tako temelji na izmenjavi podatkov preko standarda XML in omogoča dostop do različnih virov podatkov iz svojega strežnika. Microsoft bo v letošnjem letu predvidoma izdal razvojno različico strežnika SQL Server, ki ga razvijajo pod imenom Yukon. Tudi ta strežnik bo omogočal dostop do različnih virov podatkov preko standarda XML.

Pri Oraclu sicer ne zagovarjajo navidezne združene zbirke podatkov, saj menijo, da je lažje vzdrževati manjše število centraliziranih zbirk podatkov. Vendar tudi Oraclova zbirka podatkov nudi možnost povezovanja zunanjih virov podatkov preko standarda XML.

http://www.ibm.com

http://www.bea.com

http://www.microsoft.com

http://www.oracle.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji