Objavljeno: 5.1.2003

Samsung na vseh frontah mobilne telefonije

Korejski Samsung, tretji največji proizvajalec mobilnih telefonov, očitno nadaljuje bitko na vseh frontah mobilne telefonije. Tako so nedavno v ZDA in Koreji predstavili novega križanca med mobilnim telefonom in ročnim računalnikom, ki ga poganja Palm OS. i330 je že drugi tovrstni Samsungov izdelek, vendar za razred boljši od predhodnika, saj ga odlikuje zaslon s 256 barvami in ločljivostjo 160 x 240 pik ter 16 MB velik pomnilnik.

Kljub temu, da je naprava bolj podobna ročnemu računalniku kot mobilnemu telefonu, ne sodi med večje tovrstne naprave, saj tehta zgolj 165 gramov. Kljub temu pa tega modela v Evropi ne bomo videli, saj deluje zgolj na omrežjih CDMA. O različici za GSM se že dolgo govori, a iz Samsunga še niso dali uradne napovedi. Poleg omrežij CDMA druge generacije podpira i330 tudi omrežje tretje generacije CDMA2000 1x, ki omogoča prenos podatkov s hitrostjo do 144 kb/s. Naprava stane v ZDA v naročniškem paketu 500 dolarjev.

Samsung je i330 predstavil leto dni po predhodniku imenovanem i300, ki je precej spominjal na Handspringov Treo 180, vendar je deloval zgolj v omrežjih CDMA. Poleg Samusunga in Handspringa pa je nedavno tudi Kyocera Wireless predstavila mobilni telefon s Palm OS-om. Model 7135 omogoča vnos podatkov zgolj preko običajne telefonske tipkovnice, sicer pa ima 16-bitni barvni zaslon, razširitveno mesto za pomnilniške kartice MMC/SD ter sprejemnik GPS. Tudi Kyocerin model deluje zgolj v omrežjih CDMA in CDMA2000 1x.

Vendar pa Samsung ne prisega zgolj na Palm OS; ostaja eden izmed redkih Microsoftovih partnerjev pri razvoju pametnih mobilnih telefonov na osnovi operacijskega sistema Windows Powered Smartphone (bolj znan kot Stinger), pogodbo ima podpisano tudi s Symbianom, najbolj zanimiva naprava, ki jo pripravljajo, M400, pa temelji na Microsoftovem sistemu Pocket PC Phone Edition in ga poganja procesor XScale. Poleg funkcij mobilnega telefona v omrežju CDMA ponuja tudi prepoznavo govora, sprejemnik GPS in celo televizijski sprejemnik.

http://www.samsung.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji