• Bo trg IT še nazadoval?

    Sodeč po raziskavi družbe Goldman Sachs se bo poraba opreme IT v letošnjem letu v povprečju zmanjšala za en odstotek. To je v nasprotju z bolj optimističnimi napovedmi večine družb, ki se ukvarjajo s tehnološkimi analizami. Goldman Sachs izvaja panelne trimesečne raziskave med sto direktorji oddelkov IT najpomembnejših podjetij z vsega sveta.

    Objavljeno: 18.1.2003
  • Varčevanje na področju poslovnih programov

    Manjša poraba na področju IT je lani prizadela tudi največje izdelovalce poslovnih rešitev, kot so SAP, Siebel, PeopleSoft in Oracle. Na udaru je bil predvsem Siebel, ki ima vodilno vlogo pri programih upravljanja s strankami (CRM). SAP in PeopleSoft sta lani vztrajno zmanjševala Siebelov tržni delež na področju CRM, še posebej zanimive pa so bile govorice o morebitnem prevzemu Siebela s strani Microsofta.

    Objavljeno: 18.1.2003
  • Samsungova kamera dva-v-enem

    Samsung je predstavil kamkoder za kasete MiniDV z imenom SCD5000, ki omogoča tudi digitalno fotografiranje posameznih slik z ločljivostjo štiri milijone pik (2272 × 1704 pik). To je kar precejšen napredek v primerjavi z ostalimi kamkorderji, ki navadno zmorejo zajem slik z manj kot milijonom pik. Kljub temu, da je ohišje skupno, je notranjost obeh podsklopv popolnoma ločena. Naprava sicer ne spada med najmanjše modele, saj meri 94 × 82 × 137 milimetrov in tehta 680 gramov. Kot kamkorder ima SCD5000 tipalo CCD z 680.000 pikami, 10× optično povečavo in 800× digitalno povečavo. Za boljšo kakovost posnetkov skrbi sistem za elektronsko odpravo tresenja slike in algoritem za izboljšanje kakovosti v slabših svetlobnih pogojih. Podatke zapisuje na kasete MiniDV, podprt pa je tudi zapis MPEG-4. Za povezavo z računalnikom je vgrajen vmesnik firewire.

    Objavljeno: 17.1.2003
  • ATI podpira DivX

    Kanadsko podjetje ATI in podjetje DivXNetworks sta sklenila sporazum, s katerimi bodo grafične kartice ATI bolje podpirale predvajanje posnetkov s kodekom DivX. Specifično naj bi obe podjetji spremenili programsko opremo, ki bo znala zaznati in pospešiti izvajanje kodeka DivX. Z novimi gonilniki naj bi kartice ATi Radeon 9500 ter 9700 omogočile znatno izboljšale prepustnost pri dekodiranju video posnetkov in hkrati razbremenile glavni procesor za več kot polovico pri dekodiranju posnetkov DivX. Delno naj bi se z uporabo naprednejših filtrov izboljšala tudi kvaliteta predvajanih posnetkov MPEG-4.

    Objavljeno: 17.1.2003
  • Sun prvi z izdelkom, ki podpira Liberty

    Podjetje Sun je predstavilo prvi izdelek, ki temelji na specifikaciji združenja Liberty Alliance za avtentifikacijo in enkratno prijavo uporabnikov na sistem in spletne storitve. Sun Identity Server 6.0 je torej prva inkarnacija tehnologije, s katero se združenje podjetij želi postaviti Microsoftovemu sistemu Passport. Izdelek bo sprva na prodaj zgolj samostojno, kasneje pa ga nameravajo prilagati Sunovi strojni opremi.

    Objavljeno: 17.1.2003
  • Prvi popravki in dodatki za MOM

    Microsoft je predstavil prvi komplet popravkov in dodatkov za svoj največji nadzorniški paket, Microsoft Operations Manager (MOM). Komplet vsebuje popravke Service Pack 1 ter čez 30 drugih večjih novosti in dodatkov, s katerimi se bo MOM lažje povezoval z drugimi izdelki, pa tudi novimi Microsoftovimi izdelki, v prvi vrsti strežniki Windows 2003 Server. V okviru kompleta so zato tudi novi razvojni komplet SDK in novi komplet pomožnih orodij (resurce kit).

    Objavljeno: 17.1.2003
  • Palm opušča lastne grafite

    PalmSource, hčerinska družba podjetja Palm, ki se ukvarja z razvoje operacijskega sistema PalmOS je sporočila, da bodo v bodoče opustili lasten sistem za razpoznavo znakov in pisave Grafitti v prid tehnologiji družbe Communication Intelligence (CIC). Njihov programski izdelek Jot bodo preimenovali v Grafitti 2, vgradili pa ga bodo v eno od naslednjih različic operacijskega sistema PalmOS. Za zdaj še ni znano, kaj bo s prihodnostjo programa Jot na drugih platformah za mobilne naprave.

    Objavljeno: 16.1.2003
  • Microsoft določil datum za Windows Server 2003 in odpira kodo državnim vladam

    Microsoft je sporočil, da bo uraden začetek prodaje dolgo pričakovanega strežniškega operacijskega sistema Windows Server 2003 natanko 24. aprila. Le nekaj dni pred tem so sklenili, da bodo iz imena izdelka odstranili oznako .NET, s čimer so hoteli poenostaviti imenovanje in odpraviti morebitne nesporazume okoli združljivosti in nezdružljivosti ostalih izdelkov z novim okoljem. Microsoft bo hkrati z strežniškim operacijskim sistemom predstavil tudi novo različico razvojnega orodja Visual Studio .NET 2003, ki bo vsebovalo pomembne razširitve koristne zlasti za novi strežnik Windows Server 2003.

    Objavljeno: 16.1.2003
  • SanDiskov kartice dva v enem

    Podjetje SanDisk je predstavilo kartice v različicah Compact Flash in SD Card, ki združujejo pomnilnik in brezžični omrežni vmesnik, skladen s standardom 802.11b (Wi-Fi). Nova družina kartic Connect bo na začetku vsebovala dva modela in sicer 128 MB in WiFi Compact Flash kartico ter 256 MB in WiFi SD kartico. S takim združevanjem naj bi primamili predvsem kupce, ki si želijo za svoje mobilne naprave tako razširitev pomnilnika, kot brezžično omrežno povezavo, vendar imajo v napravi le eno prosto razširitveno mesto.

    Objavljeno: 16.1.2003
  • Slovenski Oracle uspešno

    V družbi Oracle so ob objavi poslovnih rezultatov za drugo četrtletje, ki se je zaključilo novembra lani, zelo zadovoljni. Prihodek od licenc Oraclovih izdelkov so povečali za 8,2%, v drugem četrtletju pa so ustvarili 2,3 milijarde dolarjev prihodka oz. 535 milijonov dolarjev neto zaslužka. Vodilni v Oraclu so že ob koncu lanskega leta napovedali hitro izboljševanje rezultatov, saj je očitno, da se bo gospodarski položaj v svetu in s tem kupna moč popravlja.

    Objavljeno: 16.1.2003
  • Exchange Server 2003 že v drugi razvojni različici

    Microsoft je najavil dostopnost druge razvojne različice poštnega strežnika Exchange 2003, ki nastaja pod delovnim imenom Titanium. Exchange Server 2003 bo v povezavi z odjemalcem Outlook 11 omogočal preprostejše delo in višjo stopnjo storilnosti, saj se bo laže spopadati z veliko količino sporočil, ki jih dnevno prejmejo uporabniki prek elektronske pošte.

    Objavljeno: 15.1.2003
  • Kmalu zapisovalniki DVD s hitrostjo 8x

    Medtem, ko v prodajo komaj prihaja najnovejša generacija zapisovalnikov s hitrostjo zapisovanja 4x na nosilce DVD+R, pri Philipsu že pripravljajo gradnike za še hitrejše enote. Philips Semiconductors, ki razvija med drugim osnovna vezja za hitre zapisovalnike, je tako predstavilo novo generacijo vezij z imenom Nexperia, ki bodo omogočali zapisovanje na nosilce DVD+R s hitrostjo 8x, na nosilce DVD+RW pa s hitrostjo 4x. Prva generacija zapisovalnikov DVD+RW dela s četrtino te zmogljivosti, pravkar vpeljana druga generacija pa s polovico.

    Objavljeno: 15.1.2003
  • Sony RoomLink za prenos digitalnih vsebin v domačem okolju

    Sony je predstavil sprejemnik RoomLink, ki omogoča povezovanje računalnikov z ostalimi hišnimi napravami, kot sta televizor in hi-fi. S pomočjo sprejemnika RoomLink je mogoče na domačem televizorju predvajati digitalne filme in druge pretočne video posnetke ter poslušati glasbo shranjeno na osebnih računalnikih.

    Objavljeno: 15.1.2003
  • Borlandova strategija za 2003 in 2004

    Podjetje Borland, ki sodi med najbolj znane proizvajalce razvojnih orodij, pripravlja nov zagon in obilico novosti v letošnjem in naslednjem letu. Podjetje želi razvijalcem ponuditi razvojno okolje, ki bo skrbelo za celoten življenjski cikel projektov, s tem pa naj jim ne bi bilo potrebno posegati po izdelki tekmecev ali celo partnerskih podjetij.

    Objavljeno: 15.1.2003
  • CES 2003 - sončni žarek med oblaki

    Začetek novega leta je že tradicionalno čas za zimski Consumer Electronics Show (CES), največji svetovni sejem zabavne elektronike in računalništva, ki se je odvijal v dneh od 9. do 12. januarja v svetovljanskem Las Vegasu. Ker je bil le slaba dva meseca pred tem na istem mestu tudi največji ameriški računalniški sejem Comdex, se primerjava med obema ponuja kar sama.

    Objavljeno: 14.1.2003
  • Intel Centrino -- naslednja generacija mobilnih procesorjev

    Intel je uradno poimenoval svoje nove mobilne procesorje, ki smo jih doslej poznali pod delovnim imenom Banias. Novi procesorji bodo nosili ime Centrino, v primerjavi z današnjimi izdelki pa predstavljajo precejšen zasuk v strategiji. Prvi procesorji Centrino bodo tako delovali pri znatno nižjih frekvencah kot današnji mobilni Pentiumi 4, pa bodo kljub temu nudili večjo zmogljivost in manjšo porabo energije.

    Objavljeno: 14.1.2003
  • Ustanovitelj in predsednik družbe AOL Time Warner odstopil

    Steve Case, ustanovitelj družbe AOL in od združitve s podjetjem Time Warner predsednik je sporočil, da bo maja odstopil. Podjetje AOL Time Warner je eden največjih medijskih gigantov v ZDA in obenem največji ponudnik interneta ter internetnih storitev.

    Objavljeno: 14.1.2003
  • Microsoft dosegel poravnavo s Kalifornijo

    Microsoft in zvezna država Kalifornija sta dosegla izvensodno poravnavo vredno 1,1 milijarde dolarjev. Stranki sta bili namreč v sodnem sporu, kjer so predstavniki Kalifornije očitali Microsoft, da svoj monopolni položaj uporablja za previsoko zaračunavanje licenc programske opreme. Po dogovoru bo Microsoft uporabnikom svoje programske opreme v Kaliforniji poslal kupon v vrednosti od 5 do 29 dolarjev, ki ga bodo lahko ti vnovčili za nakup programske opreme, vendar ne samo pri Microsoftu ampak pri poljubnem proizvajalcu programske opreme.

    Objavljeno: 14.1.2003
  • Adobe Photoshop Album

    Podjetje Adobe je predstavilo novega člana družine slikarskih programov Photoshop, ki je namenjen predvsem arhiviranju fotografij. Adobe Photoshop Album je program, namenjen predvsem za domačo rabo, kot tak pa predstavlja dobrodošel dodatek slikarskemu programu Adobe Photoshop Elements 2.0.

    Objavljeno: 13.1.2003
  • Manj doktoratov na področju tehnike

    V ZDA se je od leta 1998 do 2001 število doktoratov na področju znanosti in tehnologije zmanjšalo za 7 odstotkov, so v poročilu zapisali pri ameriške državni znanstveni fundaciji. V nasprotju s tem se je v letih 1999 in 2000 povečal vpis na diplomske programe na področju znanosti in tehnologije. Upad doktoratov je sprožil pomisleke, ali ameriški izobraževalni sistem proizvaja dovolj možganskega trusta za industrijo.

    Objavljeno: 13.1.2003
  • Vroči backup podatkovnih strežnikov Oracle v okolju Linux

    Podjetje STORserver ponuja sisteme za varnostno shranjevanje podatkov, zdaj pa so predstavili izdelek, ki omogoča >>vroče<< shranjevanje podatkov v podatkovnih strežnikih Oracle v okolju Linux. Vroče pomeni, da shranjevanje poteka neprestano - v ozadju delujočega sistema strežnikov. Sistem se imenuje SDP (>>STORserver Data Protection<<). Programski vmesnik so razvili na podlagi že obstoječega programskega orodja za pomožno shranjevanje podatkov v podatkovnih strežnikih Oracle in namesto originalnih knjižnic napisali lastne. Tako lahko razmeroma enostavno prenesejo sistem tudi v sistemska okolja Tru64, AIX ali Windows NT, na strani podatkovnega strežnika pa ostaja vedno enak zapis. Podjetje STORserver ima z družbo Oracle poseben partnerski dogovor, ki jim omogoča spreminjanje programske kode.

    Objavljeno: 13.1.2003
  • Strežniki SGI poslej tudi z Itaniumi

    Družba Silicon Graphics (SGI), ki izdeluje vrhunske računalnike za zahtevna tehnična opravila, je začela s prodajo strežnika, ki deluje v okolju Linux, sestavlja pa ga kar 64 procesorjev Itanium 2 družbe Intel. Sistem imenovan Altix 3000 je namenjen za računsko intenzivna opravila pri modeliranju ali simulacijah v avtomobilski in letalski industriji.

    Objavljeno: 13.1.2003
  • Družbi AMD in IBM s pogodbo o skupnem razvoju

    Družbi AMD in IBM sta podpisali sporazum o skupnem tehnološkem razvoju naslednje generacije visoko zmogljivih vezij. Plod sodelovanja naj bi bili proizvodni procesi s katerimi bi izboljšali lastnosti mikroprocesorjev in zmanjšali toplotne izgube. Pri razvoju se bodo usmerili na najnovejše polprevodniške materiale, kot je silicij-na-izolatorju (SOI), bakrene povezave in izboljšani izolatorji z nizko dielektričnostjo. Tako bodo skupaj razvili tehnologijo izdelave vezij s tranzistorji velikosti 65 do 45 nm na polprevodniških rezinah premera 300 mm. Pri družbi AMD bodo do konca leta začeli z 90-nm tehnologijo izdelave vezij, sodelovanje pa je namenjeno naslednji generaciji vezij, ki naj bi prišla na tržišče leta 2005.

    Objavljeno: 12.1.2003
  • Brezplačni program Avid DV

    Družba Avid Technology je na sejmu Macworld 2003 v San Franciscu napovedala brezplačno različico programa Avid Free DV za montažo video posnetkov v zapisu DV. Program bo na voljo tako za okolje Mac OS X, kot za Windows XP. Na ta način želijo omogočiti široka vstopna vrata do njihove družine programov, ki so pojem med profesionalnimi video montažerji. Po besedah predstavnikov družbe Avid se bo več milijonov novih uporabnikov navadilo na način dela, ki ga omogoča že enajsta različica programa Avid, v prihodnosti pa se bodo tudi raje odločili za nakup polne različice programov. Omejitve programa Avid Free DV so: podpora le za zapis DV, le dve video stezi, štiri zvočne steze, osnovne možnosti nastavljanja in rezanja in največ dva uporabljena učinka. Program bo na voljo sredi leta. Družba je pred tem že ponudila brezplačno različico programa za montažo zvoka Digidesign Pro Tools, ki ga je na svoje računalnike pretočilo skoraj milijon in pol uporabnikov.

    Objavljeno: 12.1.2003
  • Nevarna pomanjkljivost gonilnikov za ethernet

    Strokovnjaki za varnost sistemov so našli resno napako, ki je najverjetneje prisotna v večini gonilnikov za povezave ethernet. Gonilniki tako po omrežju prenašajo tudi podatke, ki jih ne bi smeli. Po standardu IEEE za Ethernet potujejo podatki v paketih, ki so veliki najmanj 46 byte-ov, če pa protokol v višji plasti zahteva krajši paket (kot se lahko zgodi pri protokolu IP), pa naj bi bila vsebina paketa ethernet prazna. Vendar pa se namesto tega zgodi, da mnogi gonilniki napolnijo pakete s podatki iz prejšnjih paketov. Tip podatkov, ki se na ta način prenašajo, je odvisen od izvedbe gonilnika, ker pa je pomanjkljivost zlahka izrabiti, utegnejo biti posledice hude. Napadalec lahko računalniku enostavno pošlje ukaz ICMP (Internet Control Messaging Protocol), računalnik pa odgovori z deli podatkov iz svojega pomnilnika. Doslej so pomanjkljivosti odkrili v okoljih Linux, NetBSD in Microsoft Windows, najverjetneje pa so prizadeta tudi druga okolja. Proizvajalci gonilnikov na opozorila zaenkrat še niso odgovorili.

    Objavljeno: 12.1.2003
  • Microsoft Baseline Security Analizer 1.1

    Microsoft je predstavil drugo različico Baseline Security Analizerja 1.1, ki sedaj podpira tudi iskanje varnostnih lukenj v Windows Media Playerju. Baseline Security Analizer je orodje, ki po računalnikih v omrežju išče varnostne luknje, napačne konfiguracije in nenameščene varnostne popravke. Poleg operacijskih sistemov Winsows NT 4.0, 2000 in XP preverja tudi drugo Microsoftovo programsko opremo, med drugim strežnika Internet Information Services, SQL Server, brskalnik Internet Explorer, pakete Office 2000 in XP in Windows Media Player. Brezplačno orodje za Microsoft izdeluje podjetje Shavlik Technologies, zaenkrat pa deluje zgolj na sistemih, ki so nameščeni v angleškem jeziku.

    Objavljeno: 11.1.2003
  • Na internetu o zdravstvenih storitvah, državi upravi in izdelkih

    Ameriška gospodinjstva se vse bolj naslanjajo na internet pri iskanju podatkov o zdravstvenih storitvah, državni upravi in izdelkih, ki jih nameravajo kupiti, kaže raziskava raziskovalnega centra Pew Research Cener. Med dva tisoč anketiranimi Američani jih je kar 80 odstotkov navedlo, da internet uporablja redno, dve tretjini med njimi pa to počne že tri leta ali dlje. Raziskovalci ugotavljajo, da internet postaja vse bolj običajna zadeva za Američane, med tem ko je še pet let nazaj veljalo, da je omrežje vseh omrežij namenjeno zgolj posvečenim. Ocena raziskave je, da bo internet postal še bolj >>domač<< in prisoten v skoraj vseh aspektih življenja.

    Objavljeno: 11.1.2003
  • Cisco za predpomnenje

    Specializirane naprave za predpomnenje vsebine, predvsem spletnega prometa niso nič novega, toda v zadnjem času je kazalo, kot da počasi izgubljajo verodostojnost. Zdaj pa je na to področje vskočil Cisco, ki je za svoje usmerjevalnike serij 2600, 3600 in 3700 predstavil razširitveno rezino (vsebuje procesor, pomnilnik in disk), ki bo najpogosteje uporabljane podatke hranila na strani oddaljenih lokacij. Do sedaj je Cisco v ta namen ponujal samostojno napravo. Nova rezina stane 25-30% manj, vendar pri Ciscu vseeno pričakujejo, da se bodo kupci še vedno odločali tudi za ločeno napravo.

    Objavljeno: 11.1.2003
  • Infiniband vendarle živi

    Ko sta se hitri medstrežniški povezavi Infiniband odpovedala Intel in Microsoft je že kazalo, da se bodo težave z uveljavitvijo te tehnologije samo še poglobile. Nenazadnje je bilo za >>rojstvo<< Infinibanda najprej predvideno že leto 2001. Danes kaže, da bo to morda leto 2003, še posebej sedaj ko so trije veliki, Dell, IBM in Sun, javno razgrnili ustrezne načrte. Vseeno je zaskrbljujoče, da se je četrti pobudnik, družba HP, nekoliko potuhnil v ozadje.

    Objavljeno: 10.1.2003
  • DDR400 v sedlu

    Takoj ko je Intel objavil, da bo njegov prihajajoč nabor Springdale namesto pomnilnika DDR300 deloval s pomnilnikom DDR400 (dvokanalno) sta se zganila tudi dva glavna (in precej manjša) konkurenta. VIA je svoja prihajajoča vezja preimenovala (sedaj imajo oznako PT), SIS pa je napovedal, da ima v načrtih tudi dvokanalno različico vezja z DDR400 - SIS655FX. Vsa vezja bodo podpirala Intelov Hyper Threading, ki omogoča virtualizacijo procesorja Pentium 4.

    Objavljeno: 10.1.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji