Novice

 • Sun se (zaenkrat) ne bo vključil v Eclipse

  Po večmesečnih pogajanjih se Sun ni odločil za vstop v Eclipse, projekt, ki ga podpira IBM, namenjen pa je razvoju odprtokodnih javanskih orodij. Sun se je namreč odločil za podporo projektu NetBeans, ki poskuša doseči enake cilje kot Eclipse, medsebojno usklajevanje rezultatov pa bi po mnenju Suna zahtevalo preveč časa in naporov. Tako Eclipse kot NetBeans sta namenjena razvoju programa, ki bi omogočil delovanje različnih javanskih razvojnih orodij v enotni programski aplikaciji. Sun je dopustil možnost, da bi se k projektu Eclipse pridružil v prihodnosti, ko bo ta postal povsem neodvisen od IBM.

  Objavljeno: 27.12.2003več
 • Mac programčki tudi za Windows

  Podjetje Konfabulator, ki razvija izjemno popularne programčke za okolje MacOS X je napovedalo, da bodo ti januarja na voljo tudi za okolje Windows. Programčki temeljijo na JavaScriptu in opisnem jeziku XML, nudijo pa kupe zanimivih zmogljivosti kot so ura, napovedovanje vremena, stanje akumulatorja prenosnika, poraba zmogljivosti procesorja in podobno, nastanijo pa se kar na namizje.

  Objavljeno: 26.12.2003več
 • Winamp5

  AOL, oziroma njihovo podjetje Nullsoft je predstavilo novo različico popularnega predvajalnika digitalne glasbe Winamp. Nova različica nosi oznako 5, saj naj bi predstavljala najboljše iz prejšnjih dveh generacij predvajalnika, 2.xx in 3.0. Slednja je predstavljala najbolj ambiciozno potezo Nullsofta, saj je vsebovala celo svoj razvojni jezik Wasabi in kupe dodatkov, vendar je uporabniki niso sprejeli, saj je bila precej večja, počasnejša in manj stabilna. Pri Nullsoftu so zato že pred časom prekinili razvoj različice 3 in namesto tega predstavljali izboljšave različice 2.9x.

  Objavljeno: 26.12.2003več
 • Cenejši Athlon 64 tudi uradno

  AMD je tudi uradno predstavil cenejšo izvedbo procesorja Athlon 64, ki nosi oznako 3000+. Novi procesor ima polovico manjši drugonivojski predpomnilnik kot dosedanji procesorji Arthlon 64 in Athlon XP(512 KB namesto 1 MB), delovna frekvenca znaša 2 GHz namesto dosedanjih 1,8 GHz, vgrajeni krmilnik pa podpira pomnilnike DDR s taktom 400 MHz. Novi procesor stane v količini po tisoč kosov le 218 dolarjev, s čimer je namenjen predvsem cenejšim računalnikom.

  Objavljeno: 26.12.2003več
 • Zložljiva bluetooth tipkovnica za ročne računalnike

  Podjetje Think Outside, ki izdeluje priljubljene zložljive tipkovnice za ročne računalnike Stowaway je napovedalo nov izdelek, ki bo za komunikacijo z napravo uporabljal brezžični protokol bluetooth. Prednost bluetootha je v standardizaciji, saj večina novejših naprav pa že ima vgrajen bluetooth, poleg tega pa ne rabimo za vsako napravo posebnega priključka. Bluetooth tipkovnica se bo od klasičnih razlikovala tudi po tem, da bo potrebovala lastno napajanje, kar ne bo ravno praktično, saj bo povezava prav tako predstavljala dodatno porabo za mobilno napravo. Tipkovnica bo na voljo v začetku 2004.

  Objavljeno: 25.12.2003več
 • iTunes dosegel 25 milijonov nakupov

  Apple še kar naprej preseneča z uspehom svoje spletne glasbene trgovine, saj je po podatkih podjetja z začetkom decembra bilo prodanih kar 25 milijonov pesmi. Prodaja se je namreč podvojila z oktobrom, ko je Apple predstavil različico iTunes za Windows. Pri podjetju so presenečeni nad vse večjim uspehom, saj nič ne kaže, da bi se uporabniki naveličali ali postali razočarani, temveč se število konstantno veča. Ob nadaljnji rasti pri Applu načrtujejo, da bodo do aprila, ko bo iTunes zabeležil prvo obletnico prodali že 100 milijonov pesmi.

  Objavljeno: 25.12.2003več
 • LaCie ponuja firewire 800

  Ameriški proizvajalec LaCie, ki je znan predvsem po dodatkih za računalnike Apple Macintosh, je na trg poslal novo kartico PC Card, ki podpira vmesnik firewire s hitrostjo 800 Mb/s. Na kartici FireWire 800 PC Card, ki je namenjena uporabnikom prenosikov, se nahajata dve vtičnici firewire 800 in ena firewire 400, kartica pa je opremljena tudi z zunanjim napajalnikom, ki je potreben za zadostno napajanje vseh treh vtičnic. Kartica je združljiva s prenosniki iMac in PowerMac, pa tudi PC računalniki, ki uporabljajo okolje Windows.

  Objavljeno: 25.12.2003več
 • 3Com napada Cisco na področju velikih podjetij

  3Com je predstavil novo strategijo izdelkov za uporabo v velikih podjetjih, ki vključuje povečano podporo za varnost, hkrati pa je zelo podobna Ciscovi. Pri 3Comu so za to morali skleniti nekaj partnerstev, med drugim s podjetji Crossbeam Systems, Check Point Software in Internet Security Systems, katerih izdelke vsebuje 3Comov nov paradni konj, stikalo Security Switch 6200. Izdelek vsebuje podporo za navidezna zasebna omrežja VPN, zaščito pred virusi in seveda požarni zid. Hkrati so napovedali nadgradnje obstoječih stikal, ki bodo vključevali večjo varnost tudi na področju brezžičnega povezovanja.

  Objavljeno: 24.12.2003več
 • Microsoft napovedal Host Integration Server 2004

  Strežnik Host Integration Server 2004 bo nudil izboljšano povezljivost z IBM-ovimi velikimi računalniki in strežniki iSeries, kakor tudi orodja za prehod iz teh izdelkov na Microsoftove. Z napovedjo nove različice je Microsoft utišal govorice o umiku tega izdelka, kar so pričakovali mnogi analitiki, ko so izdelek umaknili iz projekta Jupiter, ki bo vključeval BizTalk Server, Content Management Server in Commerce Server.

  Objavljeno: 24.12.2003več
 • Fujitsu Siemens poskuša z Opteroni

  Fujitsu Siemens je med prvimi proizvajalci, ki so AMD-jeve procesorje vgradili v zmogljive grafične delovne postaje. Ta čast je doletela novo delovno postajo Celsius V810, ki ima lahko vgrajena do dva 64-bitna procesorja Opteron, namenjena pa je zahtevnim matematičnim nalogam in računalniško podprtemu načrtovanju. Doslej so procesorje Opteron proizvajalci vgrajevali predvsem v strežnike, kjer srečamo tudi ponudbo družb IBM in Sun.

  Objavljeno: 24.12.2003več