Objavljeno: 21.1.2003

AMD z izgubo, stavi na novosti

AMD je zadnje četrtletje 2002 zaključil zopet z veliko izgubo, toda razmere naj bi se letos izboljšale zaradi prihoda pomembnih novih izdelkov. Čeprav so v zadnjem četrtletju prodali več procesorjev in pomnilnikov Flash RAM kot v preteklosti, je celotna slika v podjetju precej bolj žalostna. Izguba namreč znaša 854,7 milijonov dolarjev, kar je precej slabše kot v enakem obdobju leta 2002, ko so zabeležili zanje ugodno veli minus v višini 15,8 milijonov dolarjev.

Cenovna vojna z Intelom je povzročila, da se je zneskovno prodaja skrčila kljub večjemu številu prodanih izdelkov in dosegla le 686,4 milijonov dolarjev v zadnjem četrtletju. V celotnem letu se je tako prihodek zmanjšal za zaskrbljujočih

30,7% in dosegel višino 2,7 milijarde dolarjev. Skupna letna izguba bo ob tem 1,3 milijarde dolarjev.

AMD zato pospešeno zaključuje z razvojem procesorjev Opteron, 64-bitnega tekmeca Intelovi tehnologiji, kjer bo morda AMD imel nekaj časa prednost, ker Intel nima ekvivalentnega izdelka. Itanium2 je sicer prav tako 64-bitni procesor, vendar šepa v združljivosti z obstoječimi programi, kar naj bi Opetron zagotavljal. Po sedanjih načrtih naj bi novi AMD-jev procesor prišel v prodajo že aprila.

Že februarja pa naj bi predstavili novo različico procesorjev Athlon XP z delovnim imenom Barton. Glavne novosti tega procesorja bodo 0,13-mikronska arhitektura, sistemsko vodilo s hitrostjo 333 MHz in drugonivojski predpomnilnik velikosti 512 KB.

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji