Objavljeno: 13.1.2003

Strežniki SGI poslej tudi z Itaniumi

Družba Silicon Graphics (SGI), ki izdeluje vrhunske računalnike za zahtevna tehnična opravila, je začela s prodajo strežnika, ki deluje v okolju Linux, sestavlja pa ga kar 64 procesorjev Itanium 2 družbe Intel. Sistem imenovan Altix 3000 je namenjen za računsko intenzivna opravila pri modeliranju ali simulacijah v avtomobilski in letalski industriji.

Nov sistem je nastal na osnovi sistema Origin 3000, v katerega so vgrajeni njihovi lastni procesorji MIPS, sistem pa deluje v okolju Irix (SGI Unix). Tokrat so v svoje sisteme vključili tudi tehnološki razvoj drugih proizvajalcev, saj predvsem procesorji Itanium obljubljajo veliko, operacijski sistem Linux pa je vse bolj standard v višjem razredu. Pred tem so pri družbi SGI že poskusili s cenejšimi strežniki Linux, vendar jim v konkurenci večjih proizvajalcev ni uspelo. Podobno se je zgodilo z njihovimi delovnimi postajami v okolju Windows, zato so se usmerili nazaj v višji razred.

Sistem Altix 3000 ima dimenzije hladilne omare in naj bi predstavljal tekmeca super računalnikom sestavljenih iz gruč manjših sistemov, kjer so ceneni strežniki povezani s pomočjo hitrih povezav. Sistem deluje tudi z običajnim okoljem Red Hat Linux, vendar priporočajo prilagojeno različico, ki podpira njihov datotečni sistem XFS in druge posebnosti sistemov SGI. Poleg večjega strežnika Altix 3700 s 64 procesorji, je na voljo tudi manjši Altix 3300 z 12 procesorji. Ta je tudi trikrat cenejši od velikega, ki stane prek milijona ameriških dolarjev.

http://www.sgi.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji