Objavljeno: 8.1.2003

Kmalu Si.mobil Vodafone

Skupina Mobilkom Austria, v katero sodi tudi drugi slovenski operater mobilne telefonije Simobil in drugi največji operater mobilne telefonije na svetu, britanski Vodafone, sta napovedali partnerski dogovor o sodelovanju in povezovanju. V partnerstvu bo sodeloval tudi Simobil, domači uporabniki pa lahko pričakujejo nove storitve in predvsem bolj pregleden ter nekoliko cenejše gostovanje pri vseh Vodafonovih operaterjih po svetu. Na tiskovni konferenci so vsi partnerji poudarili, da povezovanja na finančni ravni ne bo.

Vodafone je s sto milijoni uporabnikov drugi največji operater mobilne telefonije na svetu; kitajski China Mobile ima sicer krepko več uporabnikov, a le v svoji državi, med tem ko ima Vodafone podružnice v 55 državah na vseh kontinentih; med drugim je tudi manjšinski lastnik China Mobila. Podjetje je postalo >>slavno<< pod vodstvom Sira Christopherja Genta, ki je uspešno izvedel veliko število prevzemov konkurenčnih podjetij po drugih državah, predvsem nemškega operaterja Mannessman. Gent je danes v odstopanju, saj je podjetje zaradi ekspanzije in nakupov licenc za UMTS zabredlo v dokaj visoke dolgove. Kot je na Simobilovi tiskovni konferenci povedal Vodafonov direktor za izdelke in storitve Thomas Geitner, znašajo ti >>le<< 19 odstotkov vrednosti podjetja, a to vseeno ni majhna številka. Dolgovi so najverjetneje tudi vzrok za nekoliko spremenjeno obnašanje podjetja v zadnjem času, saj so se pričeli povezovati s sklepanjem partnerskih dogovorov namesto prevzemov. Povezovanja pa so za Vodafone vsekakor ključnega pomena, saj želijo svojim uporabnikom ponuditi storitve po celotni Evropi in svetu.

Partnerski dogovor s skupino Mobilkom Austria, kamor poleg avstrijskega Mobilkoma sodijo tudi istoimenska liechensteinska podružnica, hrvaški VIPNet in slovenski Simobil, za Vodafone predvsem pomeni pokritje velike prazne lise na njihovem zemljevidu, uporabniki skupine Mobilkom pa bodo dobili Vodafonove storitve in ugodnejše gostovanje pri Vodafonovih operaterjih. Gostovanje je vsekakor ključna točka dogovora in tega se zavedata obe strani. Mednarodne korporacije imajo podružnice po vsem svetu, a se rade odločajo za uporabe enotnih standardov in opreme, kamor sodi tudi izbira operaterja mobilne telefonije. Skupina Mobilkom bo od Vodafona dobila že razvite storitve in izdelke, ki sodijo v sam vrh ponudbe mobilne telefonije za GSM in v prihodnosti tudi UMTS. Morda še pomembnejše od tega - vsaj glede na izjave vodstev Simobila in Mobilkoma ter predstavnika Vodafona ob predstavitvi - pa bo uporaba Vodafonovega logotipa, ki zagotovo sodi med najbolj prepoznavne na svetu. Vsi štirje operaterji v skupini Mobilkom bodo sedaj svojemu imenu dodali še Vodafone, kar naj bi sprva pritegnilo predvsem tujce, ki bodo gostovali pri nas, glede na Vodafonovo zgodovino pa se zna zgoditi, da bodo zdajšnja imena izginila.

Simobilovi uporabniki lahko pričakujejo spremembe že v prvi polovici tega leta. Med največje zagotovo sodi uvedba Vodafonove storitve Eurocall, ki ponuja enotno tarifo za gostovanje v vseh evropskih državah; koliko bo ta znašala, vodstvo Simobila še ni želelo povedati. Med gostovanjem v Vodafonovih omrežjih bo sedaj mogoča tudi uporaba vseh naprednih storitev kot je denimo paketni prenos podatkov GPRS brez dodatnih nastavitev. Teh pa ne bodo potrebovali tudi uporabniki predplačniškega paketa Halo ob odhodu v tujino.

http://www.simobil.si

http://www.vodafone.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji