Objavljeno: 17.1.2003

Sun prvi z izdelkom, ki podpira Liberty

Podjetje Sun je predstavilo prvi izdelek, ki temelji na specifikaciji združenja Liberty Alliance za avtentifikacijo in enkratno prijavo uporabnikov na sistem in spletne storitve. Sun Identity Server 6.0 je torej prva inkarnacija tehnologije, s katero se združenje podjetij želi postaviti Microsoftovemu sistemu Passport. Izdelek bo sprva na prodaj zgolj samostojno, kasneje pa ga nameravajo prilagati Sunovi strojni opremi.

Identity Server 6.0 je nastal v okviru projekta Sun Open Network Environment (Sun ONE), temelji pa na tehnologiji Security Assertion Markup Language (SAML), ki skrbi za posredovanje prijav med različnimi programskimi strežniki in servisi. Sun ocenjuje, da bo Identity Server 6.0 sicer sprva uporabljen zgolj znotraj podjetij, šele v drugi fazi pa naj bi enkratno prijavi in s tem digitalno identiteto začeli uporabljati v kombinaciji z zunanjimi partnerji in morda javnimi servisi.

Združenje Liberty Alliance je specifikacijo Liberty objavilo prvič julija 2002, vendar delo na njej še vedno poteka in se nadgrajuje. Vseeno pa so pri Sunu menili, da je doslej opravljeno delo dober temelj za programski izdelek, kot je Identity Server. Razmeroma hitremu razvoju je botroval predvsem velik interes nekaterih članov združenja in hkrati velikih strank, v prvi vrsti družbe Visa. Sicer pa v projektu tesno sodelujejo še Wells Fargo, AOL Time Warner, United Airlines, Vodafone in druge velike svetovne družbe.

Sun Identity Server 6.0 bo sprva na voljo za računalnike z okolju Solaris in Windows, Sun pa načrtuje še različico za Linux, ki bo na voljo tokom leta 2003. Za delovanje potrebuje Sunov imeniški strežnik, cena licenc pa se giblje med tremi in osmimi dolarji na uporabnika, odvisno od skupnega števila uporabnikov. Cena je enaka kot pri dosedanjih različicah paketa Identity Server, ki pa še niso podpirale specifikacijo Liberty.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji