Objavljeno: 19.1.2003

Xeorxov jezik za izmenjavo dokumentov

Xerox je predstavil nov programski in opisni jezik, s katerim naj bi naredili programe, ki lahko berejo dokumente ne glede na zapis in platformo, katerim pripada. Dokumentno usmerjeni jezik Circus-DTE naj bi omogočal transformacijo in spajanje podatkov iz različnih zapisov, ne glede ali gre za osebne računalnike, ročne računalnike, pametne telefone ali druge vrste naprav.

Circus-DTE, ki so ga razvili v Xeroxovem evropskem razvojnem centru v Grenoblu, pri delu pa je sodelovala še ameriška univerza Rochester Institute of Technology (RIT), predstavlja korak naprej v primerjavi z današnjimi >>univerzalnimi<< dokumentnimi zapisi, kot je Adobe Acrobat PDF. Medtem, ko je PDF danes zapis namenjen predvsem branju in tiskanju podatkov, naj bi z jezikom Circus-DTE povezovali podatke iz različnih virov. Poleg tega je zasnovan tako, da lahko z njim ustvarjene dokumente v visoki kakovosti predstavimo na zelo različnih tipih odjemalcev.

Programski jezik je trenutno na stopnji razvojnega poskusa, zanj pa se zanimajo predvsem proizvajalci programske opreme in nekaterih strojnih izdelkov, kot so tiskalniki. Za zdaj je cilj predvsem to, da razvijalci dobijo od preizkuševalcev povratne informacije in predloge, zato za zdaj še ni določeno, kdaj naj bi bila na voljo nekakšna stabilna, dokončna različica.

http://www.xerox.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji