Objavljeno: 14.1.2003

CES 2003 - sončni žarek med oblaki

Začetek novega leta je že tradicionalno čas za zimski Consumer Electronics Show (CES), največji svetovni sejem zabavne elektronike in računalništva, ki se je odvijal v dneh od 9. do 12. januarja v svetovljanskem Las Vegasu. Ker je bil le slaba dva meseca pred tem na istem mestu tudi največji ameriški računalniški sejem Comdex, se primerjava med obema ponuja kar sama.

Medtem, ko so pri Comdexu beležili velik padec obiska in udeležbe razstavljavcev, je CES 2003 blestel v povsem drugačni luči. Letos si ga je namreč ogledalo dobrih 116 tisoč ljudi, kar je lepih 17% več kot lani. V absolutnih številkah je CES celo prehitel Comdex, kar najbolje kaže na razlike v položaju trga na različnih področjih elektronike. Res pa je, da je bil letošnji sejem CES najbolj računalniški od vseh doslej. Tako zaradi prisotnosti številnih računalniških podjetij, kot tudi dejstva, da računalniška tehnologija vse bolj odločno koraka tudi na področje zabavne elektronike.

Seveda je bilo na sejmu moč videti cel niz novosti z vseh področij zabavne elektronike in računalništva za domačo rabo. Glavne smernice so sicer že znane: brezžična omrežja in hitre povezave, predvajalniki in snemalniki digitalnih vsebin, digitalna fotografija ter mobilno računalništvu so bile stvari, ki so bile brez dvoma v ospredju.

Na CESu je že tradicionalno prisoten tudi Microsoft, ki vselej za to priložnost prihrani kako presenečenje. Tokrat je to tehnologija SPOT (Smart Personal Objects Technology), ki omogoča povezavo računalniških informacij z najmanjšimi osebnimi digitalnimi napravami - zapestnimi urami. Bill Gates je v svojem uvodu tako prikazal prototip, ki mu bodo sledili izdelki podjetij, kot sta Citizen in Fossil, s katerim lahko spremljamo koledarje in opravila, podatke o vremenu, prometu in druge novice. Povrh vsega SPOT omogoča, da grafično vsebino zaslona prilagajamo lastnemu okusu, tako kot to počnemo na mobilnih telefonih. Pri tehnologiji SPOT je zanimivo predvsem sredstvo za komunikacijo - uporablja namreč neizkoriščeno področje v radijskih signalih FM. Menda pa se s SPOT-om ne bodo ustavili le pri urah.

Sicer pa SPOT ni bila edina Microsoftova novost. Spregovorili so o mobilnih digitalnih predvajalnikih Media2Go, ki poleg glasbe znajo predvajati tudi video posnetke in prikazovati fotografije. Prve prototipe so naredili skupaj z Intelom (4-palčni zaslon LCD, disk velikosti 30 GB), menda pa bodo kmalu sledili pravi izdelki podjetij Samsung, Sanyo in Viewsonic. Prikazali so tudi nove hibridne naprave, ročne računalnike z vgrajenimi telefoni PocketPC Smart Phone Edition, ki sta jih prikazala Samsung in Hitachi. Slednji ima poleg telefonskih funkcij vgrajeno tudi video kamero in celo miniaturno tipkovnico.

Viewsonic in Philips sta prikazal tudi dokončne izvedbe zaslonov Smart Display, ki jih lahko preprosto prenašamo, z računalnikom pa so povezani prek brezžične povezave. Menda bodo kmalu sledili še izdelki podjetij Benq in Samsung. Prav tako pa so bili na ogled prvi osebni računalniki PC z okoljem Windows XP Media Center Edition, ki naj bi predstavljali živčni center sistema za elektronsko zabavo v domači dnevni sobi. Prve modele lahko pričakujemo od podjetij HP, Gateway in Viewsonic, ki bo s tem prvič začel pod svojo znamko prodajati osebne računalnike. Toshiba celo pripravlja prenosnik, ki bo hkrati Media Center PC. Glavne značilnosti so kar se da bogata večpredstavna podpora in preprostost uporabe, tudi v obliki krmiljenja glavnih funkcij z daljinskim upravljavcem in prijaznimi zaslonskimi menuji. Za nameček pa so pri Microsoftu prav v času CES-a predstavili dokončno različico predvajalnika Windows Media Player 9 in video urejevalnika Movie maker 2, ki bosta na voljo skupaj z drugimi programi v novi različic paketa Plus.

Pravo poplavo novosti je bilo mogoče videti tudi pri Sonyu. Sem sodijo prenosnik VAIO PCG-GRV680, prvi z vgrajenim zapisovalnikom DVD-RW in DVD-RW. Pa tudi ostale lastnosti niso kar tako: 16-palčni zaslon, Pentium 4 s taktom 2,6 GHz, 60 GB disk in cel niz hitrih vmesnikov. Novi VAIO PCG-V505 pa je najlažji prenosnik (2 kg) z vgrajeno optično enoto DVD-ROM/CD-RW.

Na CES-u so tudi uradno prikazali novo generacijo malih kartic, ki nosijo ime Memory Stick Pro in Memory Stick Select. Kartice so sicer iste velikosti kot doslej, vendar imajo pri karticah Pro dvakrat več podatkovnih povezav in so na voljo v različicah do 1 GB. Pri Memory Stick Select karticah pa je posebnost stikalo, s katerim preklopimo med dvemi pomnilniškimi bankami. Sony se podaja tudi na področje izmenljivih diskov, kjer so predstavili zunanji disk velikosti 40 GB z vmesnikom USB 2.0, ki nosi ime Power Vault. Nenazadnje pa sta tu še najnovejša zapisovalnika DRU-500AX in DRX-500ULX, ki poleg podpore za nosilce DVD+RW in DVD-RW podpirata tudi hitrost zapisovanja 4x.

Na področju ročnih računalnikov so pri Sonyu predstavili novi Clie PEG-NZ90, ki je najbrž najzmogljivejši ta hip. Poleg vgrajene tipkovnice, odličnega zaslona (320 x 480 pik) ima odslej vgrajen fotoaparat z dvemi milijoni pik, vmesnik bluetooth in brezžični omrežni vmesnik ethernet. Cena je seveda primerno visoka - 800 dolarjev.

Precej pozornosti je vzbujal tudi novi izdelek znanega proizvajalca sprejemnikov GPS, družbe Garmin. Tokrat so naredili cel računalnik z imenom iQue 3600, ki temelji na sistemu PalmOS 5, Motorolinem procesorju DragonBall MXL, seveda pa je vgrajen tudi sprejemnik GPS. Na voljo je zelo kvaliteten zaslon z ločljivostjo kar 320 x 480 pik, prostor za kartice SD Card, vgrajen pomnilnik pa je za Palmove standarde naravnost velikanski - 32 MB. Priložena je programska oprema za spremljanje položaja na zemljevidu in navigacijo, pripravljajo pa tudi zemljevide Evrope. V ZDA naj bi bil na prodaj sredi leta za ceno 580 dolarjev.

Tudi na področju digitalne fotografije je bilo videti nekaj zanimivih novosti. Olympus tudi na področje digitalne fotografije prinaša Že od nekoč uspešno tržno ime Mju. Novi modeli Mju 300 Digital in Mju 400 Digital (3 oziroma 4 milijoni pik) prinašata visoko kakovost, kovinsko in vodoodporno ohišje, trikratni optični zum in podporo za kartice xD, vse skupaj v ohišju, ki zelo spominja na analogne fotoaparate Mju. V ZDA bosta novinca stala 400 oziroma 500 dolarjev.

Casio ima nov model Exilim Zoom EX-Z3, ki se ponaša z Pentaxovim mehanizmom z drsečim objektivom, zaradi česar so uspeli zelo zmanjšati dimenzije. Novinec, ki ima senzor s tremi milijoni pik, je le malo večji od Penatoxevega Optia S, vendar ima vgrajen večji zaslon LCD za lažje pregledovanje slik. Novost je tudi Minolta DiMAGE F300, ki ima enako (majhno) ohišje kot model F100, le da ima tokrat senzor s 5,3 milijoni pik, s čimer je najmanjši aparat v tej kategoriji. Med lastnosti so še optični zum 3x, samodejno ostrenje med slednjem predmetu in podpora za kartice SD.

Sony je postal drugi proizvajalec (za Hitachijem), ki v svojih digitalnih video kamerah omogoča snemanje neposredno na nosilce DVD. Modeli DCR-DVD100, 200 in 300 snemajo na nosilce DVD-R in DVD+RW s premerom 7,6 cm, kar je dovolj za okoli 60 minut posnetkov ali nekaj tisoč digitalnih fotografij. Kamere imajo med drugim vgrajen vmesnik USB 2.0, ki (zanimivo) zamenjuje doslej populariziran vmesnik firewire. Najcenejši model DCR-DVD100 bo v ZDA na prodaj za manj kot 1.000 dolarjev.

Nadaljuje se poplava vse cenejših monitorjev LCD, kjer proizvajalci tekmujejo z vse cenejšimi modeli. Najnovejša moda pa so monitorji LCD, ki imajo zaslon v razmerju 16:9 ali 16:10, kakršen je tudi najnovejši Philipsov model 170W4. Monitor je primeren tako za prikaz računalniške slike, kot tudi za gledanje filmov DVD. Kot kaže mu bodo sledili tudi drugi.

Sicer pa je bilo na CES slišati menja, da televizorji s prihodom računalniških digitalnih naprav še zdaleč niso v zatonu. Ravno nasprotno, še bolj kot doslej bodo center dogajanja. Morda s podporo za predvajanje digitalnih posnetkov na vgrajenih diskih, kar je velika moda letošnjega leta. Sploh je bilo na CESu moč videti diske na najrazličnejših mest in napravah, zaradi česar so seveda proizvajalci zelo zadovoljni. Predstavljeni so bili tudi mini in miniaturni (2,5 in 1,8-palčni) izmenljivi diski, ki ustrezajo specifikaciji iVDR. Po videnem je že gotovo - diske bomo videli še marsikje drugje, na primer v avtoradijih, prenosnih predvajalnikih zvoka in celo ročnih računalnikih.

Kot vse kaže, se za prihodnost zabavne elektronike ni treba bati. Razmere so kot kaže tu precej boljše kot na področju IT rešitev, so pa hkrati tudi spodbuda za ponovno rast na drugih področjih. CES 2003 je bil s tega zornega kota sončni žarek, ki si je prvič odločno utrl pot skozi oblake.

http://www.cesweb.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji