Objavljeno: 24.1.2003

Disk v obliki pametne kartice

Novo podjetje StorCard je predstavilo doslej najtanjši disk za hranjenje podatkov, ki je debel le toliko kot plačilne ali pametne kartice. Disk je tudi na prvi pogled videti kot pametna kartic, saj ima enak priključke, na njemu pa je celo prostor za megnetni trak, ki ga srečamo pri plačilnih karticah.

Razlika pa je v notranjosti, kjer se vrti tanek magnetni disk, ki bo lahko hranil vse od 100 MB do predvidoma kar 5 GB podatkov. Disk je kljub temu dovolj tanek in lahek, da ga lahko prenašamo v denarnici, kartico pa lahko uporabljamo tudi v druge namene, kot klasično magnetno ali elektronsko kartico.

Ker ima enake priključke kot obstoječe pametne kartice, je mogoče disk priključiti na katerikoli bralnik pametnih kartic, s čimer so zagotovili združljivost z milijoni teh naprav, ki jih danes srečamo povsod, od zdravstva do trgovin drugih sistemov. StorCard pa bo predstavil tudi lasten bralnik, ki ga bo na računalnik mogoče priključiti prek vmesnika USB ali pa prek reže PC Card.

Kartice StorCard naj bi bile tudi dokaj poceni, saj pričakujejo, da se bo čez čas cena gibala okoli 15 dolarjev za kartico, čeprav ne navajajo s kakšno zmogljivostjo. Podjetje vidi v novi tehnologiji velik potencial, saj se med drugim že pogovarjajo s predstavniki filmske industrije o možnosti posredovanja filmov v tovrstni obliki, ki zagotavlja tudi večjo varnost in zaščito v primerjavi z današnjimi nosilci DVD, ki zmorejo hraniti približno enako količino podatkov. Po sedanjih načrtih naj bi kartice StorCard na trg prišle konec leta 2003.

http://www.storcard.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji