Objavljeno: 8.1.2003

Apple MacWorld 2003 poln novosti

Tik pred začetkom letne konference MacWorld Expo 2003 je obstajala bojazen, da bo Apple večino novosti predstavil šele februarja, toda Steve Jobs tudi tokrat ni razočaral javnosti. Nekaterih neuradno pričakovanih novosti sicer ni bilo mogoče videti, vendar so zato bile prikazane nekatere druge, tudi nekatere nepričakovane. Apple se kljub razmeroma slabemu trenutku, ko imajo skladišča še vedno polna zalog z izdelki, ki nosijo lansko letnico, ni izneveril privržencem in tudi tokrat poskrbel za tehnično avantgardne novosti.

V ospredju so bili brez dvoma prenosni računalniki. Steve Jobs je v uvodnem govoru celo napovedal, da bodo prav prenosniki eden od glavnih stebrov za Apple v letu 2003. Za dosego tega cilja so pripravili dva >>naj<< izdelka. Prvi je prenosnik Powerbook z največjim zaslonom LCD doslej med vsemi prenosnimi računalniki na trgu. Druga novost pa gre v povsem drugo smer - obenem so namreč predstavili tudi najmanjši Powerbook doslej, takega z 12-palčnim zaslonom in izredno majhnimi dimenzijami, a bogato opremo. Pojdimo po vrsti.

Največje presenečenje na otvoritvi MacWorlda je brez dvoma povzročil prenosnik Powerbook G4, ki ima vgrajen kar 17-palčni zaslon z razmerjem 16:10 in ločljivostjo 1440 x 900 pik, kar ni dosegel še nihče. Zaradi zaslona je prenosnik sicer razumljivo dolg in širok, vendar obenem najtanjši Applov prenosnik doslej, saj je debel manj kot 2,5 cm in tehta le 3 kg. Poganja ga procesor PowerPC G4 s taktom 1 GHz, pomnilnik je velik 512 MB, za grafiko pa skrbi zmogljiv grafični procesor nVidia GeForce 440 s 64 MB RAM. Vgrajen je zapisovalnik CD-RW/DVD-R Superdrive v izvedbi z režo, pohvali pa se lahko tudi z brezžičnim omrežnim vmesnikom s hitrostjo 54 Mb/s (802.11g), vmesnikom bluetooth, gigabitni ethernet in novo, hitrejšo izvedbo vmesnika Firewire (800 Mb/s). Udeležence MacWorlda je zelo navdušila tipkovnica, ki je enakih dimenzij, kot pri namiznih računalnikih, poleg tega pa se po potrebi zadenjsko osvetli, s čimer olajša tipkanje v slabih svetlobnih pogojih (za to skrbi senzor svetlobe). Cena v ZDA bo znašala 3.300 dolarjev.

Kot že rečeno je druga novost najmanjši Appleov prenosnik doslej, Powerbook G4 z 12,1-palčnim zaslonom, ki premore ločljivost 1024 x 768 pik. Ohišje je narejeno tako, da zaslon sega res do skrajnih robov računalnika in je zato celota še manjša, kot pri tekmecih, Apple pa je uspel ohraniti debelino pod 3 cm in težo po 2 kg. Treba je namreč vedeti, da ima malček poleg 40 GB velikega diska v ohišje vgrajeno tudi kombinirano enoto DVD-ROM/CD-RW, za doplačilo okoli 200 dolarjev pa celo zapisovalnik Superdrive (DVD-RW). Sicer pa prenosnik poganja procesor PowerPC G4 s taktom 867 MHz, pomnilnik je v osnovi velik 256 MB, za grafiko pa skrbi nVidia GeForce Go420 s 32 MB RAM. Tudi tu srečamo vmesnike bluetooth in firewire, na voljo pa je tudi reža za notranji brezžični omrežni vmesnik (802.11b ali 802.11g). Kljub majhnim dimenzijam naj bi akumulator zagotavljal do pet ur delovanja, osnovan cena v ZDA pa znaša 1.800 dolarjev.

Na področju strojne opreme velja omeniti še novo generacijo Appleovih brezžičnih omrežnih izdelkov, ki so jo poimenovali AirPort Extreme. Izdelki, ki vključujejo dostopne točke in module za vgradnjo v računalnike, so združljivi s standardom IEEE 802.11g, kar pomeni, da podpirajo hitrosti prenosa do 54 Mb/s v frekvenčnem območju 2,4 GHz, s čimer so tudi združljivi z obstoječimi izdelki AirPort in standardom 802.11b. Dostopna točka ima med drugim zdaj vgrajen vmesnik USB za preprosto brezžično uporabo tiskalnikov, ožičena omrežna priključka pa sta dva, od katerih lahko na enega priključimo kabelski ali ADSL vmesnik, vgrajen pa je tudi požarni zid. Za varnost pri brezžičnem prometu sistem podpira Ciscotov sistem LEAP in 128-bitno šifriranje podatkov. Sistem je združljiv s tehnologijo Randevouz, vsebuje programsko opremo za lažje načrtovanje postavitve priklopnih točk, te pa lahko delujejo po potrebi tudi kot brezžični mostovi za podaljšanje dometa brezžičnih povezav uporabnikom. Cena vmesnika za računalnik je v ZDA 100 dolarjev, priklopne točke pa 200 dolarjev. Za 250 dolarjev je moč dobiti tudi priklopno točko, ki ima vgrajen modem V.90 in priključek za dodatno zunanjo anteno.

Kdor je na MacWorldu pričakoval novo poplavo mobilnih naprav bo morda razočaran. Nekateri so pričakovali predvajalnik iPod 2, ki naj bi podpiral tudi predvajanje video posnetkov (MPEG-4), vendar ta ni bil objavljen, čeprav ni izključeno, da bo na vrsti čez kak mesec. Prav tako na sejmu ni bil predstavljen tablični računalnik, kar so napovedovali nekateri viri. Ta bi sicer bil skladen z Applovo strategijo in oblikovalskim ugledom, vendar po mnenju mnogih v tem trenutku preveč tvegan izdelek. Na ogled pa je bila še ena nenavadna posebnost, posebna izdaja smučarske jakne Burton Amp, ki ima v rokavu vgrajene tipke za krmiljenje predvajalnikov iPod. S pomočjo posebnih mehkih tipk lahko preprosto krmilimo pogoste operacije, brez da bi se ustavljali med športno aktivnostjo in snemali rokavice za krmiljenje naprave.

Na področju programske opreme je brez dvoma najbolj odmevna novost spletni brskalnik z imenom Safari, ki je prvi novi brskalnik v petih letih, obenem pa daleč najhitrejši na Macu. Po napovedih Applea je trikrat hitrejši od Microsoftovega Internet Explorerja pri nalaganju spletnih strani in dvakrat hitrejši pri tolmačenju javascripta. Odločitev za razvoj lastnega brskalnika gre iskati tudi v dovolj širokem prostoru za inovacije - brskalnik ima na primer vgrajen spletni iskalnik (Google) v glavno orodno vrstico. Nov je sistem za hiter dostop do rezultatov iskanja imenovan SnapBack. Uporabniški vmesnik je preprostejši, zlasti pri delu s spiski priljubljenih strani, pri čemer izdatno uporablja tehniko povleci in spusti ter druge uporabniške elemente, značilne za MacOS X. Safari ima že vgrajeno podporo za Quicktime in Flash, kar pomeni, da je že v osnovi večpredstavno bogatejši od tekmecev, podpira pa tudi vse najsodobnejše spletne tehnologije in povezavo z sistemskim imenikom. Lažji je prenos datotek, kjer zdaj programi preneseni z interneta po namestitvi ne zasedajo več prostora na disku. Javna razvoja različica je dosegljiva na Applovem spletnem strežniku, končna pa pride na vrsto nekoliko kasneje.

Med ostalimi programskimi novostmi omenimo program Keynote, nov predstavitveni program, ki je združljiv z Microsoftovim PowerPointom, vendar zna učinkovito povezovati tudi večpredstavne vsebine (Quicktime) in elektronske dokumente (PDF). Program izdatno izrablja zmožnosti grafičnega jedra Quartz (MacOS X), kar se pozna v številnih možnostih animacije, predlogah, pisavah, delu s slikami in še čem. Program je že v prodaji, v ZDA pa stane 100 dolarjev. Novost je tudi paket iLife, ki združuje nove različice programov iPhoto, iMovie, iDVD in iTunes, priložen pa bo vsakemu novemu računalniku Macintosh. Dosedanji kupci ga lahko dobijo za 50 dolarjev, konec januarja pa bodo na spletnih straneh brezplačno na voljo iPhoto 2 in iMovie 3. Nekaj dni pred sejmom so pri Appleu objavili tudi programe iCal 1.01 in končno različico sinhronizacijskga programa iSync.

Poleg večpredstavnih programov za domačo rabo so predstavili tudi novo različico zmogljivejšega video urejevalnika z imenom Final Cut Express, ki je v primerjavi z različico Pro optimiziran za delo z digitalnimi viri posnetkov DV, predvsem pa ima novo, precej nižjo ceno - 300 dolarjev. Brezplačno je na voljo tudi program X11 for MacOS X, ki omogoča, da na Macih poganjamo programe napisane za Unix in grafični sistem X11. Dovolj je ponovno prevesti programe, ta pa bodo delali nemoteno poleg tistih pisanih za grafični vmesnik Quartz.

Apple se je sicer na MacWorldu pohvalil, da vstopa v leto 2003 z okroglo petimi milijoni uporabnikov novega operacijskega sistema MacOS X, zanj pa je že prirejenih čez 5.000 programov. Kot je razvidno, je bil prehod na drastično drugačno platformo uspešno zaključen in danes MacOS X tako že predstavlja trdni temelj za nadaljnji razvoj. Malo manj pa so nad novostmi in uspehom Apple zadovoljni finančni analitiki. Ker pričakujejo, da bo Apple četrtletje zaključil slabše od pričakovanj, kopičenje zalog in strategijo podjetja pa ne ocenjujejo dobro, so pri banki svetovalci ugledne banke Merrill Lynch že svetovali strankam, naj prodajo svoje delnice. Kljub temu za zdaj panike na finančnem trgu ni, bodo pa vsi napeto spremljali dogajanje v naslednjih tednih, ko bodo znani tudi najnovejši poslovni rezultati. Pričakovati pa je mogoče, da Apple na MacWorldu ni razkril vseh novosti za prvi del leta 2003 in bo nekatere prihranil za februar ali marec, da bi s tem spodbudil prodajo starih zalog, zlasti na področju računalnikov iMac.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji