Objavljeno: 21.1.2003

Microsoft izdelal zaščito proti kopiranju nosilcev CD

Microsoft je predstavil novo tehnologijo, s katero naj bi končno našli pravšnjo zaščito pred nelegalnim kopiranjem nosilcev CD. Tehnologija z imenom Windows Media Data Session Toolkit odpravlja pomanjkljivosti dosedanjih rešitev - zaščiteni nosilci naj bi nemoteno delovali tako v osebnih računalnikih kot v glasbenih predvajalnikih CD in avtoradijih.

O natančnem principu delovanja ne želijo govoriti, znano pa je da tehnologija temelji na večslojnem snemanju podatkov, pri čemer lahko algoritem za podatkovno zaščito vsak ponudnik vsebine določi sam. Dosedanje metode razbijanja zaščite menda temu tipu posnetkov niso kos.

Po nekaterih podatkih naj bi Microsoft v tehnologije za nadzor pravic v digitalnih vsebinah doslej vložil že skoraj pol milijarde dolarjev, Windows Media Data Session Toolkit pa je eden prvih otipljivih rezultatov. Rešitev so naredili v sodelovanju z družbami SunnComm iz ameriškega Phoenixa in MPO International iz Francije. Velike glasbene in filmske založbe so že izrazile zanimanje za novost, vendar za zdaj še ni načrtov, kdaj naj bi tako pripravljeni nosilci prišli na trg.

Windows Media Data Session Toolkit pa je le eden od stebrov projekta, znanega pod delovnim imenom Palladim, s katerim naj bi pri Microsoftu učinkovito odpravili glavne >>bolezni<< današnje računalniške tehnologije - piratstvo, viruse, vdore in še kaj drugega. Toda zaradi poseganja v pravice posameznikov je bil projekt Palladium doslej v javnosti deležen močnih kritik, zlasti v ZDA.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji