Objavljeno: 6.1.2003

PCI Express tudi v omrežjih?

V letu 2004 naj bi sistemski nabori za računalnike počasi začeli vsebovati tudi podporo za vodilo PCI Express (v času razvoja znan kot 3GIO), zaporedno različico danes skorajda edinega standarda za povezovanje razširitvenih kartic in modulov. Intel meni, da bi velika količina prodanih naborov upravičila nizko ceno s katero naj bi gigant kasneje prodrl tudi na področje omrežnih izdelkov.

Predlagani standard PCI Express Advanced Switching (EAS) se od osnovnega PCI Expressa loči le po programskem delu, ki omogoča tudi prenos omrežnega prometa. Ideja je, da bi standardizirana vezja PCI Express EAS omogočila priklop cenenih standardnih komponent (procesorjev, pomnilnikov), ki bi jih seveda v veliki meri prodajal prav Intel. Sčasoma naj bi nadomestila danes specializirana vezja, ki so v uporabi v hrbteničnih omrežnih izdelkih. Telekomunikacijska podjetja danes kupujejo pri podjetjih kot sta Cisco in Juniper, medtem ko pri Intelu in IBM-u (med drugimi) trdijo, da bi se dalo v napravah s standardnimi deli doseči enake zmogljivosti omrežnih naprav ob občutno nižji ceni. V času, ko so telekomunikacijska podjetja v krizi, je to argument, ki je deležen vse pozornosti.

Po drugi strani je treba opozoriti, da sta že na voljo vsaj dve tehnologiji, ki sta neposredna konkurenca PCI Express EAS, ki bo na voljo šele čez eno leto, večje pozornosti pa bo deležen šele leta 2005. Motorolin sistem Rapid I/O uporablja IBM za povezovanje svojih procesorjev PowerPC, drugi proizvajalci (Broadcom, PMC-Sierra) pa se nagibajo proti AMD-jevemu Hypertransportu. Poznavalci pravijo, da je Intel v svoj prav že uspel prepričati Alcatel, EMC, Hitachi, Marconi, Nokio in Siemens.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji