Objavljeno: 12.12.2003

Bliža se čas za Windows XP SP2

Microsoft namerava te dni na svojih dvereh za razvijalce MSDN objaviti razvojno različico drugega kompleta popravkov Windows XP SP2. Po pričakovanjih bo komplet poleg samih popravkov vseboval tudi nekatere razširitve, ki so namenjene predvsem doseganju večje varnosti v operacijskem sistemu.

Nova različica bo tako vsebovala močno dograjen požarni zid, ki se zdaj imenuje Windows Firewall (doslej Connection Firewall), ki bo med drugim omogočal natančnejše nastavitve delovanja, pa tudi boljše spremljanje o morebitnih vdorih in težavah. Požarni zid bo kot že napovedano v privzetem načinu vklopljen, medtem ko je bilo doslej to treba opraviti ročno.

Komplet SP2 bo prinesel tudi novo orodje, ki omogoča blokiranje reklamnih sporočil in raznih vohunskih programov ob nalaganju samih spletnih strani. Zaradi varnosti so se pri Microsoftu tudi odločili, da bodo v privzeti nastavitvi izklopili program za trenutno sporočanje Windows Messenger, tega pa bo moč še vedno aktivirati na zahtevo. Lažje bo tudi uporabljati storitev Windows Update.

Med glavnimi novostmi je tudi izboljšana podpora za brezžična omrežja. Microsoft je pripravil novo orodje za preprostejše prijavljanje na javne dostopne točke Wi-Fi, izboljšana pa je tudi podpora za varne povezave. Windows XP SP2 bo vseboval podporo za specifikacijo Bluetooth 2.0, ki omogoča bolj pregledno povezovanje s tovrstno opremljenimi napravami.

Kljub razmeroma ozkemu krogu, ki bo imel priložnost preizkušati razvojno različico, se pri Microsoftu niso odločili, da bodo v tej fazi v paket vključili vse novosti. Nekaj jih držijo zase za končno različico, ki bo nared v prvi polovici 2004.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji