Objavljeno: 15.12.2003

IPv6 uspešno prestal prvi preskus

Skupina akademskih in vojaških ustanov je pod okriljem ameriškega ministrstva za obrambo uspešno zaključila prvi preizkus delovanja novega protokola IPv6 v realnem okolju. Projekt z imenom Moonv6 je trajal dva tedna, v katerih je delovanje sistema preizkušalo sedem vojaških sistemov geografsko na različnih delih ZDA. Pri izdelavi testnega sistema je sodelovalo tudi 11 proizvajalcev omrežne opreme, ki so izgradnjo sistema ocenili kot >>impresivno<<.

Čeprav člani projekta o natančnih rezultatih preskusa še ne želijo govoriti (poročilo bo sledilo čez nekaj tednov), so potrdili, da je prenos internetnega prometa prek protokolov http in ftp potekal brez zapletov, prav tako pa so pravilno delovale novi varnostni mehanizmi, ki jih ponuja IPv6. Razvijalcem je v dodelavo ostalo le nekaj manjših podrobnosti, ki pa niso vplivale na pravilno delovanje celotnega sistema.

Projekt Moon6 je prvi korak v načrtih ameriškega ministrstva za obrambo, s katerim naj bi vojaške in podporen ustanove do leta 2008 v celoti prešle na uporabo protokola IPv6 (projekt Global Information Grid), ker ta nudi večjo varnost, kakovost prenosa podatkov, poleg tega pa tudi znatno večji naslovni prostor. Naslednji korak bodo naredili že februarja, ki bodo opravili dvomesečni preskus z novimi cilji in večjim številom subjektov.

Moon6 pa ni edini projekt, ki uporablja IPv6. Podjetje Verio, ameriška podružnica japonske družbe NTT Communications, je javnosti najavil dostopnost do prvih storitev IPv6, ki so jih implementirali v okviru nedavno prenovljenega hrbteničnega omrežja.

http://moonv6.sr.unh.edu

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji