Objavljeno: 2.12.2003

Boj za DVD zapis prihodnosti

Standard HD-DVD, ki sta ga razvila skupaj Toshiba in NEC, je pridobil ključno podporo združenja DVD Forum, kot izbrani standard za novo generacijo optičnih nosilcev. S tem sta Toshiba in NEC vsaj formalno zmagala v primerjavi s nekoliko drugačnim predlogom druge koalicije, v kateri so Sony, Matsushita in Philips.

Oba standarda temeljita na tehnologiji modrih laserjev, ki omogočajo hrambo okoli petkrat več podatkov, kot današnji nosilcih DVD. Standard HD-DVD tako predvideva hrambo okoli 15 do 20 GB podatkov na eno stan nosilca, predvidena pa je tudi dvostranska in večslojna uporaba. Mnogi pričakujejo, da bo nov zapis postal zanimiv s prihodom TV standardov visoke ločljivosti (HD-TV), ki se vse bolj uveljavljajo, zlasti v ZDA, pa tudi drugod.

Zmaga predloga družb Toshiba in NEC pa je kljub vsemu le formalna. Odločilno podporo so namreč pridobili zgolj zaradi vzdržanosti večjega števila članov združenja, kar pa po novih pravilih ni odvrnilo odločitve. Predlog je pridobil osem glasov proti šestim konkurenčnega standarda, kar je skupaj zelo malo, če upoštevamo, da DVD Forum združuje kar okoli 220 članov. Poleg tega so pobudniki dosegli dogovor le o delu standarda, ki govori o bralnih nosilcih (ROM), medtem ko za zapisovalne nosilce za zdaj še niso pridobili potrebne večine.

Analitiki menijo, da je kljub odločitvi DVD Foruma še dovolj prostora za drugačno izvedbo v praksi. To so podkrepili prav na zgledu današnjega standarda DVD+RW, ki ga DVD Forum ni potrdil, kljub temu pa ta danes predstavlja prevladujoč standard na področju zapisovalnikov DVD. Sploh pa je za pravi uspeh potrebno še prepričati hollywoodske studije, ki se glede HD-DVD niso izjasnili. Analitiki tudi menijo, da koalicija na čelu s Sonyem in Philipsom ne bo tako preprosto popustila, saj gre v ozadju za boj za zelo donosne licenčnine, na katere računajo ponudniki.

http://www.dvdforum.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji