Objavljeno: 3.1.2003

Nov zakon EU bo prizadel proizvajalce tiskalnikov

Z novim zakonom bodo države EU prepovedale prodajo kartuš z barvilom za tiskalnike, ki imajo vgrajene >>pametna<< vezja za ugotavljanje avtentičnosti proizvajalca. Evropski parlament je enoglasno podprl novi zakon o recikliranju elektronskih naprav, tako da se bodo cene združljivih kartuš najverjetneje znižale. Očitek je bil tudi, da pametna vezja pogosto onemogočajo ponovno polnjenje kaset, čeprav tehnologija to omogoča.

Odločitev EU je v skladu z zahtevo po zmanjšanju količine te vrste odpadkov, v kateri pa je vsebovana tudi zahteva po ustreznejših proizvodnih rešitvah. Ukrep bo prizadel predvsem družbe Hewlett-Packard, Epson, Canon in Lexmark, ki jim precejšen del zaslužka prinesejo kartuše za enkratno uporabo. Družba Hewlett-Packard naj bi na ta način v letu 2002 zaslužila okoli polovico od 20 milijard ameriških dolarjev.

Z novim zakonom naj bi proizvajalci tudi plačevali prispevke za predelavo električnih naprav (od brivnikov do hladilnikov in prenosnih računalnikov). Družbe naj bi na ta način letno porabile okoli 7,7 milijarde dolarjev dohodkov, nevarnost pa je, da bodo te stroške enostavno prevalile na kupce. Po mnenju predstavnikov EU naj bi na ta način zagotovili predelavo tri četrtine zavrženih naprav. Po ocenah naj bi bilo po Evropi za okoli 6 milijonov ton teh smeti. Zakon bo stopil v veljavo septembra 2005.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji