Objavljeno: 3.1.2003

Prvi izmenljivi diski iVDR

Združenje proizvajalcev računalniške in zabavne elektronike bo na sejmu Consumer Electronic Show prikazalo prve prototipe izmenljivih diskov, ki ustrezajo specifikaciji Information Versatile Disk for Removable usage (iVDR). Cilj novega standarda je skupna platforma, ki bi uporabnikom računalnikov in drugih elektronskih naprav omogočala preprosto in hitro dodajanje pomnilniškega prostora. S tem bi omogočili tako lažje nadgradnje sistemov, kot tudi izmenjavo podatkov med različnimi elektronskimi odjemalci.

Člani združenja bodo na sejmu CES prikazali tri prototipe diskov iVDR in sicer v izvedbah s 2,5-palčnimi, pa tudi manjšimi 1,8-palčnimi diski. Poleg prototipov za današnje vmesnike ATA bodo prikazani tudi izdelki z vmesnikom Serial ATA, ki bo najbrž tudi glavni vmesnik ob prihodu dokončne specifikacije iVDR. Poleg večje hitrosti prenosa namreč zahetva preprostejšo in cenejšo elektroniko ter lažje vroče priključevanje na sistem.

Diski iVDR naj bi našli mesto v zelo različnem spektru naprav. Zagotovo v namiznih in prenosnih računalnikih, vendar tudi v videorekorderjih, televizorjih, avtoradijih, navigacijskih napravah in raznih mobilnih napravah, kot so prevajalniki MP3. Združenje iVDR, ki danes šteje že 28 članov pa ima pred sabo še zahtevne naloge. Po mnenju predstavnikov s področja zabavne elektronike so za resnični uspeh diskov na tem področju potrebne nižje cene. Iz današnjih 166 do 249 dolarjev, kolikor stane disk velikosti 80 GB naj bi prišli nekako na raven 83 dolarjev, kar bo odprlo pot v najrazličnejše naprave. Poleg tega morajo proizvajalci tudi razrešiti pravne aspekte s ponudniki vsebin, zato je moč pričakovati, da bodo imeli diski iVDR vgrajene nekakšne sisteme za nadzor digitalnih certifikatov.

http://www.ivdr.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji