Objavljeno: 15.1.2003

Exchange Server 2003 že v drugi razvojni različici

Microsoft je najavil dostopnost druge razvojne različice poštnega strežnika Exchange 2003, ki nastaja pod delovnim imenom Titanium. Exchange Server 2003 bo v povezavi z odjemalcem Outlook 11 omogočal preprostejše delo in višjo stopnjo storilnosti, saj se bo laže spopadati z veliko količino sporočil, ki jih dnevno prejmejo uporabniki prek elektronske pošte.

Izboljšave strežnika in odjemalca so številne, sem pa sodijo lokalno shranjevanje in osveževanje sporočil, izboljšan vmesnik za iskanje po sporočilih ter izboljšan uporabniški vmesnik pri odjemalcu Outlook, ki uporabnikom v predogledu ponuja kar 40 odstotkov več informacij z boljšo izkoriščenostjo zaslonskega prostora.

Exchange 2003 ima izboljšan tudi protokol MAPI, uporabljen za komunikacijo med strežnikom Exchange in odjemalcem Outlook, ki sedaj zahteva manj omrežnega prometa in ponuja višje hitrosti prenosa podatkov. Poleg tega se lahko uporabniki sedaj z uporabo varnega protokola HTTP priključijo neposredno na strežnik Exchange, kar pomeni, da podjetjem ni več potrebno vzpostavljati povezav za navidezna zasebna omrežja.

Na področju uporabnosti bodo uporabniki deležni tudi izboljšav mobilnega dostopa do podatkov, saj strežnik Exchange 2003 podpira tako mobilne naprave z iMode, s cHTML in z WAP 2.0 kot tudi mobilne naprave z operacijskim sistemom Windows Powered Pocket PC in pametne telefone SmartPhone.

Strežnik Exchange 2003 bo ponujal tudi visoko stopnjo integracije s strežniškim operacijskim sistemom Windows .NET Server 2003, kar med drugim omogoča visoko hitrost izdelave varnostnih kopij in ponovno vzpostavitev sistema s tehnologijo Volume Shadow Copy. Za sistemske skrbnike je Microsoft vključil tudi številna orodja, ki olajšajo delo in pospešijo namestitev strežnika Exchange v podjetje. Z novimi nadzornimi možnostmi, ki jih ponuja Exchange Management Pack za Microsoft Operations Manager, lahko sistemski skrbniki pridobijo višjo stopnjo nadzora nad svojo komunikacijsko infrastrukturo.

Sistemski skrbniki tako lahko namestijo le tiste možnosti, ki jih potrebujejo pri svojem delu, poleg tega pa spletni dostop Outlook Web Access sedaj podpira protokol S/MIME, ki omogoča varnejši prenos podatkov, skrbnikom pa boljši nadzor nad varnostjo sistema. Exchange 2003 ponuja tudi številne izboljšave na področju varovanja pred nezaželeno pošto in virusi.

Druga razvojna različica je postala dostopna po zahtevnem preizkušanju, ki so ga opravili ključni Microsoftovi partnerji, obenem pa poštni strežnik uporablja tudi več kot polovica Microsoftovih zaposlenih. Končno različico izdelka lahko pričakujemo konec pomladi ali v začetku poletja.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji