Objavljeno: 13.1.2003

Manj doktoratov na področju tehnike

V ZDA se je od leta 1998 do 2001 število doktoratov na področju znanosti in tehnologije zmanjšalo za 7 odstotkov, so v poročilu zapisali pri ameriške državni znanstveni fundaciji. V nasprotju s tem se je v letih 1999 in 2000 povečal vpis na diplomske programe na področju znanosti in tehnologije. Upad doktoratov je sprožil pomisleke, ali ameriški izobraževalni sistem proizvaja dovolj možganskega trusta za industrijo.

Višek doktoratov v tehnologiji so ZDA dosegle prav leta 1998, ko so jih podelili kar 27.300. Poleg tega med doktorati na ameriških univerzah narašča število doktorjev znanosti iz drugih držav - domačih je bilo leta 1998 59,5 odstotka, leta 2001 pa že malo pod 59 odstotkov. Ameriško domačo industrijo najbolj moti dejstvo, da se vedno več doktorjev vrača v svoje države, med katerimi so izpostavili Kitajsko, Rusijo in Indijo. Pri družbi Intel zagotavljajo, da naj bi le najboljši strokovnjaki zagotavljali dolgoročno vodilni položaj ameriške industrije.

Skratka, prevelika odprtost izobraževalnega sistema v ZDA naj bi ogrozila ameriško industrijo.

Zagovorniki izobraževalnega sistema pa ponavljajo besede Billa Gatesa, da za obvladovanje svojega področja doktorat ni potreben. Še več, odločitev študentov, ki ne čutijo potrebe po doktoratu, se jim zdi v skladu z minimalnim dodatkom k plači. Med drugimi podatki so na področju znanosti in tehnologije zabeležili rast števila doktoric - od 32,8 odstotka leta 1997 do 36,5 odstotka leta 2001.

http://www.nsf.gov

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji