Objavljeno: 1.12.2003

Okrevanje IT bo zahtevalo žrtve

Družba Gartner je objavila, da se je kriza sektorja IT kot kaže končala, in da je pred nami vsaj dveletno obdobje zmerne rasti. Okrevanje in konsolidiranje trga pa bo zahtevalo določene žrtve, saj bo do leta 2005 izginila polovica podjetij IT, napovedujejo pri Gartnerju. Pričakovanja so torej kar optimistična, kljub temu pa so bodoči rezultati odvisni predvsem od gospodarskega okrevanja v ZDA in drugod. Gartner je pred kratkim zvišal napoved letošnje prodaje osebnih računalnikov na 164,3 milijona enot, kar bi bilo skoraj 11% več kot v letu 2002. Tudi družba IDC bo najverjetneje popravila oceno prodaje PC-jev, in sicer navzgor.

Tudi ostala računalniška industrija se lahko v naslednjih dveh letih nadeja rasti blizu desetih odstotkov, so prepričani pri Gartnerju. Glavni razlog za optimizem vidijo v kombinaciji tehnološkega napredka, arhitekturnih sprememb, tržnih vplivov in dobre prakse. V naslednjih dveh letih se bo trg konsolidiral, tako da bo ostalo le nekaj močnih igralcev, ki bodo lahko cene določali po svoje, kar pa bo najbrž prineslo podražitve. Izdelovalci računalniške opreme so morali namreč v preteklih kriznih letih zmanjševati cene, da so lahko kaj prodali. Cenovna vojna pa je med drugim prinesla tudi izjemen uspeh pri prodaji mobilnih naprav kot so prenosni računalniki in brezžična oprema.

Okrevanje trga IT pa bo imelo velik vpliv tudi na trg delovne sile, saj bodo na ceni predvsem tehnološki strokovnjaki s področij širokopasovnih omrežij (broadband), brezžične tehnologije, Linuxa, upravljanja z vsebino, rudarjenja podatkov, varnosti in poslovne inteligence.

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji