Objavljeno: 31.1.2003

Do marca bo sprejet novi DVD kodek

DVD Forum, organizacija, ki bdi nad standardi za predvajalnike in druge DVD naprave, že nekaj mesecev zavira razvoj nove generacije DVD-jev imenovanih HD-DVD (High Definition DVD / DVD z visoko gostoto zapisa). Nosilci HD-DVD bodo imeli kapaciteto 9 GB, podatki bodo zapisani v dveh slojih, večja natančnost izdelave, ki jo ponujajo nove tehnologije pa omogoča tudi znatno bolj gost zapis.

Ključni problem s katerim se ubadajo člani DVD Foruma je izbira kodeka za kodiranje video zapisa. Trenutno imajo na mizi štiri predloge, ki vsi zadostujejo osnovnim zahtevam. H.264 je še nedorečen kodek, ki ponuja precej dobre rezultate, a ga bo Forum resno predelal šele, ko bo izdelana končna različica. Sledita mu dve različici MPEG-a, MPEG-2 z izboljšano plastjo in napredni preprosti profil MPEG-4, kot zadnji kandidat pa se pojavlja Microsoftov Windows Media 9. Dodatno breme za DVD Forum je dejstvo, da so vsi kodeki v zadnjih nekaj mesecih doživeli mnogo izboljšav, zaradi česar se zdi članom foruma smiselno počakati še nekaj mesecev.

Kot ugotavljajo analitiki ima največ možnosti za podporo H.264, ki ga je že pričelo uporabljati večje število proizvajalcev elektronskih naprav, skoraj zagotovo pa bi naj izpadel Microsoftov Windows Media 9, ki se je bojda sicer izkazal v tehnični dovršenosti, vendar ocenjujejo, da Microsoft zaradi prevelike političnega vpliva nima možnosti. Nekateri člani foruma pa zagovarjajo stališče, da naj kodek izberejo kar Hollywoodski studii, pač glede na kakovost, saj bodo njihovi filmi na nosilcih HD-DVD.

http://www.dvdforum.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji