Objavljeno: 17.12.2003

EMC kupuje VMware

Podjetje EMC, eden vodilnih ponudnikov pomnilniških sistemov, je oznanil, da za 635 milijonov dolarjev kupuje proizvajalca tehnologije programskih navideznih računalnikov VMware. S tem korakom je EMC samo še dodatno potrdil, da se ob svojem tradicionalnem programu pomnilniških sistemov vse bolj usmerja na področje programske opreme. Poleg sedanjega nakupa družbe VMware so tako julija kupili še družbo Leagto, oktobra pa podjetje Documentum. V splošnem pa bodo pri družbi EMC skušali poseči na področje upravljanja računalniških sistemov in zagotovitev rešitev za storitveno računalništvo (utility computing), ki je zdaj na prioritetnih spiskih večine tekmecev.

Kljub temu, da VMware sodi v skupni koncept širjenja na področje programskih izdelkov, pa je zadnja odločitev družbe EMC vseeno do neke mere presenečenje. Podjetje je namreč doslej vršilo nakupe rešitev, ki tako ali drugače sodelujejo s pomnilniškimi sistemi, medtem ko podjetje VMware izdeluje navidezne strežnike za strežniška okolja. Ta korak postavlja tudi nova vprašanja glede ambicij družbe EMC za poseganje na strežniško področje in rešitve. Predstavniki družbe so na tiskovni konferenci že napol napovedali nov izdelke, ki bo združeval znanje družbe VMware in uporabo pomnilniških sistemov, čeprav so za zdaj o podrobnostih še molčijo.

Po nekaterih podatkih je EMC z nakupom precej pohitel, saj je bil nakup družbe VMware menda načrtovan šele za poletje 2004. Toda kot kaže je okoli te družbe v zadnjem času vladalo precej interesov tudi s strani drugih potencialnih kupcev, zato so se odločili skrajšati pogajanja. Nekateri analitiki pa menijo, da se bodo zdaj za družbo VMware težne razmere spremenile. Doslej so uživali precejšno podporo velikih proizvajalcev strežnikov, kot so IBM, HP, Dell in Unisys, tudi zato, ker so bili večinoma nevtralni. Pod okriljem družbe EMC se utegne to spremeni, saj je novi lastnik za ta podjetja v večini primerov neposredni tekmec (izjema je morda Dell, ki z družbo EMC zgledno sodeluje pri pomnilniških sistemih). Po drugi strani pa so veliki vajeni, da so hkrati tekmeci in partnerji, pač na različnih področjih. HP je tako že navedel, da jih novo lastništvo ne moti, zato nameravajo sodelovati z družbo VMware še naprej.

http://www.emc.com

http://www.vmware.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji