• Začetek prodaje PSX na Japonskem

    Sony je na Japonskem pričel prodajati novo različico najpopularnejšega igralnika PlayStation 2, večini trgovin pa je v roku nekaj dni že pošla zaloga. PSX kot se izdelek imenuje, je pravzaprav PlayStation 2 z dodanimi zmožnostmi snemanja televizijskega programa na vgrajen 250 GB disk in zapisovanja posnetkov na prav tako vgrajen DVD zapisovalnik. PSX omogoča tudi pregledovanje fotografij in snemanje glasbenih plošč. Zaenkrat bo PSX na voljo zgolj na Japonskem, naslednje leto pa naj bi prišel tudi v ZDA in Evropo. Trenutna cena je, preračunano okrog 900 evrov, s čimer je PSX daleč najdražji igralnik in tudi dražji kot drugi digitalni videorekorderji, vendar pa ima vgrajen ta hip največji disk.

    Objavljeno: 17.12.2003
  • EMC kupuje VMware

    Podjetje EMC, eden vodilnih ponudnikov pomnilniških sistemov, je oznanil, da za 635 milijonov dolarjev kupuje proizvajalca tehnologije programskih navideznih računalnikov VMware. S tem korakom je EMC samo še dodatno potrdil, da se ob svojem tradicionalnem programu pomnilniških sistemov vse bolj usmerja na področje programske opreme. Poleg sedanjega nakupa družbe VMware so tako julija kupili še družbo Leagto, oktobra pa podjetje Documentum. V splošnem pa bodo pri družbi EMC skušali poseči na področje upravljanja računalniških sistemov in zagotovitev rešitev za storitveno računalništvo (utility computing), ki je zdaj na prioritetnih spiskih večine tekmecev.

    Objavljeno: 17.12.2003
  • Oracle uspešen

    Direktor družbe Oracle na podlagi ugodnih rezultatov podjetja v zadnjem četrtletju napoveduje, da se razmere v IT industriji izboljšujejo. Oracle je objavil četrtletni promet v višini 2,5 milijarde dolarjev, kar je bolje od pričakovanj analitikov (2,4 milijarde dolarjev). Promet se je povečal za 8% v primerjavi z lanskim letom, medtem ko je rast samega zaslužka dosegla le 2%, kar nakazuje močno konkurenco na trgu in posledično zniževanje cen izdelkov in storitev.

    Objavljeno: 17.12.2003
  • Check Point prevzema Zone Labs

    Podjetje Check Point Software, proizvajalec priznanih požarnih zidov se je odločilo za nakup družbe Zone Labs, ki ponuja protipožarno zaščito zlasti za domačo rabo in posamezne računalnike. Nakup družbe Zone Labs je vreden 205 milijonov dolarjev, Check Point pa si s tem obeta predvsem širitev ponudbe in vstop v tržne niše, kjer doslej še niso bili prisotni. Check Point je znan po svojih integriranih protipožarnih napravah, strežniških izdelkih in orodjih za analizo prometa, medtem ko je Zone Labs močan predvsem pri zaščiti namiznih in prenosnih računalnikov.

    Objavljeno: 17.12.2003
  • IDC: V Sloveniji rast prodaje računalnikov zlasti zaradi prenosnikov

    Slovenska podružnica podjetja IDC je v raziskavi slovenskega trga osebnih računalnikov ugotovila, da je bilo v tretjem četrtletju letošnjega leta v Sloveniji v primerjavi z enakim obdobjem lani prodanih 1,2 odstotka več osebnih računalnikov. Dobršen del povečanja prodaje gre na račun prenosnih računalnikov, saj je bilo teh prodanih 25,3 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2002. Prodaja namiznih osebnih računalnikov se je zmanjšala za 2,2 odstotka, prodaja strežnikov s tehnologijo x86 pa za 3,4 odstotka.

    Objavljeno: 16.12.2003
  • Svetla prihodnost za zapisovalnike DVD

    Sodeč po predvidevanjih analitikov in predstavnikov proizvajalcev se bo prodaja zapisovalnikov DVD v naslednjih letih močno povečala. Leto 2003 bo v tem smislu ostalo zapisano kot prelomno, saj naj bi po nekaterih podatkih letos prodali kar 3,5 milijona enot s skupno vrednostjo 1,48 milijarde dolarjev. Toda to je šele začetek, saj naj bi sodeč po predvidevanjih družb IDC in Semico Research do leta 2007 prodali med 47 in 50 milijonov enot s skupno vrednostjo 8,33 milijard dolarjev. Glavni razlog za veliko povpraševanje je v enostavnosti uporabe in kakovosti video posnetkov, zaradi česar zapisovalniki DVD uspevajo zlasti kot alternativa videorekorderjem VHS. V prihodnjih letih pa bo največji razlog za večanje prodaje v digitalni televiziji z visoko ločljivostjo, ki prodira na vseh svetovnih trgih, morda še najpočasneje pa v Ervopi.

    Objavljeno: 16.12.2003
  • Intrelov "Prescott" bo še naprej Pentium 4

    Intel je odpravil še eno negotovost povezano s prihodom nove generacije procesorjev z delovnim imenom Prescott, saj bodo ti še naprej nosili ime Pentium 4. Nekateri viri so namreč navajali, da bi Intel morda lahko nove izdelke poimenoval drugače, bodisi z oznako Pentium 5 ali pa s povsem novo skovanko, povezano s besedo Pentium. Novi procesorji bodo imeli večji predpomnilnik (1 MB) in 13 novih ukazov, izdelani pa bodo v naprednejši 90-nm tehnologiji, ki bo omogočala višje delovne takte. Opazovalci pričakujejo, da bo začetna delovna frekvenca ob predstavitvi, ki bo predvidoma februarja, dosegala 3,4 GHz in kmalu zatem tudi 3,6 GHz. Še pred koncem leta 2004 naj bi dosegli ali presegli 4 GHz. Intel se je očitno z ohranitvijo imena odločil, da bo stavil na uveljavljeno tržno ime in ne bo tvegal z nepotrebno spremembo.

    Objavljeno: 16.12.2003
  • Microsoft načrtuje rešitve za mala in srednja podjetja

    Microsoft si močno prizadeva, da bi okrepil prodajo svojih izdelkov na področju malih in srednje velikih podjetij, zato pripravlja načrte za celovite rešitve, ki jih bodo izvajali Microsoftovi partnerji. Pri snovanju rešitev se zgledujejo po konceptu, ki so ga sprva preizkusili pri rešitvah Office Solution Accelerators, ki so na voljo za izdelke Office System. Posamezna rešitev zagotavlja orodja za posamezno področje rabe ali vertikalno rešitev za posamezne tržne segmente.

    Objavljeno: 16.12.2003
  • Zaščitite svoj zaslon pred nepovabljenimi pogledi

    Podjetje Toshiba je razvilo novo tehnologijo, ki omogoča da uporabnik naprave z zaslonom LCD prepreči gledanje na zaslon pod določenim kotom nezaželenim gledalcem. To so dosegli z uporabo posebnega zaščitnega filtra in elektronskega vezja, ki krmili vidno polje pik na zaslonu. Zaradi elektronskega krmilnika lahko uporabnik takega zaslona programsko določi dovoljeni zorni kot, ki odstopa od zaslona, funkcijo pa lahko tudi povsem izključiti. Nezaželeni gledalci bodo na tovrstnem zaslonu videli le črne kvadrate, ki prekrivajo vsebino, ki jo vidi lastnik ali uporabnik naprave z zaslonom LCD.

    Objavljeno: 16.12.2003
  • Computer Associates predstavil orodje za nadzor spletnih storitev

    Podjetje Computer Associates, proizvajalec izdelkov za nadzor nad strojno in programsko opremo, je prvo večje podjetje, ki je predstavilo orodje za nadzor nad delovanjem spletnih storitev. Unicenter Web Services Distributed Management je izdelek, ki so ga pri CA razvili s pomočjo tehnologije nedavno prevzetega podjetja Adjoin, podobno metodo za izdelavo tovrstne programske opreme pa so izbrali tudi pri HPju s prevzemom podjetja Talking Blocks, čeprav je končen izdelek napovedan šele za naslednje leto.

    Objavljeno: 15.12.2003
  • Micron pričel proizvajati pomnilnik DDR2

    Ameriški proizvajalec pomnilnikov in drugih elektronskih vezij Micron je objavil, da je pričel proizvodnjo nove generacije pomnilnikov imenovanih DDR2. Ti bodo zamenjali trenutno najbolj uporabljan pomnilnik DDR SDRAM (Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory), med osnovne izboljšave nove generacije pa sodi manjša poraba energije ob hitrejšem prenosu podatkov, poleg tega pa en čip DDR2 trenutno že dosega kapaciteto 4 Gb.

    Objavljeno: 15.12.2003
  • Potni listi z biometrijo

    Velika Britanija bo v začetku leta 2004 začela s preizkušanjem potnih listov, ki boso vsebovali čipe za podporo biometrični razpoznavi lastnikov. V čestmesečnem preskusnem obdobju bodo s tovrstnimi potnimi listi opremili 10.000 prostovoljcev, na podlagi uspešnega testiranja pa bi lahko tehnologijo vgradili kasneje v vse potne liste. Predmet preskusa bodo tri različne tehnologije za bimetrično razpoznavo in sicer razpoznava obraza, razpoznava očesnega irisa in razpoznava prstnih odtisov.

    Objavljeno: 15.12.2003
  • Sharp prvi z Efficeonom

    Japonski Sharp je prvi med proizvajalci prenosnikov, ki je pričel s prodajo modela z vgrajenim procesorjem Transmeta Efficeon. Ta čast je doletela model Sharp Muramasa PC-MM2-5NE, ki sodi med ultra lahke izdelke, saj tehta le 910 gramov, debel pa je borih 1,5 cm. Vgrajeni procesor Efficeon deluje pri taktu 1 GHz in nudi zadovoljivo zmogljivost za poganjanje sodobnih operacijskih sistemov. Pomnilnik je v osnovi velik 256 MB, disk je velik 20 GB za grafiko pa skrbi grafični pospeševalnik Mobility Radeon, ki krmili 10,4-palčni zaslon z ločljivostjo 1024 x 768 pik.

    Objavljeno: 15.12.2003
  • IPv6 uspešno prestal prvi preskus

    Skupina akademskih in vojaških ustanov je pod okriljem ameriškega ministrstva za obrambo uspešno zaključila prvi preizkus delovanja novega protokola IPv6 v realnem okolju. Projekt z imenom Moonv6 je trajal dva tedna, v katerih je delovanje sistema preizkušalo sedem vojaških sistemov geografsko na različnih delih ZDA. Pri izdelavi testnega sistema je sodelovalo tudi 11 proizvajalcev omrežne opreme, ki so izgradnjo sistema ocenili kot >>impresivno<<.

    Objavljeno: 15.12.2003
  • Popravljena luknja še buri duhove

    Podjetje za raziskave s področja računalniške varnosti Core Security Technologies je objavilo poročilo o možnosti novega masovnega napada na računalnike z Microsoftovimi operacijskimi sistemi. Pri podjetju so namreč ugotovili, da varnostna luknja za katero je Microsoft sicer pred nekaj tedni že objavil popravek, omogoča napad na splet v stilu črvov SQL Slammer in MSBlast, ki sta se samodejno razširila preko celotnega sveta v nekaj urah. Tako pri Core Security Technologies kot pri Microsoftu so poudarili nujnost čimprejšnje namestitve popravka.

    Objavljeno: 14.12.2003
  • WiFi kartica za mobilne telefone

    Proizvajalec rešitev za brezžični ethernet WiFi SyChip je predstavil kartico SecureDigital WiFi, ki jo je mogoče vgraditi v ročne računalnike in mobilne telefone, ki podpirajo vmesnik SDIO. Naprava je predvsem zanimiva v mobilnem telefonu, saj poleg prenosa podatkov omogoča tudi internetno telefonijo (VoIP). SyChip je napravo predstavil na Samsungovem mobilnem telefonu z Microsoftovim operacijskim sistemom Smartphone, pripravlja pa tudi različici za Palm OS in Symbian. Končne različice kartice z gonilniki naj bi prišle na trg v prvem četrtletju 2004.

    Objavljeno: 14.12.2003
  • Yahoo! stavi na plačljive dodatne storitve

    Yahoo! je pričel ponujati paket plačljivih dodatnih storitev s katerimi cilja predvsem na uporabnike širokopasovnega interneta pri drugih ponudnikih dostopa do interneta. Podoben paket je že napovedal tudi Yahooju konkurenčen Microsoft.

    Objavljeno: 14.12.2003
  • Thomsonov prenosni jukebox

    Podjetje Thomson je začelo prodajati video in mp3 predvajalnik ter prikazovalnik digitalnih fotografij z vgrajenim diskom, ki so ga poimenovali Lyra Jukebox PDP 2860.Naprava je majhna in kompaktna, namenjena pa je tistim, ki pogosto potujejo. Vgrajeni 20 GB disk omogoča shranjevanje datotek v različnih zapisih, med njimi glasbo in video MPEG-4, MPEG-1, mp3, Windows Media Audio in mp3PRO. Video in slike lahko gledamo na vgrajenem 3,5-palčnem zaslonu LCD.

    Objavljeno: 13.12.2003
  • Kitajska ima svoj standard WLAN

    Kitajska administracija za standardizacijo je sprejela nov standard za brezžične omrežne komunikacije, ta pa med proizvajalci omrežne opreme povzroča precej negodovanja. Kitajski standard z oznako GB15629.11-2003 je po specifikaciji zelo podoben brezžičnim omrežnim standardom IEEE 802.11, vendar uporablja drugačen protokol za zagotavljanje varnega povezovanja, ki so ga poimenovali WLAN Authentication and Privacy Infrastructure (WAPI). Nov standard so na Kitajskem sprejeli pravzaprav že maja, z začetkom decembra pa je prišel tudi v zakonsko veljavo.

    Objavljeno: 13.12.2003
  • Teac zapisuje na DVD s hitrostjo 8x

    Podjetje Teac je sledilo drugim ponudnikom na področju zapisovalnikov DVD in predstavilo nove enote, ki podpirajo zapisovanje na nosilce tudi s hitrostjo 8x. Novi zapisovalnik z oznako DV-W58D omogoča zapisovanje na nosilce DVD+R s hitrostjo 8x, na nosilce DVD+RW pa s hitrostjo 4x. Pri tem je zanimivo, da enota ne nudi možnosti zapisovanja na nosilce DVD-R/-RW, kot predhodne enote, kar nakazuje, da je vsaj v Teacovi luči standard DVD+RW dobil odločno prednost. Nova enota DVD-R/-RW nosilce zna prebirati, vendar zanje ne zapisuje. Sicer pa deluje tudi kot zapisovalnik CD-RW s hitrostmi 32x/10x. Poleg enote DV-W58D so pri Teacu predstavili tudi tanko zunanjo enoto DV-W22PUN namenjeno uporabnikom prenosnikom, ki podpira zapisovanje po standardih DVD-R/-RW/DVD-RAM, prenos podatkov pa poteka prek vmesnika USV 2.0.

    Objavljeno: 13.12.2003
  • Archosov digitalni fotoaparat

    Pri podjetju Archo so ponudili AVCam 300, dodatek za prenosne predvajalnike videa in glasbe AV300. AVCam ima vgrajeno 3,3-milijonsko tipalo CCD in trikratni optični zum objektiv podjetja Ricoh. Predvajalnik s tem dodatkom omogoča zajem do 40.000 digitalnih fotografij ali do 80 ur videa v zapisu MPEG-4. Fotografije imajo ločljivost 2048 x 1536 pik ali manjšo, aparat pa omogoča samodejno nastavitev beline in osnovno fotografsko funkcionalnost. Celota tehta 450 gramov, sam AVCam pa stane 200 dolarjev.

    Objavljeno: 12.12.2003
  • Fujifilm F610

    Pri Fujifilmu so napovedali prvi kompakten digitalni fotoaparat s šestmilijonskim tipalom FinePix F610. Aparat bo na trgu nadomestil F601 Zoom, kateremu je tudi sicer zelo podoben. V pokončno ohišje je vgrajeno tipalo SuperCCD HR četrtega rodu, kot ga vgrajujejo tudi v fotoaparat S7000 Zoom, slike pa dosegajo ločljivost kar 12 milijonov pik. F610 ima vgrajena dva zaslona LCD - enega za pregled slik, pod njim pa še takega z nastavitvami delovanja aparata. Poleg ročnega nastavljanja delovanja omogoča tudi prioriteto zaslonke ali časa osvetlitve in nekaj samodejnih načinov za posebne razmere. Zajema zna tudi video z ločljivostjo 640 x 480 s 30 sličicami na sekundo, vendar ne v zapisu MPEG-4.

    Objavljeno: 12.12.2003
  • Gorivne celice za ročne računalnike

    Hitachi pripravlja alternativni način napajanja za ročne računalnike, ki bo temeljil na gorivnih celicah. Skupaj s podjetjem Tokai, ki sicer danes razvija cigaretne vžigalnike, nameravajo leta 2005 na trg poslati miniaturne gorivne celice, ki bi jih lahko uporabili v ročnih računalnikih, pa tudi drugih mobilnih napravah. Eden od glavnih razlogov za nenavadno sodelovanje je znanje družbe Tokai pa izdelavi miniaturnih rezervoarjev.

    Objavljeno: 12.12.2003
  • Bliža se čas za Windows XP SP2

    Microsoft namerava te dni na svojih dvereh za razvijalce MSDN objaviti razvojno različico drugega kompleta popravkov Windows XP SP2. Po pričakovanjih bo komplet poleg samih popravkov vseboval tudi nekatere razširitve, ki so namenjene predvsem doseganju večje varnosti v operacijskem sistemu.

    Objavljeno: 12.12.2003
  • IBM xSeries 365

    IBM pripravlja nov zmogljiv štiriprocesorski strežnik, ki se uvršča med modele x345 in x445. Prenovljeni model x365 bo podpiral do štiri procesorje Xeon MP s takti od 2,0 do 2,8 GHz, predvsem pa bo vseboval najsodobnejše tehnologije za zagotavljanje nemotenega delovanja in doseganje visoke zmogljivosti. Novi strežnik višine 3U bo temeljil na drugi generaciji sistemskega nabora EXA, znanega pod delovnim imenom Summit. Ta v kombinaciji z dodatnimi razširitvenimi enotami nudi še večjo razširljivost in prepustnost podatkov, kot doslej.

    Objavljeno: 12.12.2003
  • Tudi MicroStrategy ponuja Reporting Services

    Podobno kakor drugi izdelovalci rešitev za poslovno poročanje, je tudi podjetje MicroStrategy ponudilo izdelek, ki omogoča izdelavo programskih rešitev na področju poročanja. Izdelek se imenuje MicroStrategy Report Services in med drugim omogoča izdelavo rešitev v obliki nadzornih plošč, prikazom kazalnikov poslovanja in naborom vnaprej pripravljenih bogato oblikovanih poročil.

    Objavljeno: 11.12.2003
  • Nova Leica Digilux 2

    Pri Leici so napovedali digitalni fotoaparat Digilux 2 s petmilijonskim tipalom in 3,2-kratno optično povečavo. Izdelovalec poudarja, da so tipke in orodja za upravljanje aparata razvrščena skoraj popolnoma enako, kot na njihovih analognih fotoaparatih - obroč za zaslonko, stikalo za čas osvetlitve, obroč za ostrenje in drugo. Vgradili so objektiv z goriščno razdaljo, ekvivalentno 28-90 na klasičnem fotoaparatu, in z najmanjšo širokokotno zaslonko F2.0 oziroma F2.4 v tele fotografskem načinu. Ohišje je iz magnezija, vgrajen pa ima tudi zaslon LCD in elektronsko iskalo ter vtičnico za kartice SD. Fotoaparat bo naprodaj od februarja, cena še ni znana.

    Objavljeno: 11.12.2003
  • Microsoft upokojil NetMeeting

    Pri Microsoftu so nehali z razvojem šest let starega sistema NetMeeting, namesto tega bodo ponujali nov program Office Live Meeting. NetMeeting je bil eden prvih programov za internetne konference, tudi danes pa njegove funkcije najdemo v programih MSN Messenger in Windows Messenger (souporaba programov in dokumentov). Razvoj NetMeetinga so že ustavili, pri Microsoftu pa poudarjajo, da bodo ustrezno posodobili tudi MSN in Windows Messengerja, da bosta namesto tega uporabljala storitve Office Live Meeting. Analitiki po svetu so sicer mnenja, da je NetMeeting že zastarel in da so ga izdelki tekmecev prehiteli.

    Objavljeno: 11.12.2003
  • Zapisljivi nosilci DVD niso povsem združljivi

    Ameriški inštitut za standarde in tehnologijo NITS je opravil preizkus združljivosti zapisljivih nosilcev DVD z različnimi predvajalniki DVD, rezultati pa kažejo na precejšnjo stopnjo nezdružljivosti. Po mnenju organizacije NIST je splošno stanje na trgu razmeroma slabo, saj so ugotovili, da so zapisane nosilce DVD lahko pravilno prebirali le v 85% primerov. Napake, ki so jih pri tem zaznali so segale od popolne nezmožnosti branja, do nenadne >>zamrznitve<< predvajalnika in napak pri predvajanju zvoka in slike. Na testu je sodelovalo 14 različnih predvajalnikov DVD in kar 50 različnih nosilcev DVD. K sreči se razmer izboljšujejo pri novi generaciji bralnikov in zapisovalnikov DVD, ki so manj občutljivi na združljivostne napake.

    Objavljeno: 11.12.2003
  • Cisco Aironet skladen s standardom IEEE 802.11g

    Podjetje Cisco je najavilo nove dostopne točke za brezžična omrežja v skladu s standardom IEEE 802.11g, ki sodijo v družine Cisco Aironet 1200 in 1100. Novi modeli zagotavljajo največjo prenosno hitrost do 54 Mb/s, hkrati pa ponujajo domet signala, ki je največji na tem področju. Dostopne točke so bile načrtovane tako, da so popolnoma združljive s Cisco Aironet 802.11b vmesniki, zato jih je mogoče enostavno vključiti v obstoječa omrežja.Poleg podpore za varnostni mehanizem WPA (Wi-Fi Protected Access) vse Ciscove naprave, skladne s standardom 802.11g, na nivoju strojne opreme podpirajo varnostni standard AES (Advanced Encryption Standard), ki bo na voljo v obliki brezplačne nadgradnje progamske opreme v letu 2004, po ratifikaciji standarda 802.11i. Prav tako bo Cisco pripravil uprabniške vmesnike, skladne s standardi 802.11a/b/g, v obliki CardBus in PCI vmesnikov, s podporo za operacijska sistema Windows XP in Windows 2000. Cene vseh najavljenih 802.11g izdelkov so enake cenam primerljivih 802.11b izdelkov, kljub temu, da gre za izboljšane zmogljivosti in večjo varnost.

    Objavljeno: 11.12.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji