Objavljeno: 19.1.2003

Miniaturni računalniki PC

Podjetje Vulcan Ventures, znano predvsem po temu, da ga je soustanovil Paul Allen, sicer tudi soustanovitelj Microsofta, je na predstavilo prototip miniaturnih računalnikov PC, ki tehtajo manj kot pol kilograma in so dovolj majhni, da jih lahko držimo v dlaneh.

Projekt sloni na dejstvu, da današnja elektronika omogoča izredno miniaturizacijo osebnih računalnikov in s tem znaten prihranek prostora. Prikazani prototipi so precej manjši od današnjih prenosnikov, pa vendar imajo vgrajene 20 GB velike diske, brezžične omrežne vmesnike, na njih pa deluje okolje Windows XP. V računalnik je vgrajen 5,8-plačni zaslon z ločljivostjo 800x 600 pik, kar je dovolj za osebno uporabo in pregledovanje podatkov. Majhna velikost omogoča, da lahko kljub vsemu zagotovijo okoli 4 ure nemotenega delovanja z enim razmeroma majhnim akumulatorjem.

Mini računalniki se v grobem zgledujejo po še majhnih napravah RIM Blackberry, ki so prvi uporabnikom ponudili miniaturno tipkovnico in zaslon za prebiranje in pošiljanje elektronske pošte, zaradi česar so predvsem v ZDA dosegli velik uspeh. Vulcaonovi prototipi to zamisel širijo na nekoliko večjo napravo, na kateri pa lahko delujejo vsi običajnih programi za osebne računalnike PC.

Pri Vulcanu trdijo, da bodo kmalu začeli z končnim preizkušanjem računalnikov, pričakujejo pa, da bodo še letos partnerji začeli s prodajo tovrstnih naprav. Trenutno ocenjujejo, da bi lahko miniaturni računalniki nekje med 1.200 in 1.500 dolarji, toliko kot srednje zmogljivi prenosniki, ki pa so vsaj dva do trikrat večji.

http://www.vulcan.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji