Objavljeno: 13.12.2003

Kitajska ima svoj standard WLAN

Kitajska administracija za standardizacijo je sprejela nov standard za brezžične omrežne komunikacije, ta pa med proizvajalci omrežne opreme povzroča precej negodovanja. Kitajski standard z oznako GB15629.11-2003 je po specifikaciji zelo podoben brezžičnim omrežnim standardom IEEE 802.11, vendar uporablja drugačen protokol za zagotavljanje varnega povezovanja, ki so ga poimenovali WLAN Authentication and Privacy Infrastructure (WAPI). Nov standard so na Kitajskem sprejeli pravzaprav že maja, z začetkom decembra pa je prišel tudi v zakonsko veljavo.

Kitajska namreč od proizvajalcev, ki želijo na tem velikem trgu prodajati svoje brezžične omrežne izdelke, zahteva združljivost z novim standardom. Pri tem pa morajo proizvajalci plačati licenčnino eni od enajstih kitajskih družb, ki so skupno sestavile predlog standarda, med temi pa sta tudi svetovno znana Legend in Huawei. Ker to predstavlja za tuje proizvajalce velik strošek z odločitvijo niso zadovoljni. Kitajska je naknadno zadevo omilila s podaljšanjem roka za dosego združljivosti do junija 2004.

V kratkem času je to že druga odmevna poteza Kitajske, ki nasprotuje mednarodnim standardom. Nedavno so tako predstavili lasten standard DVD z imenom EVD, ki temelji na drugačnih osnovah kot DVD, nudi pa celo več. Analitiki so mnenja, da te poteze nakazujejo namero Kitajske, da želi sama narekovati svetovne standarde ali pa vsaj standarde v regiji, kjer postaja daleč največji trg računalniških izdelkov. Tuji proizvajalci pa v teh dejanjih vidijo poskus omejevanja možnosti konkurence na kitajskem domačem trgu, poleg tega pa so zelo zaskrbljeni nad zaščito intelektualnih pravic, saj Kitajska ni pospisnica vseh mednarodnih dogovorov na tem področju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji