Objavljeno: 16.12.2003

Zaščitite svoj zaslon pred nepovabljenimi pogledi

Podjetje Toshiba je razvilo novo tehnologijo, ki omogoča da uporabnik naprave z zaslonom LCD prepreči gledanje na zaslon pod določenim kotom nezaželenim gledalcem. To so dosegli z uporabo posebnega zaščitnega filtra in elektronskega vezja, ki krmili vidno polje pik na zaslonu. Zaradi elektronskega krmilnika lahko uporabnik takega zaslona programsko določi dovoljeni zorni kot, ki odstopa od zaslona, funkcijo pa lahko tudi povsem izključiti. Nezaželeni gledalci bodo na tovrstnem zaslonu videli le črne kvadrate, ki prekrivajo vsebino, ki jo vidi lastnik ali uporabnik naprave z zaslonom LCD.

Pri Toshibi pričakujejo, da bodo prve izdelke s to tehnologijo predstavili že v letu 2004, najverjetnejši kandidati pa so prenosni računalniki, čeprav pri Toshibi načrtujejo tudi uporabo v ročnih računalnikih, mobilnih telefonih in navadnih monitorjih LCD. Skupaj s partnerji naj bi tehnologijo implementirali tudi v drugih napravah, kot so plačilni kioski in bančni avtomati. Na začetku naj bi tehnologija ceni sistema dodala strošek okoli 140 dolarjev, zato bo sprav zanimiva predvsem pri dražjih in bolj sofisticiranih izdelkih.

Najava nove tehnologije nekoliko preseneča, saj so se proizvajalci zaslonov LCD doslej prizadevali ravno k obratnemu cilju - doseganju čim večjega zornega kota. Toda ta lastnost je dobrodošla predvsem tam, kjer zaslonom ne gledamo vselej neposredno po pravim kotom, kar je zelo pogosto pri televizorjih, malo manj, a še vedno pa tudi pri klasičnih monitorjih. Toda ta ista lastnost postane nevšečna tedaj, ko uporabljamo mobilne naprave ali namenske sisteme v javnem okolju, kjer je na voljo le malo zasebnosti.

http://www.toshiba.co.jp

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji