Objavljeno: 16.1.2003

Palm opušča lastne grafite

PalmSource, hčerinska družba podjetja Palm, ki se ukvarja z razvoje operacijskega sistema PalmOS je sporočila, da bodo v bodoče opustili lasten sistem za razpoznavo znakov in pisave Grafitti v prid tehnologiji družbe Communication Intelligence (CIC). Njihov programski izdelek Jot bodo preimenovali v Grafitti 2, vgradili pa ga bodo v eno od naslednjih različic operacijskega sistema PalmOS. Za zdaj še ni znano, kaj bo s prihodnostjo programa Jot na drugih platformah za mobilne naprave.

Po mnenju Palma je sistem Jot naprednejši od sistema Grafitti, saj omogoča bolj naraven način pisanja znakov. Namesto narobe obrnjene črke L, s čimer v grafitih uprizorimo črko T, je pri sistemu dovolj, če vpišemo navadno črko t. Sistem zato potrebuje manj privajanja, obenem pa zagotavlja enako stopnjo zanesljivosti razpoznave kot Grafitti.

Za zdaj še ni znano, ali bo Palm sistem Grafitti 2 predstavil v povsem novih ročnih računalnikih ali pa bo morda na voljo tudi kot programski popravek za obstoječe uporabnike. Nekateri veliki trgovci pa so že izrazili zaskrbljenost, ker imajo na zalogi večje količine sistemov Palm, ki bi ob tovrstni zamenjavi ključnega dela sistema postali brez dvoma manj zanimivi za kupce. Nekateri analitiki menijo, da je odločitvi Palma botrovala tudi tožba, ki jo je Xerox vložil proti Palmu zaradi kršitev patentnih pravic nad delom algoritmov uporabljenih v sistemu Grafitti. Ko pa so enkrat pri Palmu resno pogledali alternative, so ugotovili, da obstaja tudi boljša alternativa. Za zdaj je le jasno, da bomo Grafitti 2 videli še v letu 2003.

http://www.palm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji