Objavljeno: 6.1.2003

Novi Photoshop že letos

Adobe naj bi še pred koncem leta izdal novo različico slikarskega programa Adobe Photoshop 8.0, ki ga razvijajo pod delovnim imenom >>Dark Matter<<. Ob njem bo v paketu tudi naslednja različica programa ImageReady, kot doslej optimizirana za pripravo spletne grafike, nastaja pa v okviru projekta >>Taconite<<. Čeprav spisek novih funkcij še zdaleč ni dokončen, je že mogoče oceniti, katere bodo glavne skupine novosti. Photoshop 8 naj bi tako prinesel največ novosti za področja obdelave digitalnih fotografij in retuširanja video posnetkov.

Med drugim bo poleg ogleda slik v modelu CMYK omogočal tudi ogled v video standardih NTSC/PAL. Za lažje spreminjanje posameznih slik v video posnetkih bo Photoshop uporabil nove filtrske sloje, ki bodo omogočali nedestruktivno spreminjanje slik in video posnetkov, podobno kot to danes počne program Adobe After Effects. Med novostmi bodo tudi histogramski prikaz lastnosti slike, gnezdeni sloji in podpora za besedilo na krivuljah.

Nova različica bo še tesneje delala z zapisom PDF, ki je za Adobe ključnega pomena, vsebovala bo podporo za delo z ne-oglatimi pikami, obenem pa bodo močno prečistili in pohitrili kodo programa, tako za okolje Windows, kot MacOS. Kot vse kaže, bodo pri Adobeu tudi nekoliko pretrgali stik s preteklostjo, saj bo Photoshop najbrž zahteval MacOS 10.2.

V letu 2003 lahko pričakujemo še druge pomembne novosti s strani družbe Adobe. Zagotovo bosta najprej na vrsti After Effects 6 in InDesign 3, ki nastaja pod delovnim imenom >>Dragontail<<, dokončan pa bo avgusta ali septembra. Nekoliko kasneje pride na vrsto tudi nova različica risarskega paketa Illustrator.

http://www.adobe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji