Objavljeno: 1.1.2003

Microsoft in Adobe: boj za prevlado

V letu 2003 se nam obeta nov spopad za prevlado na strateško pomembnem področju elektronskih dokumentov med družbama Adobe in Microsoft. Danes je na tem področju Adobe nesporni vladar z okoli 500 milijoni izvodov programa Acrobat, vendar se Microsoft na to področje podaja z novo tehnologijo XDocs.

Adobe je s paketom Acrobat uspel tam, kjer drugi niso. Program različne tipe dokumentov pretvarja v enoten skupni zapis PDF (Portable Document Format), ki je neodvisen od programske opreme, operacijskega sistema in naprave, na kateri je dokument prikazan. Zaradi teh lastnosti so ga posvojili tudi praktično vsi ostali proizvajalci programske opreme, morda z izjemo Microsofta.

Toda Adobe je na lovorikah nekoliko zaspal, zato je PDF danes še vedno predvsem zapis za prenos, prikaz in tiskanje dokumentov. Po mnenju strokovnjakov pa je prihodnost elektronskih dokumentov v možnostih ponovne uporabe, izpolnjevanja obrazcev in drugih oblikah rabe, ki jih poznamo že pri drugih zapisih. Obenem mora zapis prihodnosti nuditi tudi ustrezno varnost in verodostojnost dokumentom, kar je predpogoj za uporabo v poslovnih procesih.

Adobe zato načrtuje za letošnje leto novo različico tehnologije Acrobat, ki bo postala precej bolj poslovni izdelek, kot je bila doslej. Toda po mnenju analitikov jih lahko Microsoft prehiti s paketom XDocs, saj so za osnovo vzeli precej novejšo tehnologijo, ki temelji na zapisu XML in s tem nudi boljšo povezljivost s številnimi informacijskimi viri in programi. Začetno navdušenje nad sistemom XDocs se je sicer nekoliko poleglo, saj Microsoft še ni dokazal, da je lahko tehnologija v celoti zamenjava za zapis PDF.

Tržni analitiki menijo, da bodo tehnologije za varno in preprosto izmenjavo poslovnih dokumentov ključnega pomena v informacijski družbi prihodnosti, tako da je uspeh na tem področju ključnega pomena. Prav leto 2003 pa naj bi bilo odskočna deska.

http://www.adobe.com

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji