Objavljeno: 20.1.2003

Intel spreminja načrte za Itanium

Intel je nedavno spremenil razvojno pot za procesorje Itanium in v okviru tega naredil prostor za še za en model. Za razliko od sedanjih napovedi, da bomo najprej videli le dva modela in sicer Madison (letos) ter Montecito (v letu 2004), vse kaže, da bodo v začetku naslednjega leta predstavili še nekakšen vmesni model z delovno oznako Madison 9M.

Gre za zmogljivejšo različico prihajajočega Itaniuma >>Madison<<, ki bo deloval pri višjih taktih (Madison naj bi deloval sprva s 1,5 GHz), predvsem pa bodo povečali vgrajeni tretjenivojski predpomnilnik - iz prvotnih 6 MB na kar 9 MB. S tem naj bi se znatno povečala zmožnost procesiranja, zlasti pri delu z bazami podatkov.

Toda prihod procesorja Madison 9M po drugi strani pomeni, da njegova naslednika Montecito skoraj zagotovo ne bomo videli v letu 2004. Pri Intelu bodo menda prestavili predstavitev Montecita predvsem zato, ker želijo vanj vgraditi dve jedri, kar je bilo sprva načrtovano za izdelke, ki pridejo za tem projektom. Toda tekmeci vse bolj agresivno posegajo po tehnologiji več procesnih jeder, kar seveda pomeni, da morajo pri Intelu reagirati hitreje kot sprva načrtovano. Monitecito bo torej v končni fazi zmogel več, kot je bilo sprva določeno.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji