Objavljeno: 31.1.2003

Lotusphere 2003

Konec januarja je že tradicionalno čas za konferenco uporabnikov programske opreme Lotus, tudi letos pa so pri IBMu poskrbeli za niz novosti. Dogodek je sicer že potekal pod novim direktorjem oddelka Ambujen Goyalom, ki je zamenjal dosedanjega Ala Zollarja. Ker je Lotus osrednji izdelek iz svoje ponudbe, komplet Domino/Notes 6.0 predstavil šele pred nekaj meseci, so zdaj napore usmerili na nova področja. Še najbolj očitna je vse bolj tesna povezanost Lotusovih izdelkov z ostalimi izdelki družbe IBM, zlasti programi iz družine WebSphere in tehnologijo J2EE.

Lotus je že doslej ponujal niz dodatkov za WebSphere, s katerimi je bilo mogoče temu izdelku med drugim dodati zmožnosti za skupinsko delo in spletne konference. Te in nekatere druge dodatke so zdaj napisali v obliki J2EE gradnikov, tako da jih je lažje uporabljati v spletnih dvereh. Pri IBMu so hkrati predstavili nova za hiter razvoj programov (RAD), ki so opremljena za razvoj rešitev na temelju izdelkov WebSphere in Lotus. V prihodnje pa nameravajo v obliko gradnikov J2EE prepisati tudi druge Lotusove izdelke, zlasti tiste za elektronsko izobraževanje in sodelovanje.

Kljub temu je bilo na srečanju moč videti še nekaj drugih novosti. Lotus bo tako že čez nekaj mesecev predstavil novega odjemalca, ki za zdaj še nima imena. Gre za preprostega odjemalca elektronske pošte za uporabnike, ki ne potrebujejo dodatnih funkcij, kot so koledar in orodja za skupinsko delo, prisotnih v debelih odjemalcih Notes ali Outlook. Program, ki bo spletno zasnovan, bo zgrajen poleg tega modularno, tako da bo moč uporabiti ali izključiti posamezne dele paketa. Povezati ga bo mogoče v spletne dveri, zato pri IBMu upajo, da bodo po njemu posegli tudi ponudniki internetnih storitev. AT&T Wireless je že prvi med njimi.

Korak naprej predstavlja nov komplet IBM Lotus Learning Managament System, ki ga sestavljajo gradniki za elektronsko učenje, s katerimi lahko povežemo druge informacijske sisteme kot so izdelki ERP in CRM. Gre za drugi del strategije na področju elektronske učenja, ki se postavlja ob bok dosedanjemu izdelku Lotus LearningSpace. Novi paket vsebuje orodja za pripravo učnega gradivo, distribucijo in upravljanje z vsebinami. Poleg tega je v paketu tudi odorje za učenje tedaj, ko uporabnik ni priključen na spletne dveri za izobraževanje.

http://www.lotus.com

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji