Objavljeno: 1.1.2003

Trg prenosnih računalnikov postaja zasičen

Po mnenju tajvanske raziskovalne družbe Market Intelligence Center (MIC) naj bi v letu 2003 proizvodnja prenosnih računalnikov prvič precej presegla povpraševanje. Po mnenju družbe MIC bodo imela samo tajvanska in kitajska podjetja v letošnjem letu zmogljivost proizvodnje 7,15 milijona prenosnikov na mesec ali 80 milijonov prenosnikov v celem letu.

Po drugi strani pa pri družbi MIC pričakujejo, da bo povpraševanje celotnega trga le okoli 35 milijonov prenosnikov v celem letu. Tajvanci naj bi v okviru tega prodali le okoli 18,2 milijona prenosnikov, kar je 28,5% več kot v letu 2002. Toda rast zaslužka bo precej manjša in bo dosegla le okoli 13,8%, kar bo tajvanskim proizvajalcem navrglo slabih 14 milijard dolarjev. Po drugi napovedi družbe DisplaySearch naj bi se prodaja prenosnikov v letu 2003 povečala za 17,5% in dosegla kvoto 30 milijonov enot.

Mnogi se zato že sprašujejo, kako se bodo na te ocene odzvali proizvajalci. Kljub velikemu razkoraku pa analitiki menijo, da bo povečana ponudba le delno vplivala na zniževanje cen. Precej bolj verjetna je preusmeritev proizvodnih zmogljivost na druga področja, med najbolj zaželenimi pa so ročni računalniki in strežniki.

Na Tajvanu se sicer dogajajo tudi drugačne spremembe. Tajvanska vlada je lani namreč odpravila omejitev glede investiranja tajvanskih podjetij na Kitajsko, s čimer so sprožili plaz selitev. Največji proizvajalci prenosnikov, kot so Quanta, Compaq, Inventec, Asustek in Mitac so tako že preselili večji del proizvodnje na Kitajsko, predvsem v okolico Shanghaia. Letos naj bi tam naredili že okoli 10 milijonov prenosnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji