Objavljeno: 10.1.2003

Infiniband vendarle živi

Ko sta se hitri medstrežniški povezavi Infiniband odpovedala Intel in Microsoft je že kazalo, da se bodo težave z uveljavitvijo te tehnologije samo še poglobile. Nenazadnje je bilo za >>rojstvo<< Infinibanda najprej predvideno že leto 2001. Danes kaže, da bo to morda leto 2003, še posebej sedaj ko so trije veliki, Dell, IBM in Sun, javno razgrnili ustrezne načrte. Vseeno je zaskrbljujoče, da se je četrti pobudnik, družba HP, nekoliko potuhnil v ozadje.

Najpopolnejše načrte z Infiniband ima Sun, ki ga bo v letu 2004 uporabil za povezovanje svojih strežniških rezin v istem ohišju, kasneje pa tudi za povezovanje srednje velikih in velikih strežnikov med seboj. Tudi IBM bo Infiniband uporabil v vseh svojih strežnikih (Intelovskih xSeries, Unixovskih pSeries, srednjih iSeries in velikih zSeries). Najprej ga bomo videli v strežnikih xSeries in sicer za povezovanje strežnikov v gruče in super računalnike. V začetku leta 2005 lahko pričakujemo tudi uporabo v večjih strežnikih.

Enake ideje kot IBM ima tudi Dell - povezovanje v gruče in super računalnike. Dellove strežniške rezine so narejene tako, da jih lahko Dell, če hoče, poveže tudi z vodilom Infiniband. V začetku bo združljivost z Infiniband zelo verjetno zagotovljena kar z razširitveno kartico PCI.

Infiniband trenutno v konfiguraciji s štirimi prenosnimi potmi (>>žicami<<) oz. 4x, zmore hitrost 10 Gb/s, v približno treh letih pa naj bi bila na voljo tudi različica z dvanajstimi žicami (12x), ki bo zmogla 30 Gb/s. Razvijalci trdijo, da so na razvojni mizi tudi že hitrejše različice.

http://www.infinibandta.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji