Objavljeno: 18.1.2003

Varčevanje na področju poslovnih programov

Manjša poraba na področju IT je lani prizadela tudi največje izdelovalce poslovnih rešitev, kot so SAP, Siebel, PeopleSoft in Oracle. Na udaru je bil predvsem Siebel, ki ima vodilno vlogo pri programih upravljanja s strankami (CRM). SAP in PeopleSoft sta lani vztrajno zmanjševala Siebelov tržni delež na področju CRM, še posebej zanimive pa so bile govorice o morebitnem prevzemu Siebela s strani Microsofta.

Čeprav do tega ni prišlo, je Microsoft dodobra načel živce glavnih ponudnikom na trgu poslovnih programov, na katerega je vstopil leta 2001 s prevzemom družbe Great Plains. Lani je Microsoft pripojil še družbo Navision, s čimer je pokazal, da ga na tem področju konkurenca ne sme več podcenjevati.

Pri Oraclu bi lansko leto prav gotovo z veseljem pozabili. Spomladanski škandal pri poslu z državnimi oblastmi v Kaliforniji jih je stal 95 milijonov dolarjev. Avgusta jih je družba Agilent Technologies obtožila, da so imeli slabše prihodke v tretjem trimesečju zaradi težav z novimi Oraclovimi programi. V drugi polovici lanskega leta pa so se soočili še z dokaj številčno opozicijo pri strankah, ki se niso strinjale z Oraclovim predlogom o nadgradnji z najnovejšimi programi in ukinitvijo podpore za starejše različice.

Kljub težavam so pri Oraclu in SAP prepričani, da bosta njuni znani in ugledni blagovni znamki dovolj dobro zagotovilo za boljšo prodajo - takrat ko se bodo razmere na trgu IT izboljšale.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji